Halloweenské recepty

foto @bohynekuchyne
foto @bohynekuchyne

@bohynekuchyne

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

Halloween se slaví 31. října a často je považován za americký svátek. Ve skutečnosti má ovšem svůj původ v anglosaských lidových oslavách svátku Všech svatých. Dlabání dýní a strašidelné kostýmy si získávají stále větší oblibu i u nás – a tak i české domovy na konci října zdobí stylové dekorace v podobě čarodějnic, upírů, duchů či kostlivců… A především oranžové svítící dýňové hlavy! Nakupte hned několik dýní různých barev a rozměrů, vydlabejte vnitřek, vykrojte oči, nos a ústa. K dokonalé atmosféře pak postačí uvnitř zapálená svíčka. S pomocí papíru, lepenek, skleniček, nůžek a lepidla pak připravte zbytek: popusťte uzdu fantazii a vytvořte co nejstrašidelnější ozdoby nejen na dům, ale i na váš stůl. Barevně vše laďte do černé a oranžové, tradičně dominantních barev této magické noci. Haloweenská hostina může začít… 

Menu:

Magický lektvar s badyánem 

Dýňový koláč s krémem z mascarpone 

Dýňové muffiny s prosciutto crudo 

Lasagne s překvapením 

Kotlety pro elfy z dýní a brambor

 

Magický lektvar s badyánem 

Na kostičky nakrájejte 500 g směsi dýně a mrkve. Nakrájejte na tenké plátky dvě bílé cibule a poduste je v kastrůlku na třech lžících extra panenského olivového oleje. Přidejte kostičky dýně a mrkve, lehce osolte a nechte ovonět. Přidejte 2–3 hvězdičky badyánu, zalijte 800 ml teplého zeleninového vývaru a vařte na mírném žáru do změknutí. Vyjměte badyán a směs rozmixujte, udržujte teplé. Stranou vidličkou rozmíchejte 30 ml jogurtu s 20 ml smetany Gran Moravia 38 % a špetkou soli. Lektvar nalijte do mističek na polévku – anebo ještě efektněji působí v malých vydlabaných dýních! Ozdobte jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat vprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně pojedete ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka. 

 

Dýňový koláč s krémem z mascarpone 

Nakrájejte na kousky 400 g dýňové dužiny a upečte je v troubě při 180 stupních asi 20 minut doměkka. Zakryjte ji alobalem, aby se nespálila. Smíchejte 100 g třtinového cukru, lžíci kukuřičného škrobu, špetku soli, lžičku mletého zázvoru, lžičku mleté skořice, špetku mletého hřebíčku, přidejte upečenou dýni rozmačkanou vidličkou a 3 vejce a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 400 g kondenzovaného mléka. Na vymazaný nebo pečicím papírem vystlaný plech rozložte plát listového těsta a naneste na něj dýňovou směs. Pečte v troubě při 220 stupních asi deset minut, pak stáhněte na 180 stupňů a pečte dalších asi 30 minut. Mezitím rozpusťte 100 g bílé čokolády a vyšlehejte 200 ml smetany Gran Moravia 38 % s 80 g cukru. Smíchejte rozpuštěnou čokoládu, 250 g mascarpone a sladkou šlehačku a nechte alespoň hodinu uležet. Vychladlý koláč servírujte spolu s krémem z mascarpone. 

Dýňové muffiny 

V páře uvařte 200 g dýně nakrájené na kostičky, vařte asi 15 minut. Poté přepasírujte přes lis na brambory a vzniklé pyré dejte do mísy. Přidejte 170 g ricotty, 230 g mouky, 2 rozšlehaná vejce, špetku soli, trochu pepře, lžičku jedlé sody, lžičku a půl kypřicího prášku do pečiva, půl lžičky mleté skořice a lžičku nastrouhaného muškátového oříšku. Za stálého míchání přidejte 6 lžic mléka a 70 g rozpuštěného čerstvého másla Gran Moravia. Těsto nalijte do formiček na muffiny vymazaných máslem a vysypaných moukou (pro zjednodušení je můžete vystlat papírovými košíčky na pečení) a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů asi na 25 minut. Podávejte s plátky prosciutto crudo. Pokud chcete potěšit děti, vyrobte ozdoby na párátkách s halloweenskými motivy – třeba s obrázky pavouků, duchů, čarodějnic… Fantazii se meze nekladou! 

Lasagne s překvapením 

Nejprve připravte bešamel: do kastrůlku nalijte 1 litr mléka, přidejte sůl a muškátový oříšek a na mírném žáru ohřejte. V dalším kastrůlku rozpusťte 100 g čerstvého másla Gran Moravia a přisypte do něj 100 g mouky. Na chvíli sejměte z plotny a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Poté dejte zpět na mírný žár a pomalu za stálého míchání přilévejte ohřáté mléko až do zhoustnutí. Sundejte z plotny. Na kostičky nakrájejte 300 g dýně a uvařte ji na troše vody se špetkou soli doměkka. Nyní ji přidejte do bešamelu a společně rozmixujte do krému. Na pánev nalijte trochu extra panenského olivového oleje, přidejte 150 g specku nakrájeného na proužky a opečte. A nyní přistupte ke skládání lasagní: do hranaté zapékací mísy nalijte na dno sběračku dýňového krému, na něj rozložte plátky lasagní, na ně dýňový krém, pak speck, nastrouhaný sýr Gran Moravia a znovu lasagne. Takto pokračujte do spotřebování všech ingrediencí. Navrch dejte několik oříšků másla a pečte při 180 stupních asi 25 minut. Zatímco se lasagne pečou, připravte si posypku: rozemelte několik amarettinek spolu se 100 g larda a trochou tymiánu a těsně před koncem pečení směs naneste na lasagne. Pečte ještě několik minut a poté podávejte. 

 

Kotlety pro elfy z dýní a brambor 

500 g dýně nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky. Nasekejte tymián a majoránku a smíchejte je s 250 g strouhanky. Všechny plátky dýně obalte v mouce, v osoleném a opepřeném vejci, znovu v mouce, ještě jednou ve vajíčku, a nakonec ve strouhance s bylinkami. Mezitím uvařte dva brambory a 150 g dýňové dužiny doměkka. Přepasírujte přes lis na brambory, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, sůl, dvě lžíce nastrouhaného sýru Gran Moravia a dvě lžíce strouhanky. Promíchejte, z těstíčka vytvarujte placičky a obalte je ve strouhance. V dostatečném množství rozpáleného oleje pak usmažte z obou stran jak obalené placičky, tak obalené plátky dýně (smažte několik minut, v polovině smažení obraťte). Na papírové utěrce nechte okapat přebytečný olej a podávejte horké společně se zakysanou smetanou.

 

Pro nejmenší

PIZZA S DUCHY 

Na korpus na pizzu naneste rajčatovou passatu, pokapejte olivovým olejem a dejte péct dle návodu. Mezitím vykrájejte z plátku Gran Moravia tvary duchů a položte je na pizzu krátce před dopečením. Z kaparů můžete duchům udělat ještě očička. Pavouky vytvoříte z nakrájených kousků oliv.

ČERVÍCI VE SKLE 

Smíchejte 200 g ricotty se šesti rozdrobenými čokoládovými sušenkami a lžící kakaa, dochuťte cukrem. Krém rozdělte do skleněných pohárků a do každého zapíchnete dvě měkké karamelky vytvarované do tvaru červíka.

www.laformaggeria.com 

 

Čokoládová pěna s duchy od @bohynekuchyne

 

duchové – bílkové pusinky

bílky ze 4 vajíček

100 g cukru krupice

220 g cukru moučka

 

čokoládová pěna

žloutky ze 4 vajíček

200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

100 g cukru krupice

250 ml smetany ke šlehání 38% La Formaggeria Gran Moravia

4 lžíce kvalitního kakaového prášku

¼ lžičky červeného pepře

 

Bílky, cukr krupice a cukr moučka na bílkové pusinky ušlehejte na vysoké otáčky do tuha. Polovinu hmoty dejte do zdobícího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pusinky ve tvaru duchů. Druhou polovinu si nechejte stranou na čokoládovou pěnu.

Pečte v troubě předehřáté na 100 °C, zhruba 9–10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení bedlivě hlídejte.

Čokoládu nalámejte do kovové misky, tu položte na kastrolek s vodou a vodu přiveďte k varu. Stáhněte lehce teplotu, aby voda probublávala, ale nedotýkala se kovové misky s čokoládou. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí. 

Vyndejte duchy z trouby a špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíte do rozpuštěné čokolády, udělejte duchům oči.

Nechejte duchy uschnout. Z uvedeného množství bílků budete mít duchů více než na ozdobu čokoládové pěny. Využijte je k dalšímu halloweenskému zdobení. Můžete je dělat různě veliké. Na pěnu jsou nejlepší malincí, vysocí asi 1,5 cm.

Žloutky ušlehejte s cukrem krupice do pěny. Smetanu ušlehejte do tuha. Žloutky s cukrem opatrně smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Přidejte šlehačku a zbytek sněhové hmoty z duchů. Ochuťte nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou špicí a naservírujte do misek. Nechejte důkladně vychladit v lednici, lehce poprašte kakaem a ozdobte sněhovými duchy.

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat