Jaký byl koncert The Asteroids Galaxy Tour?

 

Dánská popová formace The Asteroids Galaxy Tour dorazila do Prahy na poslední zastávku své šňůry zorganizované k desátým narozeninám jejich prvního alba Fruit.

Hlavním aktérem kapely je zpěvačka Mette, jejíž hlas specifické barvy a energický, usměvavý projev lze považovat za to, s čím se kapele podařilo dobýt kus světa. Jejich skladbu Around the Bend si v roce 2008 vybral Apple pro propagaci svého iPodu. Druhým členem je Lars Iversen, při živých show jim však pomáhají další tři hudebníci. Nástrojové složení není nijak netypické – bicí, kytara, basa, synťák a samply. Za samotný nástroj se však dá považovat i zpěvačka Mette. Někdo o škatulce jejich stylu hovoří i jako o retro-popu, což se dá nejspíš bez výhrad přijmout.

Začalo se později, problémy se zvukem byly jen na začátku – při kusu Bring us Together ze stejnojmenného posledního alba. Ti, co byli v první řadě si to očividně vystáli, těšili se a dostali to, snad v intenzitě, jakou očekávali. Tančili a usmívali se. Mette jim dávala sílu, zbytek museli brát někde v sobě. Slyšeli jsme zmíněné Around the Bend i Hurricane. Působilo to od začátku celkem strnule. Regulérní set, decentní tanečky a bohužel, čistě odehraná show. 

Zvukově jsme byli tam, kde se dalo čekat – samply, decentní bicí i kytara a funky basa. Nebyla to ani “jako na houpačce”, spíš první polovina horší, druhá alespoň dobrá – kusy Lady Jesus a Heart Attack. Všechno se to seběhlo hrozně rychle, řečí bylo přiměřený množství a emoce se dostavovaly rezervovaně, nakonec i od ostatních členů kapely. Přídavek byl nevyhnutelný, protože nemůže existovat koncert Asteroidů bez hitu The Golden Age. Zároveň se v přidané porci objevila skladba Major, která vlastně se zmíněnými Heart Attack a hitovkou fungovala na publikum nejlíp z celého setu. 

This is what you got
This is what you got
Major ambition
You rule the ball
Gonna rock it till you fall

(Major, Out of Frequency, 2012)

Nebylo to dechberoucí, ani propadák. Rád si budu myslet, že šlo o celkovou únavu z tour, ale opět říkám – Mette to sama neutáhne, bando, pomozte ji trochu! Přemýšlím i o festivalovým vystoupení, který by možná dokázalo líp strhnout vzhledem k délce i okolnostem, ale to jsou jen spekulace. Očekávání bylo asi lepší pro ten večer nechat stranou, v každém případě mám velkou radost za ty, kterým se to nefalšovaně líbilo, a nebylo jich málo. 

 

The Asteroids Galaxy Tour
Lucerna Music Bar, Praha
7. 11. 2019

 

Comments

comments

Vyhledat