Petr Zelenka poprvé v roli producenta, ve filmu Modelář režíroval i drony

Foto Michaela Hermína
Foto Michaela Hermína

Modelář je prvním celovečerním filmem režiséra Petra Zelenky, u kterého je podepsaný také jako producent, u Knoflíkářů byl v roli koproducenta. Kromě Kryštofa Hádka a Jiřího Mádla ve filmu hrají důležitou roli i drony, hlavní hrdinové spolu totiž provozují prosperující firmu na jejich zapůjčení. Dronové posádky Zelenka zažil a dlouhodobě sledoval na předešlých natáčeních, v Modeláři drony sprejují, přenášejí věci, natáčejí okolí i sebe navzájem a fotí.

Snímek Modelář Petr Zelenka produkoval spolu s Martinem Sehnalem, kterého zná od dětství a chodili spolu i na gymnázium. „Martina znám od pěti let. Po školce jsme měli pauzu, ale na gympl už jsme zase chodili spolu. A také do oddílu Jaroslava Foglara. Řekl bych, že je to dějinami prověřený kamarád. Jeho obrovská výhoda spočívala v tom, že neměl s filmem žádnou zkušenost. Jak ví každý kvantový fyzik, v prostředí, které je nepředvídatelné, je zkušenost přítěží,“ říká režisér. Dva kamarádi původně z mateřské školky si tak splnili sen a natočili film o dvou kamarádech z gymplu, Pavlovi (Kryštof Hádek) a Plechovi (Jiří Mádl), v jejichž životech sehrají drony velkou roli.

 

Scénář svého nejnovějšího snímku musel producent a režisér Petr Zelenka konzultovat, kvůli nadstardnímu používání dronů, s pilotem Janem Dojčánem z Jamcopters. Ten byl zásadní osobou pro koncipování všech dronových scén jak v textu, tak při samotné realizaci. V Modeláři pracovali tvůrci s drony nejen na české poměry unikátním. „Z dronu ve filmu například skutečně sprejujeme, točíme dron z jiného dronu ve vzduchu, létáme těsně kolem lopatek větrných elektráren,“ popisuje režisér Petr Zelenka. Na filmový dron kameraman Alexander Šurkala ve spolupráci s piloty pověsili profesionální kameru a anamorfické objektivy, což je pro český film ojedinělé, navíc díky tomu divák v Modeláři uvidí reálné záběry s úplným minimem filmových triků.

Foto Michaela Hermína

Kromě filmového dronu bylo vždy potřeba ovládat ještě další dron, který jej natáčel. To i pro zkušené dronaře znamenalo velké nároky na synchronizaci. „Film nebyl jen o létání, vrátili jsme se také ke konstrukční činnosti – vymýšleli a vyvíjeli jsme sprejovací mechanismy nebo mechanické prvky umožňující přemísťování předmětů na dronech. Pro účely scény s módní přehlídkou, kde drony nesou kabelky, jsme dokonce museli absolvovat interní trénink synchronního létání,“ popisuje výjimečnou zkušenost pilot Jan Dojčán.

 

Příběh dvou zcela odlišných kamarádů, které spojuje a ve finále i rozděluje skutečnost, že se chtějí podílet na chodu světa, se odehrává především v současné Praze. Ve filmu dále hrají Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš, Jiří Štrébl, Kristýna Frejová, Jiří Svoboda nebo Kamil Halbich. Modeláře uvede do kin Falcon6. února 2020.

 

Modelář vznikl v producentské společnosti 0.7km films Petra Zelenky a Martina Sehnala. Koproducenty filmu jsou Česká televize – Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové, energetická firma innogy, Hangar Films, Laska Valka, slovenská společnost Punchart Films – Ivan Ostrochovský a slovinská Fabula – Radovan Misic. Snímek vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, Jihomoravského filmového nadačního fondu a Nadačního fondu Prague Film Fund, scénář podpořila FILMOVÁ NADACE.

Comments

comments

Vyhledat