Oči a alergie

Jak vyzrát na alergie a podráždění očí

Alergeny jsou nežádoucí látky, které vyvolávají alergické reakce a tím obtěžují velkou spoustu z nás. Mohou to být víceméně jakékoliv látky, které zapříčiní imunitní odpověď. Můžeme je rozdělit na venkovní a domácí. Takže pokud jste se domnívali, že s alergeny přijdete do kontaktu pouze venku, tak mylně. Kromě hrozby z pylu byste se měli mít na pozoru i před domácími mazlíčky, roztoči, šváby, ale i některými jídly. Jen v Evropě žije kolem 150 milionů lidí trpících různými alergiemi a díky tomu se tento druh onemocnění řadí mezi nejčastější chronická trápení vůbec.

Příznaky a jejich řešení

Neklamnými signály alergie jsou začervenalé oči, oteklá víčka, svědění, pálení a slzení očí. K hlavním preventivním opatřením patří vyhýbat se, alespoň podle daných možností, kontaktu s alergeny, v průběhu pylové sezony nosit ochranné brýle a po příchodu do uzavřených prostor vypláchnout oči čistou vodou. To ale bohužel mnohdy nestačí – pak by úlevu měla přinést tzv. antihistaminika. Pokud ale obtíže přetrvávají déle než tři dny, je nezbytné navštívit lékaře.

Mezi nejčastější potíže v letních a jarních měsících patří alergické záněty spojivek očí vyvolané pyly rostlin. Pro tyto záněty je charakteristické zejména svědění, slzení a zarudnutí očí. Vyhnout se pylovým alergenům není v běžném životě možné, proto je vhodné léčit alergické záněty odpovídajícími očními kapkami nebo léky na potlačení alergických příznaků. Letní sezóna může být nebezpečná i pro uživatele kontaktních čoček, kteří používají kontaktní čočky při vodních sportech. Ve vodě se velmi často mohou vyskytovat různé typy infekcí a rohovky kryté kontaktními čočkami jsou výrazně náchylnější ke vzniku zánětu. Při vodních sportech je proto vhodné používat jednorázové kontaktní čočky, které doporučuji následně co možná nejdříve z oka vyjmout,“ radí docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

 

Syndrom suchého oka

Pálení a řezání očí se ale může objevit i bez přímé souvislosti s alergií, a to hlavně při dlouhodobé práci s počítačem nebo při pobytu v klimatizované místnosti. V takovém případě se může jednat o tzv. syndrom suchého oka. Tím trpí přibližně každý pátý pacient, který navštíví očního lékaře. Klimatizace, kouření nebo dlouhodobá práce na počítači narušují přirozenou tvorbu slzného filmu. Následkem toho mohou pacienty trápit některé z těchto příznaků: pocit suchých očí, pocit písku nebo cizího tělíska v oku, pocit unavených, červených očí, těžkých, oteklých víček, pocit svrbění, pálení nebo řezání, ale i občasně rozmazané vidění.

V současné době lze toto nepříjemné onemocnění již řešit pomocí takzvaných plugů. Ty mohou přinést úlevu většině pacientů, které trápí syndrom suchého oka. Jde o zavedení ucpávky do slzných kanálků. Implantovaný plug v kanálku následně zvětší svůj objem a vytvoří jakousi zátku. Díky tomu se v oku udržuje vyšší vlhkost tam, kde je to zapotřebí,“ vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize, docentka Šárka Skorkovská.

Comments

comments

Vyhledat