V Mnichově je úžasná výstava Cy Twomblyho

foto jk
foto jk

Cy Twoombly alias Cy Parker alias Edwin Parker Twombly, Jr. (1928-2011) byl skvělý americký malíř. Od roku 1957 žil v Itálii a jeho obrazy dodnes okouzlují svou emotivností a silou. Jeho díla jsou někdy dost podobná street artu a člověk se až diví, jak současně působí něco, co namaloval někdy v 70. letech.

U nás Twomblyho práce uvidíte těžko, ale v bavorském Mnichově je až do května 2019 k vidění skvělá přehlídka jeho prací. Oblíbené Museum Brandhorst připravilo výstavu In The Studio, která nás velmi sugestivně přivádí do Twomblyho světa. Sochy (vesměs nalezené předměty přebarvené nabílo a spojené do nervních struktur), obří plátna a třeba i fotky ovoce z italského trhu vyprávějí příběh plný lidskosti, síly a boje. Je skvělé vidět vše na vlastní oči, zejména u velkých pláten je zážitek opravdu jiný, než když se na jeho obrazy koukáte někde na displeji. Sérii obrazů popisujících námořní bitvu u Lepanta je dokonce vyčleněna místnost zbudovaná přímo pro tuto expozici (takže si činíme naděje, že tam ty obrazy zůstanou i po výstavě).

Význam Twomblyho prací je obrovský, ale i bez dumání o kontextu je jeho výstava úžasným zážitkem: Způsob, jakým nakládá s barvami a prostorem, má schopnost oslovit diváka i bez intelektuální disputace. Vřele doporučujeme se zajít podívat.

museum-brandhorst.de

Dobrá biografie v angličtině je k vidění i zde.

Comments

comments

Vyhledat