Kyklady, nebo Sporady? Vyberte si ten správný řecký ostrov

Rhodos, foto archiv Viamare
Rhodos, foto archiv Viamare

Řecko je nádherná země, která je složená z pevniny a více než 3000 menších i větších ostrovů, které jsou rozeseté kolem pevniny v několika mořích. Některé z ostrovů jsou vyhlášené mezi turisty, jiné patří mezi divoké neobydlené ostrůvky, kam noha turisty téměř nikdy nevkročí. Pro milovníky léta, objevování a turistiky to znamená spoustu lákadel. Všechny ostrovy ale během jedné dovolené objet nestihnete. Na který se tedy vydat? V tomto textu se podíváme na zoubek dvěma souostrovím, řekneme vám, čím jsou specifická a proč se na ně vydat.

 

Sporady: sporadicky rozeseté ostrovy s velkou dávkou kouzla

A začneme hezky na severu. Sporady je označení pro asi 300 ostrovů a ostrůvků roztroušených po Egejském moři. Roztroušené jsou doslova – právě název Sporady je jazykově říbuzný s označením „sporadický“, tedy méně častý. Mezi ostrovy jsou někdy i větší vzdálenosti, a tak staří Řekové zvolili pro toto souostroví právě tento název. Sporady se dělí na severní a jižní.

V severní části najdete známé ostrovy, jako je Skopelos nebo Skiathos, které leží poměrně blízko řecké pevniny a jsou tak oblíbenými místy nejen pro evropské turisty, ale také pro Řeky, kteří se sem sjíždí o víkendech za odpočinkem. Ostrovy jsou zelenější než jejich jižní sousedé. Jejich velkou část pokrývá svěží borovicový porost poskytující v horkých létech příjemný stín.

Rhodos

Jižní Sporady jsou umístěné jižněji a východněji, sporadicky se vynořují z modrých hlubin podél tureckého pobřeží. Vynikají vyššími teplotami a dlouhou dobou každodenního slunečního svitu. Dovolenou si zde můžete užít například na oblíbeném Samosu, Kosu, Rhodosu nebo Karpathosu. Právě Rhodos patří mezi ostrovy s nejvíce hodinami slunečního svitu během celého roku. Pokud patříte mezi milovníky povalování na luxusních plážích u křišťálově čistého moře, jižní Sporady v čele s Rhodosem budou tou správnou volbou.

Vyberte si některých ze zájezdů na Rhodos, nejkrásnější ostrov jižního souostroví, a zažijte krásu Sporad ještě letos!

Skopelos, foto archiv Viamare

Kyklady: kruhové souostroví s rozmanitou přírodou a skvělým koupáním

Kykladské ostrovy také leží v Egejském moři mezi Řeckem a Tureckem, spíše ale přiléhají k řecké pevnině. Jsou umístěny do kruhu, díky tomu si vysloužily název Kyklady (v řečtině se jejich název překládá jako „ostrovy v kruhu“). Patří sem cca 30 větších obydlených ostrovů a dalších 190 malých ostrůvků kolem nich. 

Oproti Sporadům jsou mnohem sušší, spíš bez vegetace a porostu. Často je trápí nedostatek vody, to jim ale nebrání v tom, aby patřily mezi nejoblíbenější řecké dovolenkové destinace. I suchý povrch žuly a břidlice, skály tyčící se nad plážemi nad mořem a majestátní vrcholky hor vytváří nádherné přírodní scenérie. To doplňuje velmi specifická kykladská kultura a architektura starobylých měst.

Mykonos

Mezi nejkrásnější kykladské ostrovy patří například Santorini se svými sopečnými plážemi, nesmíme ale zapomenout ani na hornatý Naxos, Andros, Mykonos, Paros nebo Syros. Ostrov, který spojuje všechny krásy Kyklad, je zcela jistě zmíněný Mykonos, kde najdete členité pobřeží s neuvěřitelným množstvím větších i menších pláží, archeologická naleziště a historické památky, stejně jako spoustu barů, restaurací a diskoték. Rozmanitost tohoto řeckého ostrova si zamiluje každý.

Chcete poznat všechny tváře Kyklad? Podívejte se na aktuální nabídku dovolené na Mykonosu a užijte si nejkrásnější řecké prázdniny.

Mykonos, foto archiv Viamare

 

Comments

comments

Vyhledat