Kam za mentální hygienou? Do Edison Filmhub

Aleš Stuchlý, foto Edison Filmhub
Aleš Stuchlý, foto Edison Filmhub

Nové pražské kino Edison Filmhub v rámci svého programu uvede sérii pravidelných kulturně-společenských seancí pod taktovkou vlivného filmového publicisty a festivalového dramaturga Aleše Stuchlého. Jeho cyklus Mentální hygiena nabídne každou středu od 18:30 koncepční podvečer, jehož blahodárné účinky diváci pocítí až do poloviny dalšího týdne. Nový kurátorský blok v Edison Filmhub slibuje odvětrávání stresu skrze výjimečné filmy, zasvěcené úvody i nekonvenční debaty.

 

Predátor filmové a hudební kritiky, festivalový dramaturg, moderátor rozhlasové show Čelisti a přední psychosomatik Aleš Stuchlý připravil (nejen) pro filmové fanoušky kurátorský blok ozdravných projekcí s minimálními vedlejšími účinky.

Pravidelné středeční projekce v režii někdejšího dramaturga festivalů Be2Can nebo Weird Europe by měly být audiovizuální prevencí syndromu vyhoření.

„Film dnes potřebuje pomoc. Jestli má mít ve světě seriálů a kraťasů na YouTube smysl, musí najít nový způsob, jak k lidem promlouvat. Filmové sanatorium Edison Filmhub, filmový terapeut Aleš Stuchlý a inteligentní mix lehkosti a erudovanosti je naším receptem. Při pravidelném užívání zaručeně pocítíte příznivé výsledky!“
– říká Ivan Hronec, ředitel a zakladatel Edison Filmhub

Edison Filmhub si ve spolupráci s distribuční společností Film Europe a předním filmovým kritikem klade za cíl vrátit filmy – a hlavně diváky – zpět do kin. Zprostředkovat jim kolektivní zážitek i osvětu a přispět tak k čím dal potřebnějšímu příjmu mentální stimulace.

„Snažíme se dostát koncepci „filmhubu,“ což by měl být pojem širší než „kino.“ Proto chceme v pravidelných programových blocích nabízet něco víc, než je pouhá filmová projekce. To něco víc je teď i Aleš. Nově jmenovaný vrchní mentální hygienik a – jak ho nedávno označil ředitel našeho oblíbeného konkurenčního kina – ‚nejvlivnější filmový kritik od dob Jiřího Cieslara.‘“
– dodává Martin Mažári, ředitel produkce Edison Filmhub

Diváky Mentální hygieny Aleše Stuchlého čekají špičkové filmy se zasvěceným úvodem, koncepční tandemy dvou tematicky příbuzných projekcí, tematické playlisty na baru i možnost osobních terapeutických posezení po závěrečných titulcích. U vybraných titulů dojde i na žhavé diskuze a neotřelé hosty.

 „Ve své dramaturgii jsem se nechtěl omezovat ničím kromě vlastního vkusu. Diváci se mohou těšit na aktuální předpremiéry i klenoty z minulosti, art i mainstream, na fikce i doku. Cílem je mimo jiné zvýšení subjektivní spokojenosti a následné upevnění sociálních vztahů ve funkcionalistických kulisách.“
– uzavírá se svým typickým humorem Aleš Stuchlý, tvář Mentální hygieny Aleše Stuchlého

foto Edison Filmhub

 

Středeční večery v kulisách Edisonovy bývalé transformační stanice budou mít vpravdě transformační charakter.

Diagnostika Mentální hygieny na leden:

15. 1. Bídníci – předpremiéra
(Les Misèrables, r. Ladj Ly)

Francouzský kandidát na Oscara a filmy pařížského předměstí. Klasický román v moderních kulisách pařížských pouličních bojů. Exkluzivní projekce dva týdny před českou premiérou!

host: Sára Vidímová, politoložka a bývalá aktivistka22. 1. Tandem Neutečeš | Uteč
(It Follows, r. D. R. Mitchell | Get Out, r. J. Peele)

Prokletí přenosné sexem vs. invaze lupičů černých těl.

Moderní retro horor vs. moderní horor.

host: Antonín Tesař, otrlý dramaturg a redaktor Radia Wave

29. 1. Narušitel systému
(System Crasher, r. Nora Fingscheidt)

Ďábelské výbuchy vzteku blonďatého andílka. Oceňovaný německý snímek a psychologická sonda do života problémového dítěte.

Host: Tomáš Bederka, pedagog se zkušenostmi s problémovými dětmi

Klíčová slova: hlava, ruce, srdce; food for brain!

Absolvovat tenhle večer je stejně důležité, jako si před spaním vyčistit zuby. Mačetou.


 

Comments

comments

Vyhledat