Kolektivní happening Ultimy Vez tento týden v Arše

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Krátce po své premiéře v Bruselu uvede Divadlo Archa nové představení Wima Vandekeybuse a jeho souboru Ultima Vez. Choreografie Go Figure Out Yourself (Přijďte si na to sami) je setkání s diváky v prázdném prostoru. Pět performerů tančí přímo mezi diváky, kteří se stávají součástí kolektivního happeningu. Go Figure Out Yourself zkoumá hranice mezi diváky a performery, dynamiku skupiny a jedince.

Nová premiéra vlámského choreografa Wima Vandekeybuse je výzvou k divácké aktivitě“, říká Ondřej Hrab, ředitel Archy.  „Během představení si nemůžete být jisti ničím. Neexistuje zde žádné rozdělení na jeviště a hlediště. Diváci se volně pohybují v prostoru a tanečníci mezi nimi. Jejich expresivní pohyb se náhle promění v intimní rozhovor. Tanečník mluví tiše jenom k vám, ale kolem jsou další svědci. Jste ještě divákem, nebo naslouchajícím aktérem? V jednu chvíli se paralelně odehrává několik akcí. Žádný z diváků během představení neprožije stejný příběh, a přesto jde o velký společný zážitek“, uzavírá Hrab.

Bruselská premiéra se odehrála v prázdném prostoru odsvěceného gotického chrámu Les Brigittines. Wim Vandekeybus při tvorbě představení počítal s tím, že Archa se může v prázdný prostor proměnit též.

Ultima Vez v Arše pravidelně hostuje od roku 1995. Od té doby mají čeští diváci možnost sledovat tvorbu Wima Vandekeybuse i jeho uvažování o současném tanci. Vandekeybus založil soubor v roce 1986. Jeho tvorba je charakteristická radikálním pohybovým divadlem plným konfrontací, výbušnosti, emocí a energie, jehož hnacím motorem je konflikt, síla, instinkt, vášeň, „imaginární katastrofa“ a rozpor mezi přitažlivostí a odtažitostí. V jeho představeních se prolínají tanec, hudba, divadlo, projekce, hudba a světlo v jeden celek, pokaždé však v jiné podobě. To umožňují i četné spolupráce s řadou performerů a tvůrců napříč žánry. Významnou roli v projektech Ultimy Vez hraje autorská hudba a zvukový doprovod, kterou v minulosti k choreografiím vytvořili Peter Vermeersch, Thierry De Mey, Marc Ribot, Eavesdropper, David Eugene Edwards, Daan, Arno, Charo Calvo, Mauro Pawlowski, Roland Van Campenhout, Elko Blijweert nebo David Byrne. V roce 2015 uvedl Vandekeybus premiéru svého prvního celovečerního filmu Galloping Mind s Jerry Killickem v jedné z hlavních rolí, který byl uveden i na festivalu v Karlových Varech.

REŽIE, CHOREOGRAFIE, SCÉNOGRAFIE Wim Vandekeybus

ÚČINKUJÍ A NA TVORBĚ PŘEDSTAVENÍ SE PODÍLELI Sadé Alleyne, Maria Kolegova, Hugh Stanier, Kit King, Tim Bogaerts

DRAMATURGIE Aïda Gabriëls

SVĚTELNÝ DESIGN Davy Deschepper, Wim Vandekeybus

KOSTÝMY Isabelle Lhoas ASISTENCE Isabelle De Cannière

KOORDINACE TECHNIKY Davy Deschepper

ZVUK Bram Moriau

INSPICE Tom de With

PRODUKCE Ultima Vez

KOPRODUKCE Les Brigittines (Brusel, BE)

Vstupenky: 390 Kč / studenti a senioři 290 Kč – místa jsou na stání – předprodej Divadlo Archa a GoOut.cz

Wim Vandekeybus a Ultima Vez:

Go Figure Out Yourself

10.– 12. května 2018, Divadlo Archa (česká premiéra)

Comments

comments

Vyhledat