5 tipů na (nejen) silvestrovské pomazánky

Avokádová pomazánka / Foto  www.vicnezkucharka.cz
Avokádová pomazánka / Foto www.vicnezkucharka.cz

Milujete silvestrovské ochutnávání různých dobrůtek, a to hlavně těch netradičních, které třeba ještě nemáte ve svém jídelním repertoáru? Autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle pro vás připravily 5 tipů na skvělé silvestrovské pomazánky, kterými ozvláštníte každou slavnostní tabuli. Krom toho vám najisto zachutnají tak, že si je budete chtít připravovat během celého roku.

1. Celerová pomazánka

Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.

Na 4 porce celerové pomazánky budete potřebovat: 1/2 celeru (200 g), 1 střední mrkev (70 g), 2 lžíce majonézy (40 g), 3 lžíce bílého jogurtu (60 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 špetku soli (5 g), 1 špetku pepře (2 g), 100 g goudym 1 hrst čerstvých bylinek – pažitka, bazalka, petržel (10 g).

Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře. Přimícháme trošku čerstvých bylinek. Nakonec ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo.

Celerová pomazánka / Foto www.vicnezkucharka.cz

2. Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy

Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy rovná se naprostá chuťová dokonalost. S touto pomazánkou překvapíte a rozhodně neuděláte krok vedle.

Na 4 porce budete potřebovat: 80 g polotučného tvarohu, 60 g gorgonzoly či nivy, 1 hrst hroznového vína (50 g), 1 hrst oříšků dle chuti (30 g) a 1–2 lžíce polotučného mléka na zjemnění (20 ml)

V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka. Pokud chcete směs opravdu jemnou, tak ji rozmixujte. Přidáme ještě nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě.

Pomazánka s gorgonzolou / Foto www.vicnezkucharka.cz

3. Avokádová pomazánka

Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.

Na 4 porce budete potřebovat: 1 avokádo, 50 g lučiny, ½ cibule, 1 lžička citronové šťávy (5 ml), sůl, pepř

Avokádo rozmačkáme společně s lučinou a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme ještě menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!

4. Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Variant na řepnou pomazánku existuje celá řada, ale tahle je opravdu velmi snadná a jednoduchá a její chuť je tak krásně čistá a lahodná.

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g červené řepy, 100 g lučiny, 1 stroužek česneku, špetku drceného kmínu, sůl a trošku pažitky

Najemno nastrouhanou řepu promícháme s lučinou a stroužkem česneku utřeného se solí. Dochutíme drceným kmínem a pažitkou. Pro větší experimentátory doporučujeme vyzkoušet přidat trošku máty… Oh lalalaaa.

Jednoduchá pomazánka z řepy / Foto www.vicnezkucharka.cz

5. Pomazánka z pečených červených paprik

Pomazánka z červených paprik se stane naprostou láskou každého, kdo je milovníkem této zeleniny. Její výtečná sladko-papriková chuť s jemným čerstvým sýrem a bylinkami vám pěkně načechrá pírka.

Na 4 porce budete potřebovat: 500 g červené papriky kapie, 100 g lučiny, hrst bazalky, 1 stroužek česneku, špetku soli

Papriky omyjte, osušte, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 30 minut. Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s lučinou, stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!

Pomazánka z červených paprik / Foto www.vicnezkucharka.cz

 

Více tipů i receptů najdete na www.vicnezkucharka.cz.

Comments

comments

Vyhledat