Rankin a zpěvačka Stefflon Don fotili chytrým telefonem. Inspirovaly je osmdesátky

foto Rankin
foto Rankin

Společnost Samsung Electronics představila sérii fotografií pořízených novým chytrým telefonem Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, jejichž autorem je světově proslulý fotograf Rankin. Spolupracoval na nich s britskou rapperkou, zpěvačkou a písničkářkou Stefflon Don, celá série vzdává poctu ikonickým popkulturním hrdinkám 80. let. Ty byly pro současné hvězdy typu Stefflon Don velkou inspirací, přinesly do kultury převratné změny a proklestily cestu nové generaci vizionářů. 

Rankin a Stefflon Don spojili ducha 80. let s energií dnešních sociálních médií a hravou formou tak oživili nadčasovou éru. Kromě fotografií patří do série i videoklipy a další obsah pro Instagram a TikTok. O barvy, styl a estetiku všech obrazových záznamů se postaral nový telefon Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.

Galaxy S21 Ultra 5G posouvá ve světě chytrých telefonů hranice možného, což ocenili i Rankin a Stefflon Don – díky novému smartphonu si mohli vyzkoušet nový způsob kreativního vyjádření a sdílení na sociálních sítích. Ty jsou živnou půdou pro nové umělecké formy – celá mladá generace je využívá k tvůrčí činnosti, ke komunikaci i ke sdílení zážitků na mobilních zařízeních. Díky aktuálnímu projektu a výkonnému telefonu Galaxy se k tomuto trendu mohl připojit i Rankin.

Ten celou akci komentoval slovy: „Moje tvorba stojí na zkoumání nových technik a metod, jejichž prostřednictvím vzniká převratný obsah. Stefflon Don, Samsung a Galaxy S21 Ultra 5G mi umožnili úplně nový způsob kreativního vyjádření, přičemž jsem mohl zůstat věrný svým zásadám a étosu. Pomocí chytrého telefonu jsem měl možnost dělal všechno, co mě baví a co umím – vymýšlet, fotografovat, natáčet, upravovat, střihat a produkovat obsah vhodný pro sociální média. Nikdy mě nenapadlo, že by něco podobného bylo možné. Kromě toho jsem vážně rád, že jsme tímhle způsobem mohli uctít legendy osmdesátých let, které toho tolik udělaly pro svobodu vyjádření a inspirují nové generace dodnes.“

Stefflon Don dodala: „Hvězdy osmdesátých let vydláždily cestu současným umělkyním a umělcům, takže jim do značné míry vděčím za úspěch. Byla to fantastická příležitost, společně se Samsungem a Rankinem uctít jejich úžasný styl a energii.“

Rankin při práci naplno využil možnosti profesionálního fotoaparátu Galaxy S21 Ultra 5G s funkcí 8K Video Snap – natáčel video v rozlišení 8K a vybraná jednotlivá okénka ukládal jako samostatné snímky. Vznikla z toho série fotografií a videozáznamů s vynikajícím obrazem a spoustou detailů, které bylo možné okamžitě a bez problémů sdílet na sociálních médiích. Díky funkci Director’s View si Rankin mohl prohlížet scénu z různých úhlů, přepínat mezi záběry a hledat optimální pohled, který by zvýraznil zmíněné retro vyznění v duchu osmdesátých let. Mohl také současně natáčet fotoaparáty na přední i zadní straně, zaznamenávat reakce v reálném čase díky funkci Vlogger View, měl k dispozici náhled úhlu záběru a mohl ho měnit či zoomovat oběma směry, aby scénu se Stefflon Don coby ústředním motivem dle libosti přiblížil či oddálil. Díky funkci Live Thumbnails mu neušel jediný zajímavý pohled na scénu. A mohutný stonásobný Space Zoom mu umožnil několik neuvěřitelně detailních, stabilizovaných záběrů.

Galaxy S21 Ultra 5G tvoří nejnovější kapitolu v desetileté historii řady Galaxy, jejíž zástupci po celou dobu přinášejí uživatelům špičkové mobilní technologie a služby. Současnou generaci tvoří tři nové modely pro každý životní styl. Galaxy S21 5G a Galaxy S21+ 5G nabízejí nevídané zážitky pro uživatele, kteří si chtějí užít každý okamžik naplno. Galaxy S21 Ultra 5G pak představuje naprostou špičku současné technologie pro ty, kteří chtějí být vždy o krok napřed a odmítají kompromisy.

Odvážný ikonický design, fotografie a videozáznamy profesionálních kvalit, špičkový displej a bohaté možnosti konektivity, to vše z modelů řady Galaxy S21 dělá chytré telefony, které přepisují historii a z každého okamžiku dělají jedinečný zážitek.

Přístroje typu Samsung Galaxy S21 a síla sociálních médií umožňují příslušníkům nových generací svobodně se vyjádřit a prošlapávat cestu těm, co přijdou po nich.

 

Více informací o telefonech řady Galaxy S21 najdete na webových stránkách http://www.samsungmobilepress.com, news.samsung.com/galaxy nebo www.samsung.com/cz/galaxy/galaxy-s21-ultra-5g/. Informace o modelech Galaxy S21 a S21+ najdete na webu www.samsung.com/cz/galaxy/galaxy-s21-5g/.

 

NÁŠ STARŠÍ ROZHOVOR S RANKINEM

https://archiv.protisedi.cz/article/fotograf-celebrit-rankin-nemuzu-se-vypnout

 

 

Rankin

Rankin je britský fotograf, vydavatel a filmový režisér. Věnuje se celé řadě žánrů od portrétní fotografie po dokumentaristiku, před objektivem mu pózovali třeba Rolling Stones, David Bowie, Kate Moss, Kendall Jenner nebo kapela Queen.

V roce 1992 společně s Jeffersonem Hackem založil vlivný časopis Dazed & Confused. Jako vydavatel má na kontě časopisy AnOther a AnOther Man, více než 40 knih a také módní magazín a digitální platformu Hunger.

Kromě jeho vlastních publikací otiskly jeho snímky časopisy jako Elle, Vogue, Esquire, GQ, Rolling Stone či Wonderland, vystavoval v prestižních galeriích po celém světě (např. v Muzeu moderního umění MoMA v New Yorku nebo v Muzeu Viktorie a Alberta v Londýně).

Coby filmový režisér a šéf společnosti Rankin Film má na kontě reklamní kampaně pro firmy jako Nike, L’Oreal, Dove, Pantene, Diageo, Women’s Android či Comic Relief. Natočil klipy pro Miley Cyrus, Ritu Oru nebo Kelis. Jeho snímky a filmy se staly pevnou součástí současné ikonografie.

Žije v Londýně s manželkou Tuuli a čtyřmi psy. Jmenují se Tombi, Pickle, Beans a Squidge.

 

Stefflon Don

Stefflon Don (vlastním jménem Stephanie Allen) je kritikou oceňovaná britská rapperka, zpěvačka a písničkářka. Na britskou rapovou scénu vlétla jako velká voda, zaútočila na přední příčky tamní hitparády a její hvězda od té doby stále stoupá.

Narodila se v Birminghamu jamajským rodičům. Když jí byly čtyři roky, rodina se přestěhovala do Nizozemska, kde se Stefflon naučila plynně vlámsky. Ve čtrnácti se vrátila do Londýna a v roce 2015 se vydala na hudební dráhu po boku britských rapperů Lethal Bizzlea a Sneakboa. Její tvorbu výrazně ovlivňují jamajské kořeny, kromě toho ale v její hudbě najdeme i španělské, africké a portugalské názvuky.

V roce 2017 Steff debutovala v programu Sound televizní stanice BBC a vzápětí přišel průlom – její první singl Hurtin Me, na němž hostoval rapper French Montana, se dostal do první desítky britského singlového žebříčku a vydobyl si platinovou pozici. Od té doby jde Stefflon od úspěchu k úspěchu, kromě domovské Británie si ji oblíbili posluchači v USA, v Jižní Americe i v Evropě, na Apple Music má na kontě 2,3 miliardy streamů, na kanálu Vevo 444 milionů zhlédnutí, na YouTube ji sledují 1,2 milionu lidí a na Instagramu 2,5 milionu.

Její postavení na světové scéně je jedinečné – platí to zejména pro Spojené státy, kde se evropští rappeři příliš neprosazují. Steff se jako první Britka vůbec dostala do prestižního playlistu Rap Caviar, v roce 2019 ji Forbes zařadil coby špičku oboru do žebříčku 30 pod 30. Získala spoustu ocenění, například hlavní ženskou cenu na MOBO Awards a cenu pro nejlepšího nováčka na NME Awards. Mezi její spolupracovníky patří celá řada globálních ikon – Drake, Lil Kim, Skepta, Mariah Carey, Sean Paul atd.

Comments

comments

Vyhledat