I zemědělské stroje mají svá výročí – Škoda HT-25 slaví 90 let, Zetor 3011 má 60 let

Národní zemědělské muzeum
Národní zemědělské muzeum

První sériovou výrobu traktorů na našem území zahájila firma Škoda. Její traktor  HT-25 vyráběný ve třicátých letech minulého století se dochoval pouze v jediném exempláři, který je součástí Sbírky Národního zemědělského muzea. Naproti tomu o třicet let mladší traktor Zetor 3011 je mnohde dosud používán.

Traktor – fenomén a neodmyslitelný pomocník současné zemědělské výroby, který začal brázdit pole počátkem dvacátého století. V našich podmínkách se zpočátku jednalo o dovoz traktorů ze zahraničí, ale postupně se do výroby zapojily i české firmy. Prvním prvorepublikovým sériovým výrobcem traktorů na našem území byla firma Škoda, která představila v roce 1926 hospodářský traktor HT-30. Naopak nejvýznamnějším výrobcem traktorů české provenience se v druhé polovině dvacátého století stal brněnský Zetor. Výrobky obou firem v letošním roce slaví významná výročí. Škoda HT-25 úctyhodných 90 let od svého vzniku a Zetor 3011 již 60 let.

Traktor Škoda HT-25 se stal v roce 1930 již třetím typem, který byl ve Škodovce vyvinut. Pod kapotou měl čtyřválcový petrolejový motor o objemu necelých pět litrů s výkonem 33 koňských sil. Vyráběl se v letech 1930 až 1934 v omezené sérii. „Do dnešní doby se bohužel dochoval pouze jeden exponát, který máme v našich sbírkách. Jedná se o první výrobek desetikusové série a návštěvníci ho mohou vidět při prohlídce čáslavské pobočky. Nejdříve však v dubnu,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea v Čáslavi Vladimír Michálek.

Muzejní exponát traktor Škoda HT-25 byl zakoupen v roce 1991 ze Středního odborného učiliště v Dobříši. Jednalo se o poměrně velkou sbírku traktorů, mezi nimiž figuroval i stroj s označením Škoda HT-45. Označení bohužel v zásadních rysech neodpovídalo zmíněnému typu traktoru, a proto byl v muzeu veden jako Škoda HT-30. Pravá totožnost se podařila odhalit bádáním v mladoboleslavském archivu až v roce 2003. Podle výrobního čísla se jedná o první vyrobený traktor HT-25 desetikusové série z roku 1930. V roce 2015 proběhlo restaurování traktoru a následující rok byl prezentován na čáslavské akci Pradědečkův traktor.

Naproti tomu traktor Zetor 3011 byl vyráběn v tisícových sériích. Stal se základním pilířem československého zemědělství a odvíjelo se od něj mnoho dalších typů a variant. Patřil do takzvané první unifikované řady, což znamenalo, že mnoho náhradních dílů bylo zaměnitelných s jinou výkonnostní a typovou řadou. To bylo velmi výhodné z hlediska objemu náhradních dílů a servisních prací. „Velký počet traktorů této řady se do současnosti dochoval v soukromé sféře. Díky jednoduchosti a spolehlivosti je stále velice oblíbený, i když se již častěji stává sběratelským artiklem,“ doplňuje Vladimír Michálek.

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi je pobočkou Národního zemědělského muzea se specializací na studium a prezentaci historické i současné techniky používané v zemědělství. V rozsáhlých objektech bývalého vojenského autoparku se nachází depozitáře a expozice zaměřené především na mechanizaci rostlinné výroby, energetické zdroje v zemědělství a dopravu. Unikátní sbírka traktorů a historických oradel patří mezi nejvýznamnější a největší podobné sbírky v Evropě.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. 

 

Více na www.nzm.cz.

Comments

comments

Vyhledat