Knižní tip: 111 míst v Brně, která musíte vidět

„Když v Brně vystoupíte na hlavním vlakovém nebo autobusovém nádraží, nejspíš budete chtít okamžitě utéct,“ píše Stanislav Biler v knize 111 míst v Brně, která musíte vidět. „Ale to by byla chyba. Pod vrstvou ušmudlanosti se totiž skrývají nečekané a neokázalé skvosty,“ dodává. Jako průvodce se nevyhýbá ironii a sarkastickým poznámkám a obecně jde mnohem hlouběji než obyčejné knihy pro turisty. Bilerova kniha je zároveň cenný záznam o tom, jak se ve městě žije, jak rozhodnutí politiků, developerů a podnikatelů můžou ovlivnit generace obyvatel.

 

Biler představuje Brno jako město protikladů, jako výsostně kulturní prostor, jako město, kde staré vinárny ustupují novým kavárnám, kde se chodí pomalu, každý všední den vypadá trochu jako sobota a každý večer v centru města připomíná páteční večírek. Některé texty jsou pojaté v duchu 111 míst, která musíte vidět, abyste skutečně uvěřili, že něco takového může existovat. Sem spadá například čtvrť Kamechy, kterou Biler nazval „developerským gulagem pro střední třídu“, nebo osamělý mrakodrap AZ Tower, který „se dotýká oblaků jen při inverzi“.

 

Autor představí knihu a svůj pohled na Brno také během večera, který se bude konat 8. září v pražském Bio Oko v rámci cyklu cestovatelských přednášek Diáky.

 

Comments

comments

Vyhledat