Kam s ním – nová aplikace iniciativy Ukliďme Česko

Ukliďme Česko
Ukliďme Česko

Nerudovská otázka trápící každého správného ekologa se konečně dočkala odpovědi. Největší překážkou správného třídění odpadu je hned po neznalosti také lenost, proto přichází iniciativa Ukliďme Česko s aplikací a webovou mapou Kam s ním, která odpad roztřídí téměř za vás.

 

V jednoduchosti je síla. A pro třídění a nakládání s odpady to platí stonásob. Během posledních 10 let zažívá třídění odpadu obrovský boom, a to hlavně díky dostupnosti barevných kontejnerů. Problémem jsou teď spíše přeplněné kontejnery, než neochota rozlišovat mezi různými druhy odpadu. Jak se ale vypořádat s ne zcela obvyklými druhy odpadů?

 

„Hlavním cílem aplikace ‚Kam s ním?’ je omezit množství odpadu, který končí mimo systém zpětného odběru, respektive na skládkách, ve spalovnách v nejhorším případě pak na černých skládkách v přírodě,“ vysvětluje Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko.

 

Pokud jste si doma nachystali hromádku starých plechovek nebo použitých tužkových baterií a teď nevíte, kam byste je jen mohli odevzdat, nezoufejte. V aplikaci si jednoduše vyhledáte všechna odběrná místa, kontejnery, lékárny, pneuservisy nebo jiné obchody, které vás použitého odpadu zbaví bez zbytečného pobíhání po okolí. A možná vás i překvapí, kde všude se můžete odpadu zbavit, odběrnými místy jsou často i obchody, které míjíte cestou do práce.

 

„Databáze odběrných míst obsahuje kategorie jako například baterie, světelné zdroje, elektroodpad, kovy, léčiva, auto/moto/pneu či bioodpad a další. Vše je velmi intuitivní a pomocí GPS lokace si jednoduše vyhledáte nejbližší místo, kam můžete určitý typ odpadu odložit,“ dodává autor projektu Miroslav Kubásek.

 

TIP – Aplikace Kam s ním

Dosud byly informace o odběrných místech dostupné pouze v roztříštěné podobě na jednotlivých webech sběrných systémů a neexistoval u nás systém, který by občanům jednoduše dokázal odpovědět na dotazy typu: „Bydlím na této adrese, kam mohu nejblíže odvézt starou televizi?“ nebo „Potřebuji odvézt suť z mé adresy, kam mám zavolat a domluvit si odvoz?“. Nová aplikace Kam s ním je zde pro všechny, kteří chtějí pečlivě třídit, ale i pro ty, kteří se jen potřebují zbavit většího množství odpadu například z přestavby bytu.

www.kamsnim.cz

 

TIP – Velký jarní úklid 4. 4. 2020

Nezapomeňte na velký jarní úklid při akci Ukliďme svět, Ukliďme Česko. Jeho součástí může být opravdu každý. Stačí si na mapě vybrat nejbližší úklid nebo oblíbenou lokalitu, přihlásit se a ve stanovený čas být připravený na místě. Každý dobrovolník od organizátora dostane rukavice a pevné pytle a jediným úkol je sebrat co nejvíc odpadků povalujících se na zemi.

 

Hlavní jarní úklidový den: 4. dubna 2020

Informace o úklidech najdete v mapě na www.uklidmecesko.cz

Comments

comments

Vyhledat