Czech Chefs učili thajskou kuchyni, zjistili jsme spoustu věcí

Thajská kuchyně je v módě anaučit se vařit pár thajských jídel dává smysl. Sympatická neziskovka Czech Chefs v rámci svých kurzů udělala v červnu večer na téma thajská kuchyně, kde hostovala thajská kuchařka Mintra Puakdee.

Mintra Puakdee připravuje pražmu na černém pepři

Czech Chefs do Asie jezdí (a vozí odtamtud medaile), takže thajské vaření byla jejich srdcovka a kromě samotné přípravy několika receptů nám předali i další poznatky: gastronomicky zajímavá je podle nich hlavně oblast severního Thajska; Thajci mají rádi smažená jídla, často se pokrmy připravují v pro nás obřím množství oleje, někdy se v něm smaží celá ryba, zatímco my bychom spíš volili smažení menších kousků.

 

Ochutnali jsme řadu ingrediencí včetně těch méně známých: Thajský špenát s podlouhlými listy, kopřivovitou perilu či směsi koření, které si kuchaři často připravují sami, většinou ho předem opraží. Zkusili jsme si připravit polévku s nudlemi a kupou bylinek, salát z mleté kachny, hostující Jaroslav Kozdělka z Esky nám ogriloval satay, malé kuřecí špízky, ke kterým kolektivně vznikl okurkový relish (s praženými buráky) a arašídová omáčka. Fajn byla i pražma na pepři, poměrně těžší jídlo, které je nutno doplnit rýží: Ta se v Thajsku jí od rána do večera, naopak pečivo se tam skoro nepodává.

Byl to fajn zážitek. Většina účastníků byli profi kuchaři, ale kurz je otevřen všem a podle našich zkušeností se člověk často naučí víc právě tehdy, když jsou ostatní trochu (nebo hodně, haha) před ním. Přes léto Czech Chefs kurzy nedělají, na podzim ale už vymýšlejí další, doporučujeme sledovat jejich facebook: Atmosféra na těchto akcích je skvělá, můžete se na cokoli ptát a cokoli si zkoušet a cena je přitom nižší než u obdobných akcí jinde.

https://www.facebook.com/CzechChefs/

Master Class 12.6 – Thajská kuchyně

Šéfkuchaři: Jan Davídek, Antonín Bradáč
Host: Noi aka Mintra Puakdee

Comments

comments

Vyhledat