Noc divadel v Arše: Co nabídne?

foto Archa
foto Archa

Noc divadel 2018 v Divadle Archa

Divadlo Archa se v sobotu 17. listopadu přidá k celorepublikové Noci divadel 2018. Diváky čeká komentovaná prohlídka multifunkčních prostor divadla. Archa též zve diváky na nové inscenace Rusáci? a Žlutá tma.

Noc divadel v Arše zahájí od 18 hodin komentovaná prohlídka s ředitelem Archy Ondřejem Hrabem. Ten přiblíží variabilitu, koncept „tekutého“ prostoru a divadlo jako místo neustálé proměny. Divákům se otevře též zákulisí divadla, které se zrodilo ve funkcionalistickém paláci, zažilo avantgardní i sociálně realistickou éru režiséra E.F.Buriana a v roce 1994 se stalo hlavní scénou pro současné umění v Praze.

V 19.00 hodin zve Archa diváky na dokumentární inscenaci Rusáci? založené na hře s médii a na kombinaci rozličných divadelních postupů. Osobní výpovědi, videoart, choreografie, hudba a proměnlivá scéna jsou hřištěm pro trojici performerů a jednoho komentátora. Téma je určeno otázkou: Jak se vyrovnávají mladí Rusové žijící v Čechách s českým historickým komplexem způsobeným invazí v srpnu 1968? Tvůrci, Jan Burian ml., Jaroslav Hrdlička, Jana Svobodová a další, se nepokoušejí o analýzu událostí roku 1968. Rok 1968 tvoří kontext pro emotivní výraz sdíleného traumatu. Jeviště je prostor, kde je možné navrátit paměť, relativizovat stereotypy, rozbíjet klišé a narušovat schémata. Společně projít cestou vytyčenou předsudky, mýty, láskou, nenávistí, strachem i odvahou. Představení je uváděno s anglickými titulky, po skončení následuje debata s tvůrci.

Od 21.00 budou mít návštěvníci možnost zdarma vidět nejnovější inscenaci výtvarníka a performera Petra Nikla – Žlutá tma. Představení Žlutá tma navazuje na předešlý černobílý melodram Petra Nikla Já jsem tvůj zajíc. Inscenace se noří do časoprostoru, kde zrození, život a smrt nemají vzájemnou kauzalitu. Světlo se stává hudebním nástrojem, který nás vábí do nepoznaných světů. Autor je osiřelou postavou v prostoru tvořeném interaktivní hrou laserových paprsků, které vytváří David Vrbík. Představení je též spojeno s uvedením knihy Petra Nikla Malovat slunce, které vydalo nakladatelství ARGO.

 

PROGRAM

 

18:00 — Komentovaná prohlídka Divadla Archa s jeho ředitelem, Ondřejem Hrabem

VSTUP ZDARMA

19.00 — Kolektiv tvůrců / Divadlo Archa Rusáci?


VSTUP ZDARMA

21.00 — Petr Nikl — Žlutá tma

Užitečné odkazy:

www.archatheatre.cz

 

 

Comments

comments

Vyhledat