Share |

Dan Bárta proti šedi

Turné s Darou, nová deska J.A.R., vážky a Borneo
Dan Bárta / foto archiv managementu umělce

Dan Bárta chystá společné turné s Darou Rolins. V rozhovoru jsme se dověděli zajímavé věci nejen o koncertech, ale i o nové desce J.A.R. a plánech s vážkami.

 

Jak se vyvíjela myšlenka společného turné s Darou? Jeden koncert vám zřejmě nestačí, je o hodně těžší dělat celé tour?

Produkčně možná, asi určitě. Jinak to hraní je lepší si zahrát víckrát než jednorázově, to by si to pak našinec už neopravil. Navíc se může v rámci turné ještě leccos dodělat, tohle doaranžovat, tamto přidělat, tohle vyhodit. A tak. Jo a ta myšlenka byla tak rychlá, že se ani nevyvíjela. Spíš se vyvíjela otázka, jesli ji vzhledem k různým peripetiím osudu bude vůbec možné realizovat.

Které skladby chystáte na společné koncerty? Budou se jednotlivé akce lišit?

Lišit se budou v drobnostech, možná i repertoárových, podle prostoru, k němuž se taky vztahujeme, když hrajeme. Ale skladby, které budeme hrát, neprozradím. Nejsem ani tajemný, ani zpupný, jednoduše to ještě nevíme. Ale velmi zeširoka to bude něco naše, něco Dary, nějaké sexy-dancers-retro, něco cizího, něco společně, něco ne. Hm, moc konkrétní to není, takže bych si ještě mohl vypomoci slovem překvapení…

Údajně zazní i převzaté písničky, už víte, které?

Ještě také ne. Budeme nad tím intenzivně dumat co nevidět. 

Jak jste spokojen s albem Theyories? Budete některé z těch věcí hrát teď i živě?

Jsem, je to dobrá práce, pro mne velmi poučná a tohleto, zase jsem si něco našel nového a tak. Už jsme jeli šňůru v prosinci a hráli jsme ty písně živě všechny. A pěkně. V rámci turné, o kterém se bavíme, možná na nějakou píseň z Theyories i dojde, možná na dvě. Umím si představit s Darou v duu Last Chance Lost nebo Fool Of Me, to klidně.

Budete mít v následujících týdnech i nějaká vystoupení , která nebudou součástí tohoto tour?

Jo, něco málo, 28. února s Robert Balzar triem, pak tam budeme mít křest nové desky J .A .R. v Lucerna báru v březnu a pár gigů, nevím sám, ještě to neumím nazpaměť ten následující čtvrtrok. 

Plánuje se nějaké další řadové album?

Krom J .A .R. asi ne. Budeme spíš shromažďovat materiál. Robert s triem budou myslím dělat novou desku, Illustratosféra později.  

Je něco nového s vážkami? Váš spolupracovník Patrick Marek pro nás občas fotí jazzové koncerty, plánujete spolu něco dalšího?

Když to dobře dopadne, vydáme s Alešem Dolným a Robertem Lízlerem letos v létě drobnější ekofaunistickou studii o vážkách aluviálního dipterokarpového lesa východního Bornea, samosebou přebohatě oilustrovanou, trojjazyčně, anglicky, indonésky a japonsky, prostě klenot. A s Patrickem se určitě na nějakém koncertě uvidíme, české vážky mají od nás na nějakou dobu pokoj. 

Více o turné najdete na http://www.protisedi.cz/article/dara-dan-turne

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.