Share |

Kam pro vlnu na pletení? Obchody a eshopy, kde mají ty nejlepší materiály. AKTUALIZOVÁNO

Najít v naší republice skvělé materiály na pletení, háčkování či tkaní není úplně snadné. Neúprosná ruka trhu vrhá do běžných obchodů s klubky hrůzný, vrzavý akryl. "Čistá vlna? To my nevedeme, lidi to nechtěji, že je to drahý," říkali mi v různých obměnách v běžných českých galanteriích. 
UPDATE: Po zveřejnění našeho článku začaly chodit tipy od čtenářů, kteří doporučují další shopy. Jsme moc rádi a zařazujeme je k našim.
 
Pletení je posledních pár let v módě po celém světě a hipsterky i další osoby štrikují ostošest, občas se přidá i nějaký kluk. Na nácvik dovedností vám umělina či lehce zatuchlé zbytky po tetě stačí, ale když chcete heboučkou šáličku v krásných barvách a ne tuhou fialovou houžev, nastane problém. 
 
Jak se ukazuje, řeší ho ta zarputilější část české pletací veřejnosti obvykle kombinací následujících způsobů: a) Nakupuje v Drážďanech, Berlíně, Vídni, na dovolené v Itálii či Francii atd. a lká, že u nás to nesežene, b) Pořizuje si materiály přes internet, kde ale utratí majlant za poštovné či clo a nemůže si vlnky osahat, c) Ze všeho toho obcování s klubky usoudí, že si prostě otevře obchod a tam bude mít všecky ty krásné věci a může se na ně chodit každý den koukat.
 
Naštěstí pro nás, kdo máme rádi hezké materiály, občas někdo dospěje až do bodu c) a je tedy postupně stále snazší přijít k nějaké té super přízi. Nedá se očekávat, že by spředená jačí srst nebo drahé, ale skvělé opossum byly k mání v každé galanterce, ale na pár místech už se aspoň koupí hezké merino, někdy i to ručně barvené, případně kvalitní a dobře zpracované střižní vlny a zajímavé směsi. Jistě že to nevyjde levně. Je to jako s parfémy a víny a čajem a dalším "lepším" zbožím: kdo zkusí ty kvalitní, už se nechce nikdy vracet k mizerným umělinám, které jsou sice trvanlivé a můžete je prát s montérkama, ale tím jejich výhody končí.
 
České obchody a eshopy s přízemi nejsou příliš četné, poslední dobou zavřely oba dva malé souktromé kamenné obchody v Praze specializované na "lepší" příze včetně těch, které jsou od menších firem. Zbývají hlavně obchodní domy a občas nějaký koutek v galanteriích...
a) Řetězec galanterií Filium nabízí německé pžíze Austermann a Schoeller + Stahl. Masově vyráběné, slušná kvalita - najdou se čistě přírodní, kvalitní materiály. Prodejny ve větších obchodních centrech (Palladium a Kotva v Praze, Plzeň + eshop na www.egalanterie.cz).
b) UPDATE: ZRUŠENO, UŽ POUZE ESHOP: Fashion Martina alias Ráj klubíček v Holešovicích - www.fashionmartina.eu
c)  UPDATE: ZRUŠENO, UŽ POUZE ESHOP -  Štryk + Chic - www.strykchic.cz
d) V Brně působí Vlněné sestry - dvě kamarádky, které dovážejí špičkové zahraniční příze (Malabrigo, Lang a další). Mají jednak eshop, jednak pořádají pletací akce, kurzy, účastní se celosvětové "demonstrace" Mezinárodní den pletení na veřejnosti. Eshop je na www.vlnenesestry.cz.
e) Něco se najde i v dalších eshopech, ale musíte hodně filtrovat a třídit. Z obchodů, které se nezaměřují primárně na kvalitní přírodní mazeriál, ale najdete ho u nich, mohu po opakovaném vyzkoušení doporučit Gatex (funguje už od 90. let a majitelka své práci skvěle rozumí) na www.igatex.cz
f) Čtenářský tip: Eshop www.prize-pingouin.cz/-  pořádají i kroužky pletení, info mají na blogu: www.pletenivkavarne.blogspot.cz/

g) Další tipy od čtenářky:
LinJa + kamenný obchod České Budějovice (především GGH, Schulana, Lang, Katia)
Ganella (Drops, Austermann, Schoeller+Stahl, Schachenmyer)
Tvořivá ovečka + kamenný obchod České Budějovice (Drops, Rowan Noro+mají vlastní značku přízí)
Zapleteno + kamenný obchod Brno (Drops, Lang, Alize)
Katrincola + kamenný obchod Brno (Malabrigo, Drops, litevský len + další)
MarLen + kamenný obchod Brno (mají vlastní značku přízí)

V Brně je také řetězec galanterií Vydo (Joštova, Rašínova, Palackého), které prodávají příze různé kvality, složení a ceny, ale když tomu člověk věnuje chvíli času a probírání, najdou se i velmi sympatické přírodní materiály za příjemnou cenu.
h) Království klubíček je eshop s českými i zahraničními přizemi, nabízí třeba bambusové příze od Tvořivé ovečky nebo výrobky populární značky Drops.
i) Zlaté rouno má příze na pletení i na tkaní. Osnova, příze na koberce, pevné příze na cívkách a další sortiment pro ty, kdo to myslí s vlnou vážně.
 
TIPY NA CIZINU: Pokud vás letošní léto zavede do ciziny, doporučuji ve Francii ve větších městech obchody La Droguerie, které neprodávají drogerii, nýbrž vlnu, aplaku, kašmír atakdále, a to na váhu - můžete si tak tedy pořídit hromadu miniklubek ve fantastické šíři barev. V Berlíně je rájem obchod Fadenisnsel (Oranienstrasse 23 v Kreuzbergu), nabízí i méně obvyklé materiály. Ale pokud to jde, zkuste podpořit i české podnikatele. Když budem nakupovat všichni v cizině, tak ty svoje ze země vydupané obchůdky zas zavřou:) Pro další obchody v cizině doporučuju registrovat se na ravelry.com a v tamějších diskusních fórech a skupinách objevovat, co kde mají.
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.