Share |

Tip na knihu: Axolotl roadkill

Slibný debut slibné revolucionářky
Axolotl roadkill

Helene Hegemann (*1992) prezentuje umění mladé berlínské generace. Rozervaná dekadentka a fanynka Johnyho Cashe ale na rozdíl od všech svých vrstevníků a vrstevnic vydělává cash, a tak reprezentuje spíše sama sebe než nějakou ucelenou scénu, protože ta jí napříč subkulturami pohrdá.

V patnácti Helene napsala divadelní hru a krátce na to režírovala svůj první autorský film. Snaží se, to aby nemusela v dospělosti - jako Christiane F. dnes -, šlapat na mature-stopu, na Kottbusser Tor. Zatím je Helene jako ikona feťáctví nové generace na dobré cestě, skončit ve vatě a rozhodně lépe než předchozí dva symboly Christiane a Babsi.

V patnácti Helene napsala divadelní hru, krátce na to režírovala svůj první autorský film a nyní jí v devatenácti vychází ve dvaceti zemích její tolik kontroverzní román Axolotl roadkill. Román, který dokázal vloni v Německu zlákat do instituce zvané knihkupectví desetitisíce mladých teens, co jsou běžně přišpendleni 24/7 na sklo, na zdi sociálních sítí, a o podobných zážitcích, o nichž vypráví Mifty, hlavní hrdinka románu, si mohou nechat zdát. Proč je nenechat snít?

AXOLOTL ROADKILL

Dekadentní enfant fatale Mifty prožívá své On The Road plné drog, sexu a revolty. Helene o ní vypráví poutavě, čtivě, navíc s filozofickým a sociologickým přesahem. Příznivce němectví a berlýnství obzvláště, potěší řada odkazů na řadu jiných umělců a uměleckých prostor.

Berlín, Berlýn ani další reálie ale znát nepotřebujete. Pokud se vám líbí A bude hůř, Memento, anebo zmíněné Děti ze stanice ZOO, nezapomeňte si na Facebooku aktualizovat svou sekci oblíbené literatury o Axolotl roadkill. Slibný debut, slibné revolucionářky, který jistě brzy poslouží i jako slibný scénář pro slibný film.

Helene Hegemannová: Axolotl roadkill, Odeon, 2011

192 stran, 229 korun


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.