Venerologická poradna: Kapavka?

Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels
Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně. 

 

Otázka:

Dobrý den, vážený pane doktore Procházko,

nedávno jsem byl léčený Ciploxem a Etnizolem (ten dostala přítelkyně, tak jsem ho ukázal lékaři a dal mi ho), protože jsem měl pálení na žaludu, varleti a pod zadkem napětí. To mi nepomohlo, ani Canesten nezabral a vydal jsem se na urologii. Tam mi předepsal doktor čípky a Indometacin 100mg 1 denně večer, prohlédl mě a udělal sono, zdali nemám nádor, bez nálezu. Stěry z trubice nedělal, jen sono. Dva týdny před urologickou návštěvou jsem se nechal vyšetřit u doktora obvodního a kultivační vyšetřeni moči bylo v pořadku, krevní obraz taky a nechal jsem si udělat chlamydie a ty taky nemám. Jsem v zahraničí. Prosím, mohu dotaz, zda na fotce vystouplé žílky a každodenní pálení může mít následek strava? Výtoky nemám identické s obrázky např. kapavky, ale zdá se mi, jako by po pivu a lepku začalo místo být jemně mokré. Jsem nyní v zahraničí a nemám v blízkosti žádné lékaře. Chci se zeptat, zda symptomy, které popisuju jsou nebezpečné symptomy, které doprovází kapavka nebo další pohlavní onemocnění? Jinač na HIV jsem taky testy nechal udělat a není to HIV. Na jazyku cítím povlak gelovité konzistence místo běžných slin. Trvá to už tři měsíce. Prosím moc o radu.

Odpověď:

Vážený pane,
děkuji za otázky, hned v úvodu Vás uklidním. Na fotu máte opravdu jen jemně zvýrazněnou žilní kresbu žaludu, kterou přičítám výraznějšímu prokrvení topořivých těles. Je to celkem běžný jev, který může souviset s konzumací ostrého nebo kořeněného jídla nebo se stresem, ale vzniká i při mytí penisu alkalickým mýdlem. Nejlépe je mýt si penis pouze vodou, určitě vždy po zapocení, omezit koupání a plavání v chlorovaných bazénech. Můžete si lehce na noc aplikovat na žalud Canesten, nález zcela jistě není projevem pohlavní choroby, a už vůbec ne kapavky.  Nemyslím si, že nález povlaku na jazyku souvisí s projevy na genitálu či že by byl také projevem nákazy pohlavní chorobou.   Navíc dle Vašich  informací máte sex pouze s přítelkyni.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:

Dobrý den,před cca 3 dny se u mě objevily puchýřky viz foto. Na dotek jsou trochu bolestivé i při přetažení předkožky. Moc Vás prosím jestliže je to vůbec možné tímto způsobem napsat diagnózu.  U nás je se možné objednat až po novém roce. Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď:

Vážený pane,
dle Vašich informací i přiloženého fota můžu soudit, že se s největší pravděpodobností jedná  o herpes progenitalis. Tedy výsev oparu na genitálu. toto onemocnění je povětšinou dost bolestivé a vyžaduje přeléčení celkově užívaným antivirotikem. Tyto léky může předepsat nejen venerolog, ale i klasický kožní lékař. Takže se k němu co nejdříve bez prodlení vydejte, předejdete tím častým recidívám a prodlouženému a bolestivému hojení. Samzřejmě s tímto nálezem nemějte sex ani s ochranou.
Hodně štestí, s  pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

 

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat