5 důvodů pro syrovátku

foto La Formaggeria
foto La Formaggeria

 

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad!

Několik dobrých důvodů, proč pít syrovátku

    • Obsahuje syrovátkové bílkoviny: Ty jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu, proto jsou oblíbené zejména u sportovců, ale nejen u nich. Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.
    • Ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitaminy E, C i A.
    • Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.

Letní osvěžení i součást receptů

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj – například syrovátku Gran Moravia s různými příchutěmi, včetně letošní novinky růžový grep. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť. 

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat