Share |

Yarda Helešic proti šedi (1.)

O češství a propagandě konformismu
Yarda Helešic
archiv Yardy Helešice

Připravili jsme pro vás první díl rozhovoru s kytaristou a vizionářem, Yardou Helešicem.

„Ať si vezmeš libovolnou věkovou skupinu, tak nenajdeš nikoho, kdo by měl opravdu široký všeobecný přehled a nejen ten úzce vyprofilovaný,“ myslí si Yarda Helešic. A já si zase myslím, že právě on je příkladem takového jedince. Člověka, který má všeobecný přehled a navíc dokáže všem a o všem tak poutavě vyprávět.

LFS: Předpokládám, že člověk takového formátu vyžaduje, aby věci kolem něj neustále ožívaly.

Yarda Helešic: Určitě. Miluju změny. Miluju nevšední prostředí a objevování něčeho nového.

NÁZORY PROTI ŠEDI

Kdybys měl charakterizovat, čím konkrétně bojuješ proti šedi.

Netřeba bát se projevit svůj názor. Proti šedi bojuji hlavně názory, taky prací a jejími výsledky a v neposlední řadě samozřejmě rozhovory s lidmi, v kterých se je snažím navést na cestu, o který jsem přesvědčen, že je jediná správná.

To jest?

Aby se otevřeli. Všemu a všem. A pak teprve začali všechno analyzovat, absorbovat a zpracovávat, ale dokud něco nevstřebám, nemůžu to přefiltrovat a logicky o tom tedy nemůžu mluvit. To je základ boje proti šedi. Požadovat po lidech otevřenost.

Pokud nadále zůstaneme u nastoleného trendu, že ji nebudeme v běžném životě po druhých chtít, zůstaneme stále plastičtí jako reklamní poutače a budeme stejně jako komerční nevzhledné plochy jen přežvýkávat názory druhých, protože pro nás bude složité cizí názory podrobit náročnému procesu přezkoumání, zda nejsou náhodou lepší než teze naše vlastní.

O ČEŠSTVÍ

Česká malost to často nedovoluje…

… promiň, že tě přerušuju (bylo to poprvé a také naposledy, kdy mi Yarda během více než hodinového rozhovoru skočil do řeči – pozn. autora), jenom bych se ještě zastavil u termínu česká malost, což je v poslední době dost nadužívané spojení. Je bez debat, že právě díky této vlastnosti jsme jako národ přežili dodnes. Malost je vlastnost, které si cením třeba u psů - ti se také dokážou ponížit, ale vývojově nezakrní a nevyhynou.

Mám pocit, že švejkovství, takové to přemýšlení a nicnedělání, pasivní rezistence - to je hodně důležitý. Díky tomu se Češi nikdy nehrnuli do války. A díky tomu také přežili. Němcovi řekneš, půjdeš válčit, a on půjde. Čechovi to řekneš a najde dřív, než se Němec stihne obléknout, tisíc důvodů proč nejít.

Teď si odhalil, proč Němci prohráli obě světové války.

Nedělám si legraci. Němci jsou loajální, zatímco česká opatrnost vůči všemu nám zajistila přežití do dnešních dní a věřím, že zajistí život i pro generace příští.

PROPAGANDA KONFORMISMU

Ten tvůj pozitivní přístup, s tím se člověk v dnešní, do jisté míry negativní době, příliš nesetká.

Prakticky od Bílé hory přichází několik vln emigrací tuzemské elity. Lidí, co se liší, v tom pozitivním slova smyslu. Lidí, kteří jinak smýšlejí. Přišli jsme o neskutečné množství nápadů a kreativních existencí. Že na českém území takoví lidé v minulosti působili, svědčí o tom, že i u nás lze vychovat inteligenci a nemusíme se neustále cítit podřadní. Vlastně je na nás, abychom znovu vychovali inteligenci, kterou nám, pevně věřím, už nikdo nikdy nesebere.

Ale v dnešní době bude kvůli diktátu konzumu kohokoliv vychovávat těžší než kdy dřív.

To prostředí je tady v Česku stejný jako kdekoliv jinde na světě. Jsme napadení propagandou konformismu, která je podle mě horší než v dobách komunismu. Tím ho samozřejmě nechci hájit, naopak.

Když se nad tím ale zamyslíš, tehdy se každý racionálně uvažující člověk snažil nějak odlišit. Ať už to byla jiná tužka, jiný tričko nebo jiná kazeta. Každý se snažil odlišit. Dneska už to tak není. Buď jsi tohle, tak poslouchej tohle, nos tohle nebo jsi tohle, tak tohle. Jsou vytvořený marketingový kartičky, šablony. Do nich musí každý kolečko, každý jedinec, zapadnout.

Jsme otupováni systémem.

Může se ten trend ještě zvrátit?

Vždycky se může všechno zvrátit. Nechci se nijak rouhat, ale nejlepší způsob jak zvrátit ta zvěrstva je něco ještě mnohem brutálnějšího. Válka. Nechci ji přivolávat, ale je důležitý, aby nastala léčba šokem a pro lidstvo znovuobjevila ztracené hodnoty jako je přátelství.

Určitě, navrátit pravou hodnotu morálce lidstva by bylo potřeba. Na stranu druhou, ta kritika společnosti zní jako vystřižená z nějakého revolucionářského pamfletu.

Nedělám si iluze, že bych byl jako Che Guevara a zvrátil vývoj myšlení celé země. Ale je důležitý, aby každý jedinec měnil a s proměnou začal u sebe. Tím, že si takhle povídáme, já si řeknu, ty vole, potkal jsem dneska někoho, kdo přemýšlí podobně. Ty si řekneš to samý a dostaneš odvahu šířit to dál. Začneš měnit. A začal jsi u sebe.

Tím se vracím úplně na začátek, k odpovědi na otázku, co dělám proti šedi. Každý den se snažím něco měnit. Něco vytvořit nebo s někým mluvit.

O ČEŠSTVÍ PODRUHÉ

Bavili jsme se o češství. To je téma, o kterém jakoby se nikde nemluvilo.

Ono to nejde uchopit, ale je důležitý oprostit se od všech negativ, které daný národ má, a že každý národ má svá negativa snad nemusím ani zmiňovat. Češi mají ale kromě negativ i velké množství pozitiv, což je činí mezi národy výjimečnými. Ta výjimečnost, ze které by šla udělat světová přednost, je ovšem vytrvale zašlapávána do země.

Dnešní konzumní společnost je vinou diktátu nucena opovrhovat vším českým. Nechci vyzdvihovat nacionalismus typu Dana Landy, ale ve spoustě elementárních hesel, které pro tu svou propagandu používá, má vlastně pravdu. Je totiž třeba, aby všichni Češi věděli, kdo byli Češi před nimi. Je důležité, aby společnost věděla, odkud náš národ vzešel, čím si prošel, co se mu na cestě k dnešku přihodilo, co se mu stalo, kdo mu ublížil, kdo ho naopak pohladil. Proč jsme, kým jsme.

Jsme ovlivňováni demografií. Dneska už nejsme jeden kmen, který by šlo zařadit do kontextu, ale pořád je důležitý vědět ta základní fakta o naší minulosti. Teprve když je zjistíš, najdeš pozitiva.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.