R.I.P. Romek Hanzlík

Romek Hanzlík (autoportrét)
Romek Hanzlík (autoportrét)

Jak oznámila rodina na jeho facebookové stránce, dnes v noci (1. června 2019) zemřel Romek (vl.jm. Jaromír) Hanzlík.

Odešel po krátké těžké nemoci ve věku 57 let.

Jeho význam byl a zůstane jasný každému, kdo se pohyboval kolem české nekomerční kultury. Působil jako dramaturg, založil festival Eurotrialog Mikulov, projekt Slet bubeníků, Spolu a další oceňované počiny.

Býval manažerem Psích vojáků (a později producentem filmu o Filipu Topolovi), Plastic People i členem punkové kapely FPB a především Už jsme doma, vydával desky řadě kapel, vlastnil agenturu Alternative Music Production, pořádal koncerty a další akce. Točil koncertní záznamy, které vysílala televize.

Nejen hudba

V poměrně pozdním věku se prosadil i jako fotograf a od roku 2014 získával fotografické ceny včetně Czech Press Photo. „Myslím, že s Už jsme doma jsme za sebou zanechali velkou stopu. Hollywood nebo Nemilovaný svět, to jsou krásný desky, ale bylo to kolektivní dílo, jehož jsem byl jenom jednou součástí. Kdežto s fotkama jsem uspěl sám za sebe. To je pro mě cenný,“ řekl našemu redaktorovi Jiřímu Jandovi. Přečtěte si naše velké interview s Romkem nejen o jeho focení a starší interview o filmu Takovej barevnej vocas letící komety.

Romka Hanzlíka jsme si velmi vážili pro neúnavnou mravenčí práci i odvahu a bude nám chybět.

 

Comments

comments

Vyhledat