Krade taky tvoje máma? Zahajuje 1. ročník KINOLAB FILM FESTIVALU a představuje program

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Mnoho Čechů nemá v otázkách pirátství, legality stahování a sdílení audio-vizuálního obsahu na internetu jasno. Nemusí se však už topit v moři nejasných informací ohledně autorských práv. Filmově-diskuzní platforma KINOLAB připravila filmový festival s podtitulem How technology made us share. Hrané i dokumentární filmy, diskuze s odborníky a doprovodný program festivalu, který proběhne 2. a 3. listopadu v Centru současného umění DOX jako součást výstavy Data Maze, se zaměřuje nejen na legalitu, autorské právo a pirátství, ale i dopady, které na náš život mají sociální sítě a technologie umožňující sdílení obsahu.

Skoro každý má dnes svůj profil na sociálních sítích a skoro každý sdílí nějaký obsah nebo si stahuje filmy. “Máme pocit, že spousta lidí o svém každodenním chování v online světě a nad jeho dopady příliš neuvažuje. Proto jsme zaměřili první ročník festivalu na běžné uživatele internetu. V panelové diskuzi “Pirátem bez vlastní viny” přiblíží odborníci skrze praktické příklady nejrůznější způsoby legálního a nelegálního sdílení či možné alternativy,” říká Barbora Johansson, zakladatelka platformy Kinolab.cz a umělecká vedoucí festivalu. Problematikou sdílení a přetváření materiálu pocházejícího od jiných autorů běžnými uživateli internetu se bude zabývat diskuze “Lidové umění kyberprostoru”.

“Dalo by se říci, že všechno umění a vynálezy v historii lidstva vycházely nejdříve z napodobování a přetváření již existujících děl. Kde jsou tedy hranice originality, napodobování, citování a krádeže nastíní úvodní projekce Everything is a Remix,” říká Nina Bumbálková, vedoucí filmové sekce festivalu.

Diváci se dále mohou těšit na filmy Nothing to hide o bezpečnosti sdílení osobních dat na sociálních sítích, výtvarný film Čtverec, kontroverzní snímek Perverzní průvodce ideologií od Slavoje Žižka či film Naprostí cizinci. Pozornost si jistě zaslouží i snímek Free Lunch Society, který nastiňuje dnes velmi diskutované téma nepodmíněného základního příjmu.

PROGRAM KINOLAB FILM FESTIVALU
Pátek 2. 11. 2018
18:00 Slavnostní zahájení 1st KFF 2018
18:10 Úvodní slovo – Úvod do Creative Commons

přednášející: Michal Adamovský (Fair Art) a Jan Vobořil (IURE)

18:30 Projekce I. – Všechno je remix | Everything is a Remixy  
19:15 Projekce II. –  Není co skrývat | Nothing to hide
21:15 Projekce III. – Naprostí cizinci | Perfect Strangers
22:45 Konec pátečního programu

Sobota 3. 11. 2018
10:00 Projekce IV. – Digitální moře | Digital sea – Pásmo krátkých filmů: Fairy tales, Loathing, NATURE all rights reserved, Red Naomi, Transparent City, (Self)exhibitions
11:30 Projekce V. – Oběd zdarma pro všechny | Free lunch society
14:00 Projekce VI. – TPB AFK: Příběh the pitate bay | TPB AFK: The pirate bay away from keyboard
15:45 Panelová diskuze 1 – Pirátem bez vlastní viny
moderuje: Ivan David (právník) hosté: Matěj Myška (právník, CC licence), Tomáš Vyskočil (Distribuční síť Film Toro), Petr Kučera (Blockchain legal)
17:00 Projekce VII. – Perverzní průvodce ideologií | The Pervert’s Guide to Ideology
19:30 Panelová diskuze 2 – Lidové umění kyberprostoru; Hosté: Jan Zibner (právník, Centrum pro transfer technologií MUNI), Martin Urza (anarchokapitalista, specialista v oblasti duševního vlastnictví), Viktor Košut (advokát, Katedra produkce DAMU)
21:30 Projekce VIII. – The Square | Čtverec
00:00 Konec sobotního programu

 

Comments

comments

Vyhledat