Galerie GASK se otevře hudbě a zvuku!

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Galerie se otevře hudbě a zvuku! Elektronika, multimédia a performance ovládnou GASK a jeho zahrady v mezinárodním jednodenním festivalu. Připraven je osmihodinový lineup futuristů, vizionářů a experimentátorů. Roly Porter (UK), Scanner (UK), Agnes Hvizdalek & Billy Roisz (Rakousko), Petr Nikl, Petr Válek, rozehrané obrazy Olgy Karlíkové a řada dalších událostí.

Galerie GASK v Kutné Hoře připravila novou událost, kterou oslovuje fanoušky uměleckých experimentů a hudebních alternativ z celé republiky. A Day of Sound nechává do galerie a jejích zahrad vtrhnout hudebníky, zvukové umělce a performery. Jednodenní mezinárodní festival přivede na outdoorová pódia i do galerie řadu umělců, kteří patří jak do kontextu současných vizuálních umění, tak hudební scény.    

A Day of Sound zahájí původní performancí pro galerijní zahrady bývalé jezuitské koleje výtvarník, hudebník, literát, loutkář a akční umělec Petr Nikl. „Pocta Olze Karlíkové“ má speciální formát terénního koncertu v pohybu, jejíž jedinečné grafické zápisy zpěvu ptáků „navrátí“ do volného prostoru mezinárodní ansámbl sedmi významných improvizátorů: londýnská rezidentka Lucie Štěpánková, George Cremaschi (USA), Ivan Palacký, Peter Graham, Pavel Zlámal, Pasi Mäkelä (Finsko) a Petr Vrba. 

Večerní část se soustředí na britské elektronické producenty, kteří pracují i s videem nebo vyprávějí koncepční příběhy. Renomovaný autor a zvukový umělec Scanner (UK) uvede program Mass Observation, jehož světová premiéra se konala letos v pařížské galerii Centre Pompidou. Scanner, vlastním jménem Robin Rimbaud, si získal kontroverzní věhlas odposloucháváním mobilních sítí
a včleňováním hovorů do ambientní hudby v reálném čase koncertu. To bylo v devadesátých letech, nyní se Scanner ke konceptu vrátil a ještě ho prohloubil. Znepokojivá a zároveň zvláštně opojná audiovizuální meditace se točí kolem úniku osobních dat a sledování občanů státním i soukromým sektorem. 

Roly Porter (UK) z Bristolu má pověst elitního producenta na postbeatové scéně. Jeho koncepční programy se objevily na nejvýznamnějších světových festivalech elektronické hudby. Album Third Law tematizovalo lety do vesmíru bez lidské posádky, nejaktuálnější projekt Kistvaen se vrací k dávným pohanským písním pohřebních rituálů. Na A Day of Sound vystoupí Roly Porter v nočním sólovém setu. 

Petr Válek si získal mezinárodní publikum svými internetovými videi s prezentací vlastní noisové DIY elektroniky, v GASK vystoupí naživo. Posledním z hlavních aktérů festivalu je rakouské ženské duo Agnes Hvizdalek & Billy Roisz. V jejich podání bude v GASK uvedena světová premiéra nového projektu – dua pro hlas, elektroniku a živě generované video. 

Kurátor události A Day of Sound, publicista a scenárista Pavel Klusák, říká: „Galerie vždy podporovaly progresivní muzikanty, některým pomohly doslova přežít – třeba americkým minimalistům. Dnešní scény jsou přirozeně plné přesahů: hudba se prolíná s koncepty, videem, performancemi, grafickými partiturami, novými médii. GASK nyní dává prostor umělcům i publiku, které zajímá tohle přirozené prolínání, chtějí se do něj ponořit na jeden den a v Kutné Hoře třeba i přespí.” 

První A Day of Sound je testovací akcí. Setká-li se se zájmem publika, může se z něj vyvinout další dlouhodobá aktivita GASK. 

GASK – Galerie Středočeského kraje, příspěvková organizace, Kutná Hora
6. 9. 2019, odpolední program od 16.00 do 19.00, večerní stage od 20.00 do 24.00 h.

Comments

comments

Vyhledat