Nejlepší české básně 2018

foto: nakladatelství HOST
foto: nakladatelství HOST

Milovaná i nenáviděná bilance tuzemské básnické scény. 

Nápad vydávat ročenky „nejlepších“ básní se zrodil v roce 1988 v USA. Dnes podobné antologie vycházejí v řadě zemí světa. I v českém prostředí jde o sledovaný a prestižní projekt, který letos završí desátý svazek. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Editorem (a také autorem doprovodné studie o současném básnictví) je pokaždé respektovaný odborník na současnou poezii, arbitrem pak „zasloužilý“ básník, který svou autoritou projektu vtiskne neopakovatelný punc. Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnována publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.

Většinu času to vypadá, že se v poezii nic moc neděje. A kdyby se třeba něco dělo, stejně si toho nikdo nevšimne. Co však každoročně alespoň trochu zacloumá poetickým děním v Česku, to je pravidelná publikace vydávaná brněnským Hostem zvaná Nejlepší české básně.
– Karel Škrabal, Artzóna

Skromně tedy tuto roli přijímám a přes nemalou skepsi stran smyslu celého toho počinu zhostím se svého nevděčného úkolu pečlivě a svědomitě, neboť (bohužel, bohudík?) jinak to ani neumím. A kdo ví, nakonec třeba i se zájmem a s chutí…
– J. H. Krchovský

Nejlepší české básně 2018
Editoři J. H. Krchovský, Ondřej Hanus
Počet stran 104, brož.
ISBN 978-80-7577-621-1
Cena: 249 Kč

Comments

comments

Vyhledat