Aplikace a weby na výuku jazyků: Vyzkoušeli jsme a zjistili, zač stojí

Vzhledem k aktuální situaci se vracíme s článkem, který by se vám mohl hodot při (neplánovaném) pobytu doma. Jak se dají učit jazyky online s aplikacemi?

Zlepšit se v nějakém jazyce v pohodlí svého domova? Nebo si osvěžit znalosti ze školy? Zkusit nový jazyk? To chcem. Existuje slušná řádka aplikací a stránek, které tyhle věci nabízejí. 

Protišedi po několik měsíců zkoumalo ty nejznámější. Zajímalo nás nejen to, zda vše funguje, ale i to, jestli člověka aplikace zabaví tak, aby ji používal s chutí.
UPSATE: I dlouho po vydání je o článek velký zájem a hcodí nám noví tipy od čtenářů, proto článek updatujeme, poslední aktualizace: únor 2019.
Aplikace většinou pracují s několikaminutovými lekcemi, kde například pomocí obrázků a krátkých vět učí jak nová slova, tak gramatické jevy (tj. v jedné lekci máte věty jako To je bicykl s obrázkem kola, v další pak Je to pomeranč s obrázkem ovoce a otazníkem). Poměrně efektivně si tak do hlavy nasáčkujete i docela slušnou zásobu slov a krátkých větiček, později se nenápadně přidají složitější věty, nepravidelná slovesa atakdále. Posléze se slovíčka a jevy opakují, aplikace mívají různé hravé testy. Působí to často jako gamesy, někdy i jako svého druhu sociální síť, kde se dá komunikovat s ostatními uživateli. Některé appky jsou nádhernými ukázkami toho, že princip „škola hrou“ funguje. I pro dospělé.
Testovacím jazykem byla italština. Jdeme na to:

DUOLINGO
Jedna z nejznámějších aplikací – 30 milionů uživatelů. Nabízí ovládání i v češtině (v ní vyučuje pouze anglický jazyk, ale pokud umíte anglicky, můžete si navolit další kurzy – otevře se vám možnost učit se italsky, španělsky, rusky…).
+
Propracovaný systém bodů a odměn, které sbíráte za používání aplikace. „Jsem na tom závislej,“ přiznal kolega T.
Jednoduché rozhraní
Web i appka
České ovládání aspoň pro výuku angličtiny
Zdarma

Občas se zasekne (Aktualizováno: nové verse jsou stále stabilnější a záseky už nemají!)

BABBEL
Babbel je podporován Evropskou unií. Nabízí výuku 13 jazyků, ovládání je možné v pěti jazycích, mezi kterými čeština není. Vyžaduje tedy znalost například angličtiny, ovšem postačí celkem základní přehled. Občas dělá veselé průzumy typu „který jazyk je nejvíc sexy“ (ano, vyhrává francouzština).
+
Nabídka řady jazyků
Verze pro počítač, tablet i mobil
Obsahuje jednoduché obrázkové karty se slovy a větičkami i gramatiku

Zdarma je toho jen málo, vlastně jen lekce na vyzkoušení. Jinak stojí od 5 do 10 euro měsíčně. Doporučujeme vyčkávat na celkem časté slevové akce typu „kupte si 3 měsíce a získejte 3 zdarma“
Z námi testovaných kurzů byl Babbel spíše méně zábavný a „živý“, ale i tak se jedná o úžasný pokrok od dob, kdy se učilo stylem „zlá učitelka před tabulí“
Verdikt: Není si celkem nač stěžovat, Babbel má celkem blíže ke školní výuce než veselé appce, ale mohli byste u toho vydržet, pokud jste motivováni.

BUSUU
Zlatá střední cesta mezi „old school“ výukou a stylem „gamesa, která učí jazyk“ – oproti Duolingu nemá tolik herních prvků, ale je mnohotvárnější a zábavnější než Babbel. Cenově je na tom jako Babbel, i zde se vyplatí počkat na slevy.
+
Hravá forma, která uživatele baví
Web i mobilní zařízení, plynule můžete přecházet a rozdělanou kapitolu od počítače dokončit na mobilu
Je tu řada testů, kterými si ověříte, zda jste se naučili správně
Můžete zadat své úkoly do pléna, de rodilí mluvčí případně opraví a okomentují vaši práci (pokud byste chtěli vyloženě jen tuto funkci, můžete také využít stránku lang-8, která dělá jen tohle).
Pokud nechcete platit, můžete používat free verzi ochuzenou o testy a pár dalších prvků, ale stále použitelnou.

Pro Čechy může být brzda, že k ovládání potřebujete znát nějaký jazyk
Problémy s nahráváním zvuku
Občas něco nefunguje
Verdikt: Po delším používání nacházíme chyby – není to ideál

LINGQ
Nejméně přehledný, ale zato i s českým ovládáním.
+
Mluví na vás česky, vyberete si z několika jazyků, které se můžete učit (forma je obvykle krátký text s částečně neznámými slovy, na která můžete klikat)
Ukazuje přesný čas každé minilekce
Zdarma!

Technické problémy (3x za sebou nastavíte, že se chcete učit italsky, systém zavile cpe angličtinu)
Nejméně přehledný – uživatelské rozhraní nevybízí k aktivitě

MEMRISE
Další stránka s ovládáním v angličtině, občas trochu nudně drilující.
+
Vše je jasné a přehledné
Procvičuje psaní i poslech
Podobně jako u Duolinga sbíráte body, jsou tu i žebříčky šprtů
I free verze nabízí hodně věcí (placená má navíc třeba statistiky týkající se vašeho učení a video)

Nová slova vás to nutí opakovat to tak často, až je začnete nenávidět
Free verze se brzy omrzí, pokud u výuky chcete vydržet, budete asi potřebovat platit

Novinka

MONDLY

Jedna z novějších apek. Nabízí hodně širokou škálu jazyků.
+
Velmi snadné a přehledné
Můžete využívat češtinu


Jen jedna lekce zdarma za den
Někdy až moc úkonů nutných pro postup dále
Až moc nabídek na placenou verzi

 

Samozřejmě se všechny dobré aplikace stále aktualizují. Naším favoritem i pro rok 2020 zůstává Duolingo.

Další materiály k výuce:

Kromě techto poměrně univerzálních aplikací nabízejících celou škálu funkcí existují i jiné užitečné appky a stránky s jazykovou výukou, například:

GOETHE INSTITUT má na svém webu materiály k procvičování němčiny a další věci zadarmo.
LIVELINGUA nabízí zdarma vyučovací materály pro nepřeberné množství jazyků včertně opravdu okrajových.
BASIC ENGLISH SPEAKING se soustředí na základní užitečné fráze a přináší články, například „jak myslet anglicky„.
YABLA je systém, který pracuje prakticky jen s videem. Herci hrají scénky z běžného života, můžete je sledovat i s titulky, případně hrát „hru“, kde doplňujete slovo v titulcích vynechané. Na slova v titulcích můžete klikat a uvidíte vysvětlení, co znamenají. Většina obsahu je placená. Funguje na webu a v iOS. Zkuste ukázkové lekce, třeba je to právě to, co se vám hodí.
LINGUALIA je trochu divný web, který má chyby i v popisu ovládacích prvků, takže se člověk bojí, aby se nenaučil chyby, ale vypadá pěkně, třeba vyroste. Učí jen angličtinu a španělštinu.
Dobrý rozcestník ro různé stránky na téma výuka jazyků je stránka na webu Openculture a také stránky od BBC. Zkuste také portál Learn a Language.

Resumé:

Pokud se chcete naučit nový jazyk, možností máte víc než kdy předtím. I stránky a appky, které jsou zdarma, vám můžou pomoci – a mnohé jsou navíc zábavné a uživatelsky příjemné. Náš oblíbenec je duolingo. Chodit do kurzu se živým učitelem je samozřejmě super, ale i tyhle způsoby přinášejí užitek. Hurá na další jazyk!

Comments

comments

Vyhledat