Festival svobody je nejzásadnější akcí víkendu – máme program

Festival svobody bude letos největší oslavou 30 let od sametové revoluce. Spojili se občanští organizátoři koncertů, diskuzí, či výstav napříč celou republikou.

Listopadové výročí sametové revoluce se blíží. Organizátoři oslav zvou lidi na koncerty, výstavy i vzdělávací programy. Vrcholem oslav v Praze budou akce na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí. Současně se k dnešnímu dni se zapojilo 50 dalších regionálních iniciativ a 180 základních a středních škol. Jednotlivé akce zahrnuté do Festivalu svobody pořádají občanské iniciativy, studenti i pamětníci. 

“Chceme-li žít ve svobodě, radosti a poctivosti, musíme je okolo sebe pěstovat,” uvádějí organizátoři ve společném manifestu jako jeden z motivů oslav. Ty tvoří desítky akcí různých organizátorů, kteří na neformální bázi spolupracují při dramaturgii, produkci i propagaci oslav pod společnou značkou Festival svobody. Vznikla tak doposud největší společná iniciativa k oslavám letošního 30. výročí sametové revoluce. “17. listopadu se proto sejdeme v ulicích, na náměstích i dalších místech, abychom poděkovali za možnost ve svobodě žít,” uvádí manifest závěrem. 

Jednotlivé akce v rámci Festivalu svobody

Svobodný listopad 

Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická, Albertov / pořádá Centrum spolků, studentů a absolventů Univerzity Karlovy, z. s.

Od úterý budou mít návštěvníci možnost navštívit celou řadu různých událostí. Debata českých expremiérů a multižánrový studentský festival Noc fakulty Svobodný listopad zahájí. Proběhne hned několik mezinárodních konferencí věnovaných ekonomické transformaci, odkazu Mezinárodního dne studentstva a také konference o disentu ve slopuráci s Britským velvyslanectvím. Odborný program navíc doplní i program kulturní, a sice koncert The Plastic People of the Universe, zahájení výstavy Náš listopad 89 v pražském Karolinu nebo premiéra autorského muzikálu Neznámý vojín na motivy životního příběhu Karla Kryla.  Zprostředkovali jsme též pohled mladé generace do 30 let věku na aktuální otázky veřejného života a společnosti díky unikátnímu sociologickému průzkumu Generace svobody. Tím však Svobodný listopad zdaleka nekončí! V sobotu se přijďte podívat na koncert Předvečer sametu, kde si poslechnete Tomáše Kluse nebo Chinaski! Vystoupí také Voxel a kapela JEN. Show začíná od 16.00. Pomyslné vyvrcholení iniciativy pak proběhne v neděli 17. listopadu, a kde jinde, než na Albertově! Již od devíti ráno bude na místě, kde je 17. listopad doma, připraven program. Těšit se můžete na sborový zpěv, prezentaci aktivit studentských spolků a občanských iniciativ a také na živé vysílání DVTV z pódia. Samotný pietní akt na Albertově začíná v poledne. Více na svobodnylistopad.cz

Program na Albertově 17. listopadu

9:00 Pietní shromáždění u Hlávkovy koleje (+ přenos na Albertově)

10:20 Vystoupení komorního sboru Entropie

11:00   Proslovy zástupců fakult z Albertova

12:00 Pietní akt na Albertově

Proslovy rektorů českých univerzit, studentů a zástupců Rady vysokých škol 

Položení kytic a věnců

Sborový  zpěv (studentská hymna Gaudeamus igitur)

13.00 DVTV Sametový speciál (debata), tři moderátoři DVTV, tři hosté: Daniela Drtinová a hudebník Michael Kocáb. Emma Smetana a tehdejší studentský vůdce Šimon Pánek. Martin Veselovský a šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka.

14:30 Začátek Sametového průvodu (průvod na Vyšehrad a Národní třídu) 

V průběhu dne budou na Albertově prezentovat své aktivity studentské spolky, proběhne několik besed a bude možnost prohlídky jedinečné výstavy 17. příběhů 17. listopadu ze 17 fakult Univerzity Karlovy.

Vzpomínkový průvod z Albertova

Pořádají společně iniciativy platformy Festival svobody a spolek ART Prometheus
Velká specialita letošního ročníku oslav. Albertov a Národní třídu letos propojí rekonstrukce průvodu z roku 1989. Vyrážet bude z Albertova ve 14:30 a pořadatelé očekávají, že bude trvat přes dvě hodiny. Průvod budou doprovázet herci v dobových kostýmech a zvukové záznamy vzpomínek pamětníků. Ty nyní organizátoři shánějí v otevřené výzvě. Průvod se stejně jako před třiceti lety zastaví na Vyšehradě a vyvrcholí u Národní třídy, kde na něj naváže program Korza Národní a od Jungmannova náměstí dále i Koncert pro budoucnost.

Více na www.festivalsvobody.cz 

Trasa: Albertov – Na Slupi – Přemyslova – V Pevnosti – okruh na Vyšehradě – V Pevnosti – Vratislavova – Vnislavova – podchod Železničního mostu na Výtoni – náplavka Rašínovo nábřeží –  z náplavky u Mánesa na Masarykovo nábřeží (slavnostní zakončení, pokračování volně na Národní třídu a Václavské náměstí).

Koncert pro budoucnost 

Václavské náměstí / pořádá spolek Nerudný fest
Koncert na Václavském náměstí zůstane věrný svému formátu, tedy pásmu promluv významných osobností společenského života a krátkých koncertních bloků kapel zvučných jmen. Těmi budou letos např. Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Thom Artway, Buty, Vypsaná fixa, MIG 21 nebo Tata Bojs. Poslední jmenovaná kapela připraví pro svoji show i speciální projekci. “Větší zapojení Tata Bojs do oslav 30 let svobody je vlastně nasnadě. Jsme jedna z kapel, která zažila už dobu totality, začali jsme vystupovat v roce 1988. 17. listopadu odehrajeme v centru Prahy dokonce dva rozličné koncerty. Na Václavském náměstí to bude náš klasický elektrický ‘rokenrol’ a na Národní třídě odpoledne akustické vystoupení hodně ‘na blízko’. Já sám se do oslav zapojím i dvěma vizuálními instalacemi. Na Národní chystám sochu nad hlavami lidí a na Václavák mapping na budovu Národního muzea,” dodává frontman kapely a výtvarník Milan Cais. 

Mezi osobnostmi, které přijdou na pódium „pod koně“ promluvit k tisícům posluchačů, budou letos například Michael Žantovský, Tomáš Halík, Šimon Pánek, Martin Mejstřík, Hynek Čermák či Nora Fridrichová. Organizátoři slibují i účast zahraničních hostů – potvrzený je mj. bývalý velvyslanec USA v ČSSR v letech 1983–1986 William Luers, který významně pomáhal československému disentu. 

Koncert pro budoucnost letos očekává vysokou návštěvnost, slibuje proto i větší technické zázemí. Václavské náměstí bude ozvučené a vybavené LED monitory až k Můstku, kde navíc program doplní výstavy a prezentace neziskových organizací. Začátek koncertu je plánován na 16:30, konec na 22. hodinu. Více na: koncertprobudoucnost.cz

Koncert pro budoucnost bude volně šířen pro všechny zájemce Českou tiskovou kanceláří a její službou Protext. 

Harmonogram:

16:30  Aneta Langerová, Circus Brothers, promluví Lída Rakušanová

17:00  Poletíme?, Už jsme doma, Thom Artway,
          Promluví: Tomáš Halík, Jan Kysela, Eva Dudová, Jáchym Topol, Martin Mejstřík

17:11  Zvonění zvonů (iniciativa Post Bellum)

18:00  Vypsaná fiXa, Vltava, František Černý a Karel Holas (Čechomor), Modlitba pro Martu

          Promluví: Hynek Čermák, Šimon Pánek, Anna Hogenová, Jiří Přibáň, Lucie Smolková

19:00  Video pozdrav Jeho svátosti Dalajlámy, videomapping na historickou budovu        Národního muzea, zpěv české státní hymny (Matěj Ruppert), Skety 

Promluví: David Klimeš, Michael Žantovský, Václav Malý

20:00  Tata Bojs, Buty, Lenka Dusilová, Bára Zmeková

Promluví: William Luers (USA), Nora Fridrichová

21:00  MIG 21, videopozdravy regionů

Promluví: Petr Pavel, Rosťa jr., Rosťa sr. a Šimon Novákovi

22:00  Videomapping na historickou budovu Národního muzea

Korzo Národní

Národní třída / pořádá studentský spolek Díky, že můžem

Korzo Národní otevře i letos návštěvníkům celou Národní třídu, kterou oživí po celé délce ulice bohatý kulturní a vzdělávací program. Diskuze, přednášky, prezentace neziskového sektoru i oblíbený literární blok Obývák Václava Havla doplní také řada koncertů – vystoupí např. David Koller, Zrní, Prago Union, Spirituál Kvintet, či Tata Bojs v akustickém setu. Z úst Dagmar Peckové zazní státní hymna, Modlitby pro Martu se ujme Aneta Langerová. Živou atmosféru navodí pouliční divadelníci, tanečníci a artisté. “Snažíme se programem vytvořit co nejživější a doslova nejsvobodnější atmosféru, kterou si návštěvník z Národní ponese i dál”, vysvětluje programový záměr dramaturg Oskar Rejchrt. K vidění bude přímo na ulici také několik expozic; na příklad humorné Opráski sčeský historje, fotografie z dílny členů spolku 400 ASA nebo interaktivní výstava Střípky revoluce připravená ve spolupráci s organizací Post Bellum nabídne v mobilní aplikaci i rozšířenou realitu. Večer pak ve společné režii pořadatelů s touto organizací proběhne také velkoformátová světelná instalace a projekce příběhů sametové revoluce s názvem Paměť národa: 1989. Na ulici se objeví také několik výtvarných děl připravených speciálně pro tuto událost, mezi autory jsou např. Milan Cais nebo Michal Cimala, který se podílel již na studentské výtvarné soutěži 30 let svobody v umění, jejíž výsledky jsou od léta k vidění v pražských ulicích.

Více na www.korzonarodni.cz 

Výběr z programu Korza Národní: 

10:30 – 12:00  Sametový brunch

12:00 – 18:00 Obývák Václava Havla (Havlova díla čtou Dagmar Havlová, Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzler, Dan Přibáň, Bára Hrzánová, Dana Němcová, Michael Žantovský, Lenka Klicperová, Kovy a další) 

13:15    Státní hymna České republiky – zpívá Dagmar Pecková

13:45 – 14:30  Slam Poetry

14:00 – 14:30  Člověk v tísni – role nových médií během protestů v Moskvě (debata)

14:15 – 14:45  Socialism Realised: The Velvet Revolution for foreigners (přednáška)

14:45 – 15:15  Petr Sís: Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (autorské čtení)

14:45 – 15:45  Full Moon: diskuze o angažovaném písničkářství (Tomáš Klus, Katarzia)

14:45 – 15:30  Na Stojáka! (Ester Kočičková, Petr Vydra)

14:15 – 15:00  Spirituál Kvintet

15:00 – 15:45  Prago Union s kapelou

16:30 – 17:00  Tata Bojs (netradiční elektroakustický set) 

17:00 – 18:00  Mše v kostele sv. Voršily se sborem

17:00 – 17:15  Projekce Paměť národa: 1989 (reprízy v 18:45 a 20:00)

17:15 – 18:00  Zrní

17:30 – 18:15  Underground Comedy

17:30 – 18:30  Nová krev: Tři smrti Martina Šmída (scénické čtení herců ND)

18:00 – 18:45  Jiří Stivín Trio

18:45 – 19:00  Modlitba pro Martu – zpívá Aneta Langerová

19:00 – 20:00  David Koller

20:30 – 02:00  afterparty v klubu Rock Café (Ventolin, Tea Jay Ivo a další)

Po celý den bohatý program na několika pódiích i přímo na ulici, vedle koncertů a divadel také výstavy, dětský program, přednášky a workshopy. Celkem 120 bodů programu.

Ceny Paměti národa 

Národní divadlo / Pořádá Post Bellum, o.p.s.

Organizace Post Bellum letos již podesáté v Národním divadle udílí Ceny Paměti národa osobnostem, které ve svých životech prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova. Letošní předávání cen překročí hranice Čech a Slovenska. 

Letošními laureáty jsou: Władysław Frasyniuk (Polsko), László Regéczy-Nagy (Maďarsko), Dietrich Koch (Německo), Dalma Špitzerová (Slovensko) a Miroslav Hampl (Česko). 

Post Bellum ale nekončí jen u toho. „Naší letošní novinkou jsou hlavně jedinečné projekce a světelné instalace, které se odehrají přímo 17. listopadu na domech Národní třídy. Také se nově zapojujeme do Festivalu svobody na školách a spolu se spolky Díky, že můžem a Nerudný fest jsme nejen pro školy, ale i pro návštěvníky Prahy vytvořili výstavu Střípky revoluce“, říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum. Celou Českou republiku také spojí jedinečné gesto: 17. listopadu v 17:11 hod. se rozezní všechny zvony kostelů a radnic.

Více na www.cenypametinaroda.cz a www.nezapomeňme.cz 

Paměť národa: 1989 (Projekce a světelná instalace na Národní třídě)
Pořádá Post Bellum, o.p.s. a spolek Díky, že můžem

Kde: Národní třída
Kdy: Tři reprízy 17:00, 18:45 a 20:00

Paměť národa letos připravila jedinečnou světelnou instalaci na Národní třídě. Světlo, zvuk, atmosféra, ale hlavně příběhy spojené s výročím Sametové revoluce. Na fasády několika domů se promítne krátký několikaminutový snímek ve třech reprízách v průběhu večera. Projekci uvádí Paměť národa ve spolupráci s technologickou společností 3dsense a spolkem Díky, že můžem.

Sametové posvícení
satirický průvod Prahou / pořádá spolek FÓrUM

Už poosmé projde centrem Prahy satirický karnevalový průvod Sametové posvícení. Připomene 17. listopad také jako Mezinárodní den studentstva. Studenti palčivá témata přetvářejí do vizuálně zajímavých, hravých a provokativních forem. Motto letošního ročníku zní ULÍTLY TI VČELE?! Reflektuje deziluzi z porevolučního vývoje i dnes tolik rezonující globální problémy. Průvod vyrazí z Kampy ve 14:00, přes Malou stranu, Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu a Staroměstské náměstí dojde ul. Celetnou do nádvoří Kampusu Hybernská. Více na www.sametoveposviceni.cz

Unikátní výstava Komunikace 89

Praha-Bubny / pořádá Památník Šoa Praha o.p.s.

K Festivalu svobody se letos poprvé připojila i iniciativa Památník ticha, která připravila výstavu Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Tu bude možné zhlédnout od 11. října do 30. listopadu denně od 14 do 18 hodin ve výstavním prostoru na Letenské pláni. O víkendu 16. a 17. listopadu bude otevřeno již od 10 hodin. Výstavní a komunikační projekt, který pořádá autorský tým z Památníku ticha, prožitkovou formou přiblíží komunikační a mediální pozadí zlomových okamžiků politického převratu z celého konce roku 1989. Poukáže především na datum 25. listopadu, kdy došlo ke zrušení cenzury. „Výstavou chceme upozornit na symbolický počátek otevřené komunikace, na faktickou revoluci listopadového převratu, jíž je návrat k vlastní identitě a svobodě slova,“ říká organizátor výstavy Pavel Štingl. Doprovodný program nabídne tématické diskuse a workshopy. Více na komunikace89.bubny.org

Festival svobody v regionech
za spolupráce s platformou Festival svobody pořádají jednotlivé iniciativy po celé ČR
Kromě programu v Praze se k platformě Festival svobody připojilo 50 regionálních iniciativ. Výzva organizátorů k zapojení je stále otevřená. Jedná se jak o města velká, jako třeba Plzeň či Brno se svým bohatým programem v rámci Brněnského sedmnáctého, tak i o menší – za všechny jmenujme například Městec Králové s filmovým promítáním a hromadným shromážděním. Většina měst zpracovává celotýdenní bohatý program a dbá na to, aby oslavu letošního výročí nepodcenila. Kupříkladu celoměsíční oslavy v Jindřichově Hradci zahrnují výstavy, několik besed a prohlídek města, koncerty i hromadné setkání na náměstí. 

Zapojená města: Karlovy Vary, Zlín, Klenčí pod Čerchovem, Děčín, Žďár nad Sázavou, Kacanovy, Plzeň, Sokolov, Boskovice, Litoměřice, Písek, Jihlava, Nymburk, Tetín u Berouna, Karlštejn, Brno, Pardubice, Olomouc, Týn nad Vltavou, Benešov, Rožnov pod Radhoštěm, Jindřichův Hradec, Lhenice, Kutná Hora, Městec Králové, Olomouc, Cheb, Červený Kostelec, Strakonice, Jesenice u Prahy, Liberec, Rakovník, Dědov, Teplice nad Metují, Lomnice, Opava, Slaný, Mnichovo Hradiště, Uherský Brod, Znojmo, Příbram.

Tiskové zprávy jednotlivých regionálních iniciativ najdete v presskitu >ZDE.

Mimoto ještě v Ostravě, v Karlových Varech a v Českých Budějovicích proběhnou od 11. do 13. listopadu debaty DVTV. Tento Sametový speciál pořádaný ve spolupráci s Festivalem svobody a místními iniciativami vyvrcholí 17. listopadu na pražském Albertově. 

Festival svobody na školách
Program letos probíhá také na téměř dvou stovkách středních škol po celé republice. Na výzvu organizátorů se zapojili pedagogové, kteří tak získali třeba interaktivní výstavu Střípky revoluce nebo jiné výukové materiály zdarma (jsou volně ke stažení i pro další školy a pro veřejnost). Na všech školách proběhne celkem 200 besed a workshopů. Zapojí se z vlastní iniciativy i sami studenti, kteří v týdnu od 11. do 22. listopadu uspořádají na třiceti školách vlastní Festivaly svobody. S programem jim pomohou více jak tři desítky neziskových organizací či oslovení pamětníci, kteří si připravili program do nabídky poskytnuté školám. 

Festival svobody na školách připravují organizace Post Bellum o.p.s. (Paměť národa), spolek Díky, že můžem a Nerudný fest.cz. Projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy a Nadace České spořitelny. Více na www.festivalsvobody.cz/naskolach.

Více informací o celé iniciativě na www.festivalsvobody.cz

Comments

comments

Vyhledat