Zero Waste: Jak a proč nevytvářet odpad

Spíš než řešit, co s odpadem, je lepší ho vůbec nevytvářet. V tomhle duchu se nese filozofie zero waste. Méně odpadu totiž znamená čistší životní prostředí a zdravější lidé i zvířata. Propagátorka zero waste, bloggerka Bea Johnson, se s ročním nerecyklovatelným odpadem ve své domácnosti vejde do jedné půllitrové sklenice. Zdá se vám to jako scifi?

Pojďme se nejdříve trochu vyděsit statistikami. Češi ročně vyprodukují asi 34 milionů tun odpadu (zdroj),někde uvádějí i vyšší hodnoty,  jinde nižší. Každopádně, na každého jedince to za rok vychází asi na 3 tuny. Jen část se recykluje, velká část jde na skládky. S ohledem na skutečnost, že obyčejný igeliťák se rozkládá 25 let nebo taková plechovka a plast dokonce až 1000 let, máme tu celkem problém. Nejen my, celý svět.

Proto se zrodila filozofie zero waste. Vyzývá k co největší redukci odpadu, který se nedá nijak dál zpracovat. V praxi to znamená, že bychom se měli vyvarovat především jednorázových obalů a zbytečného plýtvání – jídlem, oblečením, hygienickými potřebami, elektronikou, nábytkem, vším. Kouzlem celého systému je metoda 5R, což znamená Refuse (odmítněte, nepoužívejte), Reduce (redukujte), Reuse (použijte znovu), Rot (rozložte, kompostujte) a Recycle (vytřiďte, recyklujte). Nejčastěji bychom měli pracovat právě s tím prvním R. Dostat se s odpadky na nulu nebo k jednomu půllitru jako Bea je docela extrém, naštěstí zero waste nefunguje ve stylu všechno, nebo nic. Jde o redukční proces, kde se každé procento snížení odpadovosti počítá. Jak to ale udělat a kde začít? V hlavě.

Bezodpadová výzva podle Czech Zero Waste

Stáhněte si zdarma aplikaci Bezodpadová výzva, která vás v začátcích správně nasměruje. Po dobu 40 dní vám bude každodenně servírovat nové výzvy a vy se jejich plněním budete učit žít bez odpadků. Začnete dělat malé krůčky, více přemýšlet o svém chování, hledat alternativy k běžným praktikám a pozvolna měnit svoje dlouholeté návyky. Aplikace je dostupná na App Store i Google Play (vyzva.czechzerowaste.cz).

Nákupy bez obalu

Síť bezobalových obchodů (bezobalu.org) se v Česku neustále rozrůstá, stejně jako jejich sortiment. Kromě různých čerstvých a trvanlivých potravin, nápojů a dobrot v nich seženete také drogerii a kosmetiku. Mimochodem Praha už má i svou první bezobalovou a eko prodejnu pro psy DOGG (dogg.cz). V současnosti Bezobalu podniky najdete v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně a dalších městech. Dobrou pomůckou vám v tomto ohledu může být rovněž bezodpadová mapa Reduca (mapa.reduca.cz).

Image by FitNishMedia from Pixabay

Stop jednorázovým obalům

Největším problémem představují jednorázové obaly. Mikrotenové sáčky, plastové tašky, PET láhve, kelímky od kávy nebo plastové nádobí na jedno použití. Kolik se vám toho nashromáždí za den nebo týden? Naštěstí už dnes existují mnohem zábavnější a ekologičtější alternativy – kompostovatelné Frusacky (frusack.com), sáčky z padákoviny (saaczech.com), různé termohrnky, boxy, dózy, karafy a další pomůcky do každodenního života (econea.cz).

Krása bez kompromisů

Zdraví nás všech jde ruku v ruce se zdravím planety. O složení bychom se neměli zajímat pouze u jídla, ale také u kosmetiky a drogerie. Pokud hledáte čisté a udržitelné produkty z této oblasti, inspiraci hledejte například na BIOOO (biooo.cz), BIOneeeds (bioneeds.cz), Love Your Home (loveyourhome.cz), Holky bez silikonu (holkybezsilikonu.cz) nebo na Kosmetika hrou (kosmetikahrou.cz). Spousta z nich pořádá také speciální workshopy, takže se můžete pustit do domácí výroby.

Knihovna věcí všeho druhu

Proč věci kupovat, když si je můžeme vypůjčit? Ptá se knihovna věcí Library of Things. A my se přidáváme. Sportovní vybavení, elektrické i ruční nářadí, hudební nástroje, věci do kuchyně, na cestování i do přírody a spousta dalších. Šetřete čas a peníze, buďte efektivní a kreativní. Knihovnu najdete v Praze v Hybernské 4 (libraryofthings.cz).

Oblékejte se pomalu

Nepodléhejte slevám a impulzivním nákupům, najděte svůj styl, upřednostňujte kvalitu před kvantitou, budujte si k oblečení vztah, podporujte lokální výrobce a designéry, respektujte sebe a životní prostředí. Mnoho tipů a informací v oblasti slow fashion se dozvíte například u organizace Fashion Revolution Czech Republic (fashionrevolution.org/europe/czech-republic) nebo v rámci projektu SLOU (slou.cz). Dvakrát ročně vydávají SLOU magazín a pořádají i originální prodejní a vzdělávací akci SLOU Days. Aktuálně proběhne 5. až 6. dubna v Hauch Gallery v Praze.

 

Comments

comments

Vyhledat