Ze sbírky Radka Baboráka bylo mezi hudebníky na volné noze rozděleno už 800 tisíc korun

Radek Baborák_foto Jiri Thyn
Radek Baborák_foto Jiri Thyn

Finanční sbírka špičkového hráče na lesní roh a dirigenta Radka Baboráka, kterou vytvořil pro pomoc hudebníkům na volné noze, již během prvního týdne rozdělila mezi potřebné 440 tisíc korun, v druhé vlně pak rozdělila dalších 360 tisíc korun mezi 34 žadatelů. Doposud překonala celková částka shromážděných finančních prostředků hranici 800 tisíc korun. Nyní Radek Baborák osloví s prosbou o finanční podporu i větší subjekty.

„Od počátku sbírky 2. dubna jsme registrovali 133 žádostí v celkové výši 1 750  tisíc korun,“ říká iniciátor sbírky Radek Baborák. „Rozdělujeme vybrané finance ve stoprocentní výši. Žádostí je samozřejmě více než prostředků, proto bychom byli rádi, kdyby se zapojily i větší subjekty například firmy či nadace, které zkusíme postupně oslovit. Všechny nevyslyšené žádosti budou automaticky převedeny do dalšího týdne hodnocení.“ Celkem bylo zatím podpořeno 74 žadatelů částkou 800 tisíc korun.

„Většina žadatelů je vysokoškolsky či středoškolsky vzdělaná, všichni jsou připraveni aktivně vystoupit, realizovat se. Současná situace ovlivnila jejich profesní život náhle a razantně. Pokud se situace vrátí do normálu, obnovení angažmá a z nich plynoucích příjmů lze očekávat nejdříve na podzim. Sbírka proto plní funkci rychlé solidární pomoci a pomyslné podané ruky. Systémové řešení je v rukou rezortu MK ČR, kde debata probíhá,“ doplňuje Dana Syrová, spoluorganizátor sbírky a zakladatelka akademie MenART.

Sbírka neustále získává podporu mnohých významných kulturních institucí i skvělých osobností světového významu. Příkladem za všechny je Daniel Barenboim, který poslal kromě finanční pomoci i srdečný videovzkaz a připojil doušku: „Je to podruhé v mém životě, kdy charitativně podporuji hudební dění v České republice. Poprvé to bylo v srpnu 1968. Tenkrát mi zavolal Rafael Kubelík. Hráli jsme s Jacqueline du Pré v Londýně koncert – recitál, jehož výtěžek byl věnován českým muzikantům,“ zmínil se legendární pianista a dirigent.

 

Videovzvkaz Maestra Daniela Barenboima najdete zde.

 

Sbírku Muzikanti na volné noze vymyslel jako záchrannou platformu Radek Baborák, jakmile zaznamenal, že se mnoho jeho kolegů, skvělých interpretů klasické hudby na volné noze, dostalo do finančních potíží v souvislosti s nynějšími omezeními. Spolu se svým festivalem Horn Fest Praha a akademií MenArt založil na webu donio.cz sbírku s názvem „Podpořme společně muzikanty na volné noze“. Tu lze podpořit různými způsoby: finančně přímým darováním na donio.cz, dále sdílením povědomí o sbírce, uspořádáním streamovaného koncertu v její prospěch nebo převzetím patronátu. O pomoc mohou žádat umělci, kteří se věnují hudbě na profesionální úrovni a mají odpovídající hudební vzdělání. Stačí jen vyplnit žádost na webu www.muzikantivolnanoha.cz V kritériích jsou upřednostněni samoživitelé, živitelé rodin a aktivní hudebníci, kteří nemají stálý pracovní poměr větší než 0,5 úvazku. V závislosti na výši vybraných prostředků je možné jednorázově požádat o dvě úrovně podpory. Prostředky jsou rozdělovány z transparentního účtu s číslem: 2001790613/2010.

Webová adresa sbírky: www.donio.cz/muzikanti

Comments

comments

Vyhledat