Bez baterií: televize od Samsungu budou mít ovladače se solárním nabíjením

foto Samsung
foto Samsung

 

Dálkový ovladač k letošním modelovým řadám televizorů Samsung nabijete slunečním i umělým světlem nebo klasicky přes USB. Má totiž zabudovaný solární panel.

Praha 11. ledna 2021 – Nebaví vás věčně měnit baterie v dálkovém ovladači televizoru? S letošními modelovými řadami televizorů Samsung, které přijdou na trh od března, už nemusíte. Společnost přichází s revolučním ovladačem SolarCell, který má v sobě integrovaný solární panel a dá se nabíjet ze slunečního, ale i interiérového světla nebo prostřednictvím USB portu. Zároveň je vyroben ekologicky: čtvrtinu objemu plastového ovladače tvoří materiál ze zrecyklovaných pet lahví.

Zabudovaný solární panel v dálkovém ovladači je první inovací svého druhu na světě, jež umožní během sedmi let ušetřit až 99 milionů jednorázových AAA baterií. Uživatelé tak nebudou muset nakupovat klasické alkalické baterie, ani řešit výměnu dobíjecích baterií. Pokud ovladač od televizoru otočí solárním panelem, který je umístěný na jeho spodní straně, na světlo, pohodlně jej nabijí během doby, kdy televizor nepoužívají. Nebo využijí jakoukoli nabíječku s USB portem. Ovladač má garantovanou životnost minimálně sedm let, což je průměrná doba obměny televizorů v domácnostech.

Ovladače se solárním nabíjením i s nabíjením přes USB port budou k dispozici pouze u modelové řady televizorů QLED. U ostatních televizorů Samsung bude možné dobíjet ovladače pouze přes USB port.

Z obalů na televizory dekoraci

Nejde o jedinou ekologickou novinku, s níž Samsung přichází v rámci své strategie „Going Green“ pro zmenšení uhlíkové stopy při výrobě televizorů. Od letošního roku bude mít řada televizorů od Samsungu ekologické balení. Krabice budou popsány menším textem a grafika bude minimalističtější, čímž výrobce šetří inkoust na olejové bázi, který se na obalech televizí běžně používá. Krabice lze navíc využít pro výrobu dekorativních prvků pro domácnost: praktické poličky, hračky, ale třeba i lepenkové domky pro domácí mazlíčky, které tolik milují kočky.

Výroba dekorací je jednoduchá, Samsung do krabic dopředu vyřízne vzory a uživatel už jen „vyloupne“ potřebné díly a složí je podle návodu. Tato ekologická balení Samsung poprvé vyzkoušel loni u lifestylových televizorů The Serif a The Sero. Letos s nimi přichází už u všech modelů řady Lifestyle, tedy i u televizorů The Frame, které se v klidovém režimu dokáží změnit v obraz a u většiny řad Neo QLED televizorů pro rok 2021. Díky tomuto udržitelnému řešení bude možné zrecyklovat až 200 tisíc tun vlnité lepenky ročně.

 

 

Comments

comments

Vyhledat