Kapela Kill The Dandies! natočila klip s legendárním hollywoodským hercem Stevem Buscemim

„Surrealismus probouzí v člověku smysl pro dary životních náhod a kouzla setkání,“ říkal Karel Teige ve své Anketě o surrealismu a další potvrzení jeho tvrzení se odehrálo na sklonku loňského roku v pražských Kasárnách Karlín, kde skupina Kill the Dandies! odehrála jeden ze svých koncertů. Ten nečekaně navštívila část herecké crew seriálu Nebe, s.r.o., který se v té době v Praze natáčel. Snad právě ona pověstná „objektivní náhoda“ přinesla pražské formaci, která v té době připravovala základy pro své čtvrté album, vskutku nečekaného, ale o to milejšího hosta. Zatím nepojmenovanou desku předznamenává klip k písni Laura a spolu se skupinou v něm účinkuje legendární hollywoodský herec Steve Buscemi. Ten si v klipu nejenom zahrál, ale se zpěvačkou Sonjou La Petite píseň také nazpíval.

 

 

„Jedinečný zvuk Kill the Dandies! mi připomněl skvělé časy v osmdesátých letech, kdy jsem žil v East Village v New Yorku,“ vysvětluje Steve Buscemi a doplňuje: „Po koncertě jsme se seznámili a o pár dnů později mě k sobě Sonja s Hankem pozvali na báječnou večeři. Sonja mi nabídla hostování v písni Laura. Instinktivně jsem chtěl odmítnout, i proto, že nahrávání bylo naplánované na můj jediný volný den, ale nakonec jsem moc rád, že jsem to neudělal. Byl to naprosto skvělý zážitek.“ Nahrávání probíhalo v pražském studiu Golden Hive (kde Kill the Dandies! natáčeli předchozí album Ron Ron Ron), krátce poté tuzemská část natáčení seriálu skončila a Steve Buscemi se vrátil do Spojených států. S Kill the Dandies! ovšem zůstal v kontaktu a v době, kdy celý svět zachvátila pandemie koronaviru, si přes oceán vyměňovali emaily ohledně možného klipu. Bylo jasné, že musí vzniknout distančně, a tak režisér Šimon Šafránek (Meky nebo King Skate) poslal slavnému herci několik instrukcí k tomu, co natočit. „Bylo mi jasné, že všechno musí být jednoduché, technicky proveditelné,“ říká Šafránek a upřesňuje: „Co si z Buscemiho filmů pamatuji nejvíc? Mimiku, plastickou tvář. Chtěl jsem po něm jen variace emocí. Smích a vztek, radost a úzkost, jednoznačné výrazy.“ Steve Buscemi se opět nejdříve zdráhal: „Nechtělo se mi do toho, můj instinkt byl zase proti. V té době už jsem byl v karanténě a bál se, že to nezvládnu dodělat. Ale mou kamarádku Karen Ho celá myšlenka nadchla a pomohla mi se svícením a natáčením. Dnes jsem za celou tuhle zkušenost velmi vděčný. Je to skvělá píseň a skvělé video.“ Spolu se Stevem Buscemim pojídá v klipu sušenky Leontýnka, dcerka Sonji a Hanka, a pochopitelně se zde objevují i další členové skupiny.

„Filmy jako Můj neoblíbenější bar nebo Big Lebowski patří mezi naše nejoblíbenější, stejně tak jako Steve Buscemi patří mezi naše nejoblíbenější herce,“ říká Hank J. Manchini a doplňuje pro někoho možná překvapivou informaci: „Podle fiktivní skupiny Autobahn složené z těchno ,nihilistů‘ jsme si se Sonjou dokonce vybrali název naší předchozí skupiny.“ Řeč je o formaci Moimir Papalescu & the Nihilists, o jejímž návratu se v posledních měsících také hovoří. Nyní je ale čas na další, čtvrté album Kill the Dandies!, které by se mělo objevit v průběhu podzimu a skupina k němu připravuje řadu koncertů. Nová skladba Laura jej předznamenává a navazuje tak na další nový song I May Even Dance, který letos na jaře vyšel na výroční kompilaci magazínu Full Moon. Dary životních náhod a kouzla setkávání tak platí i v roce 2020, který skutečně nebyl jednoduchý. O to více spolupráci se slavným hercem Sonja La Petite oceňuje: „U někoho prostě máte pocit, že se znáte odjakživa a nemusíte si nic moc vysvětlovat. Steve je jeden z lidí, co ve vás dokáží vyvolat pocit, že svět je v pořádku.“

http://www.killthedandies.com
https://www.facebook.com/killthedandies

Comments

comments

Vyhledat