Share |

Holky od rány a z UMakArtu

Jak spojit umělce a diváky? Chytře!
UMakArt team

V Čechách je zatím ojedinělé, že se někdo věnuje hledání cest, které usnadní přístup diváka k umělci a naopak. Karina Kottová a její parta se rozhodla tuhle mezeru překonat a vrhla se do toho střemhlav. 

Myšlenka, se kterou vznikl projekt UMakArt - You Make Art, byla vlastně docela jednoduchá: vytvořit skupinu odhodlanců, kteří budou mít chuť vymýšlet a organizovat události v alternativních výstavních prostorách, které umožní veřejnosti proniknout do světa umění a být v přímém kontaktu se zajímavými osobnostmi současné výtvarné scény. Matka celého konceptu Karina Kottová si tento nápad přivezla ze svých studií v Maastrichtu, kde měla možnost vyzkoušet si na našich univerzitách přinejmenším neobvyklý způsob vzdělávání. Jde o to, že studenti neabsolvují rozsáhlou teoretickou přípravu, ale namísto ní mají možnost si naostro vyzkoušet realizaci vlastního projektu, a vymýšlet postupy jeho přípravy a následného uskutečnění s podporou lektorů. Často se u nás omílá, že teoretická příprava je sice fajn, ale v praxi je to pak něco docela jiného a ve vzduchu se vznáší poučky jako „teprve život tě naučí“.

STUDIUM MUSÍ BÝT KREATIVNÍ

Karina se rozhodla, že to vezme vážně. Po svém návratu, kdy nějakou dobu pracovala pro Museum Kampa, kde dostala prostor pro vlastní nápad s kreativními dílnami pro veřejnost, rozvinula svou myšlenku na (vý)živné půdě pro podobné neotřelé nápady. Začala vyučovat na Fakultě humanitních studií UK, jejíž ideou je propojování všech oborů napříč klasickým dělením i všemi paradigmaty. Už třetím rokem zde vyučuje předměty Galerijní animace a Projekty muzea umění. Smyslem kurzů je nabídnout studentům možnost vytvořit vlastní projekt a v ideálním případě se pokusit o jeho realizaci. Pro studenty je to velká výzva konečně naplno rozvinout svůj potenciál - a podle výsledků za nedlouhé působení Kariny na FHS je tato výzva rozhodně nenechává chladnými. V každém semestru se najdou projekty, které jsou dotažené do finále a ohlas bývá velmi dobrý. Velmi pozitivním rysem je různorodý původ studentů (například dvojice studentů z Košic připravila pro své rodné město multikulturní festival MAFIN, který se letos dočká již druhého ročníku, mezi další úspěšné projekty patří znovuobnovení tradice klatovského majálesu nebo projekt Otevřené muzeum v Horním Maršově, který se konal v rámci dnů evropského kulturního dědictví). Projekty se tak dostávají i mimo Prahu.

WHO MAKES ART?

Karina se obklopila studenty z FHS při rozjíždění v současnosti asi nejvýraznějšího počinu, právě zmíněného UMakArtu. Začalo to společným nápadem Kariny a výtvarnice Jany Babincové, pak se našlo několik talentovaných děvčat, vyšel grant u České národní agentury Mládež v akci a mohlo se jít na věc. V uplynulém roce UMakArt přitáhl na své workshopy s mladými českými umělci (např. Anežkou Hoškovou, Matějem Smetanou nebo Vasilem Artamonovem) různorodé publikum, uspořádal několik vydařených mejdanů a zúčastnil se i několika festivalů, jakým byl pražský Majáles nebo Street for Art.

UMakArt se svým postojem připojil do zatím nepočetné, ale v poslední době sílící vlny mezi nadšenými aktivisty, organizátory a zanícenci všeho druhu, kteří odmítají zaběhlé a zkostnatělé instituce opanované úzkým okruhem vzájemně loajálních kádrů. Hlavní cíl UMaARTu – totiž překonat propast mezi umělcem a jeho publikem – je v současné konstelaci umělecké scény v Čechách vlastně nežádoucí. Narušuje exkluzivitu etablovaných umělců, velkých galerií, které je vystavují, a kurátorů, kteří je tlačí na světlo. Divák, který sám rozezná dobré dílo a rozumí mu, je pro ně noční můrou – pravděpodobně by za jejich výstavy a publikace přestal být ochoten utrácet. Právě takové schopnosti mají návštěvníci akcí UMakArtu možnost si po krůčcích osvojit.V případě UMakArtu se navíc jedná o autory pro setkání s veřejností skvěle vybrané, kteří mají potenciál osvítit české výtvarné nebe světlem, které ukazuje obsah nikoliv vyprázdněný.

VIRTUÁLNÍ GALERIE - DALŠÍ MOST MEZI UMĚLCEM A VEŘEJNOSTÍ

Dalším krokem podobným směrem, který v současnosti Karina se svými přáteli podniká, je internetový projekt INI Gallery ( http://www.inigallery.cz ). Ten zastřešuje organizace INI Project, o. s., která nabízí zprostředkování komunikace mezi současnými umělci a zájemci o jejich umění. Vedle galerie děl nabízí projekt i zprostředkování prodeje či zapůjčení děl, a dokonce i kurátorské služby spojené s přípravou výstavy. 

Přichází snad nová vlna kultury, která otevře oči širší veřejnosti i představitelům státní moci držících prsty na tepnách veřejných financí tekoucích do kultury? Můžeme doufat; organizace jako UMakArt nebo INI Project jsou slibným zárodkem, který dává pocítit, že jsme na správné cestě.

Zažít akci, kterou pořádá INI Project, UMakArt nebo jeho členky, můžete na vlastní kůži již v nejbližších dnech a rozhodně to bude stát za to!

1.4. INItiation Party - Opening party INI Gallery (http://www.facebook.com/event.php?eid=202465796444044 )

9.4. UMakArt workshop s Kalem Spelletichem v Meetfactory (http://www.youmakeart.cz )
19.4. Zahájení výstavy Instituceum: Moderní instituce a současné umění v budově bývalé prádelny, Psychiatrická léčebna Bohnice (http://www.zahradaops.cz/zahradaops/?p=361 )

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.