Osmý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace

Tomáš Palucha, foto Václav Tvarůžka
Tomáš Palucha, foto Václav Tvarůžka

Osmý ročník hudebních cen Vinyla zná své nominace

Nejen hudebníci, které předchází pověst skvěle hraných koncertů, ale také inspirativní nová jména a aktivity na české nezávislé hudební scéně, takové jsou letošní nominace hudebních cen Vinyla. Nominovány na Desku roku jsou aktuální počiny kapel Povodí Ohře, Tomáš Palucha a Čáry života. Projekt Čáry života Jana Boroše získal rovněž nominaci v kategorii Objev roku, kde porotce dále oslovila kapela Market a producent Bílej kluk. V kategorii Počin roku si konkurují aktivity Wrong, BCAA a Z.V.U.K.

 

NOMINACE 2018

 

DESKA ROKU

Čáry života – Stínítko

Povodí Ohře – Povodí Ohře

Tomáš Palucha – Čaro

 

OBJEV ROKU

Market

Bílej kluk

Čáry života

 

POČIN ROKU

Aktivity Wrong

Aktivity BCAA

Aktivity Z.V.U.K.

 

Letošní ročník Vinyly je plný reprezentativních položek domácí hudební scény. V kategorii Deska roku se ve všech případech jedná o zkušené muzikanty. Jan Boroš na svém intimním debutu Stínítko zúročil zkušenosti z dnes už neexistujících Fiordmoss. Za kvintetem Povodí Ohře, kteří na eponymním albu bodují svou „kovbojkou po česku“, stojí pětice ostřílených muzikantů vyšlá z kapel Climatizado, Skupina Štěstí, Esgmeq a  Esazlesa. Silné kompozice psychedelického rocku na své desce Čaro nabízí kvarteto Tomáš Palucha, které se ještě jako duo ucházelo o Vinylu už před dvěma lety.

 

„Všichni nominovaní hudebníci mají podobné šance a představují to nejlepší, s čím jsem se letos na klubových i festivalových pódiích v Česku setkal. Současně mám radost z velkého žánrového rozptylu vybraných umělců,“ říká jeden z koordinátorů cen Pavel Uretšlégr.

 

V klubech i na festivalech letos intenzivně zabodovala také pětice Market, jejichž ambiciózní mix art-rocku, indie a popu na desce Art Star získává stále více příznivců. Producent Bílej kluk vychází z kontextu platformy BCAA, postklubová hudba se u něj rovná koláže tučných beatů, hlášek z japonského anime a kosmických syntezátorových riffů. Také tahle dvě jména společně s Čáry života mají nominace na Objev roku.

 

Platforma BCAA nalezla odezvu také v kategorii Počin roku, úspěšná je zejména v posouvání hranic klubové hudby směrem k vizuálnímu aktivismu. Z klubové scény nicméně vychází i další nominovaní, kolektiv promotérů a DJů a umělců působících pod značkou Wrong, kteří intenzivně popularizují špinavé techno. Třetí nominace získali organizátoři aktivit ZVUKu, nezávislé platformy podporující vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění.

 

O vítězích Vinyly 2018 rozhodne 23členná porota hlasováním ve druhém kole. Ceny se budou předávat 13. února 2019 na slavnostním večeru v Lucerna Music Baru. Potvrzeno je již vystoupení Floexe a britského producenta Toma Hodge, kteří v triu s Jakubem Tenglerem a virtuálním symfonickým orchestrem zahrají skladby z aktuálního alba A Portrait Of John Doe. Samostatné koncerty na místě odehrají také dvě z nominovaných kapel a tradičně pokřtěn bude i výroční vinyl s nominovanými projekty.

Bližší informace o hudebních cenách Vinyla včetně podrobného způsobu hlasování apod. naleznete na www.vinyla.cz.

Comments

comments

Vyhledat