ŠEST DEKÁD DR. MARTENS

Dr. Martens
Dr. Martens

Téměř přesně před šedesáti lety se narodila ikona, jejíž počátek je opředen mnoha mýty. Nehodou motorky. Zraněním na lyžích. Velkou dírou v podlaze továrny. Jedna věc je ale určitě pravdou. Původní dizajn vznikl kolizí dvou světů – vybroušeným přístupem německých inženýrů a dlouholetým britským ševcovským dědictvím. Tahle nečekaná fúze byla prvním krokem k nepředvídatelné historii značky.

Nikdo nemohl předpokládat subkulturní hnutí 60. let, které adoptovalo Docs jako součást své uniformy. Nikdo nemohl předpokládat, že si pár obuje Pete Townsends z Who na stage v roce 1967. V několika dekádách se tak boty Dr. Martens přesunuly z továren na pódia, stejně tak i na módní mola nebo festivaly. Netradiční znaky jako žluté švy, výrazná podrážka a brandované očko na zadní straně boty se staly součástí hrdosti pracující třídy a vlastního sebevyjádření.

Po šedesáti letech se změnilo jen velmi málo. Boty Dr. Martens se vyrábí stále stejně. Ze stejných materiálů, stejným procesem výroby a velmi často i ve stejné továrně. Jsou pořád stejně pohodlné, odolné a vytvořené tak, aby s věkem byly ještě lepší. Co ale nikdy nebude stejné jsou lidé, kteří je nosí. Inovátorové, rebelové a volnomyšlenkáři mohou za to, že se z britské boty stala globální alternativní značka.

Komunita nositelů Docs v roce 2020 je skupinou subkultur i individuí nejrůznějšího věku v nespočtu zemí. Základní detaily, které kdysi definovaly jednoduchou pracovní botu jsou po celém světě rozeznávány jako symbol nonkonformního přístupu. Lidí, kteří odporují. Bojují za změnu. A nikdy nepřijmou status quo. To oni zajistí, že duch Dr. Martens vydrží i dalších 60 let.

 

O Dr. Martens

První pár bot Dr. Martens sjel z výrobní linky 1. dubna 1960. Se svým typickým žlutým prošíváním, drážkovanou podrážkou a očkem na patě šlo o botu pro dělníky nošenou hlavně pošťáky a policií, která byla v porovnání s konkurenčními výrobky té doby lehká a pohodlná.

Během historie značky se adaptovala mezi nejrůznější jednotlivce, muzikanty, subkultury a hnutí. Jde o lidi, kteří vždycky vyčnívali z davu a jejich sebevyjádření doplňoval alespoň jeden pár Dr. Martens.

Jednoduchá silueta umožňuje jednoduchou personalizaci a sebevyjádření. Z hlediska funkčního jsou díky použitým materiálům a odolnosti skvělým doplňkem koncertů a street fashion, z hlediska emocionálního jsou pak praporem jiného přístupu a vnitřní síly.

Továrna v Northamptonshire, konkrétně ve vesnici Wollaston, kde vše začalo, stále funguje. Speciální řady „Made in England“ bot jsou tu stále vyráběny malým týmem lidí, kteří jsou školeni v tradičním řemesle a unikátním procesu výroby těch nejjedinečnějších bot na světě.

Comments

comments

Vyhledat