Světové prodeje vinylů jsou rekordní

<span>Photo by <a href=Marc Fanelli-Isla on Unsplash">
Photo by Marc Fanelli-Isla on Unsplash

Propadli jste vinylu? Nejste sami. Prodeje těchto nosičů celosvětově stoupají i v časech pandemie.

Jak uvání renomovaný web The Vinyl Factory, prodeje jsou kupříkladu ve Spojených státech zcela rekordní, nejvyšší za posledních 20 let.

„Americké prodeje vinylů dosáhly za rok 2020 rekordní výše,“ uvádí The Vinyl Factory a odkazuje se na nejnovější čísla od RIAA. RIAA (The Recording Industry Association of America®) je organizace podporující hudební průmysl v USA. Na jejím webu se mimochodem můžeme dočíst i to, že rostl celý hudební průmysl. Příjmy tohoto sektoru vzrostly o 9.2 % a jde o pátý rok růstu za sebou, i přes zavřené koncertní sály a kluby, zrušená turné a uzavřené obchody s hudbou.

Hlavním tahounem trhu byly předplacené hudební služby, které se na příjmech podílely 83 %.

 

Ale zpět k vinylu.  Prodaly se desky v celkové hodntě 626 000 000 dolarů.

Stejně, respektive ještě optimističtěji, se vyvíjí vinylový trh ve Velké Británii: Podle aktuálních čísel tam padají dokonce třicetileté rekordy. Informovala o tom tamější organizace BPI British Phonographic Industry je nezisková organizace podporující hudební průmysl. Byla založená roku 1973 a sídlí v Londýně.

 

 

V Británii se pro zajímavost prodalo za loňský rok 4 800 000 vinylových alb, což je pětina všech prodaných kusů LP desek. „Během prvního lockdownu prodeje poklesly, ale v záží začaly jevit pozitivnítendenci,“ uvádí BPI.

 

Přečtěte si také, kde koupit vinyly u nás – obchody jsou zavřené, ale eshopy či okénka fungují.

Máme i anglickou verzi:

Comments

comments

Vyhledat