Premiéra dokumentární série TRANS* na stream.cz

Premiéra dokumentární série Trans* tvůrců Filipa Štočka a Štěpána Svobody byla vytvořena pro webovou platformu stream.cz  a nabízí pohled na život transgender lidí, i těch, kteří se vymykají standardním pohlavním rolím. Jak žijí? Co je pálí? Jaký je jejich pohled na celou problematiku? Jeden díl = portrét jednoho člověka s jiným přístupem k “pohlaví“.

 

Kvůli pandemii koronaviru proběhla premiéra dokumentární série Trans* až po roce od svého uvedení na web stream.cz. Díky tomu ale mohli tvůrci i aktéři zjistit, jaký dopad jejich práce měla, což je pro premiéru dokumentárního díla jedinečné. Navíc přichází v době, kdy je jeho vyznění ještě naléhavější, neboť se společnost v čele s prezidentem k trans lidem nestaví právě přívětivě.

 

„Série Trans je jedinečná v citlivém a přesném zobrazení rozmanitých příběhů transgender lidí, a tak pomáhá veřejnosti k pochopení obtíží, se kterými se běžně setkáváme. Ohlasy z komunity potvrzují vděk za to, že nás média konečně ukazují důstojně a realisticky, což řadě z nás umožňuje lépe se ztotožnit se svou situací a nebát se svěřit se svému okolí. Pozitivní dopad této potřebné osvěty vidíme jak na úrovni pochopení ze strany společnosti, tak v jednotlivých životech trans lidí kolem nás,“ okomentoval dokumentární sérii Viktor Heumann z organizace Transparent, která dlouhodobě pomáhá zlepšovat společenskou a legislativní situaci trans* lidí. Viktor je zároveň jedním z aktérů dokumentu, diváci ho mohou vidět ihned v první epizodě.

 

„Když mi Viktor zavolal, jestli bych se dokumentu zúčastnila, tak jsem automaticky hned řekla, že ne. Pak mi ale došlo, co bych dala za to, kdybych kdysi měla možnost nějaký takový dokument vidět. Kdybych měla možnost vidět, jak to zvládl někdo jiný. Nebo že jde žít spokojený život. Beru to tedy jako své poslání a o transgender problematice se snažím být co nejotevřenější. Jelikož žiju v Brně a byl lockdown, tak jsem neměla tolik příležitostí potkat se s lidmi a bavit se s nimi o tom, ale online reakce byly úžasné a spoustě lidem to pomohlo, takže to mělo smysl,“ nechala se na premiéře slyšet Denie, které je věnována druhá epizoda.

 

„Velmi mile mě překvapilo, že se nezvedla žádná vlna nevole, nebo odporu. Naopak. I můj táta z toho byl tak nadšený, že to dokonce rozesílal všem svým kamarádům. Myšlenka toho, že to posílá nějakému macho chlapovi mě děsně pobavila,“ směje se Fipah, agender člověk, neboli člověk bez genderu. Člověk, který se necítí ani jako muž, ani jako žena.

 

„Už před dvěma lety, kdy jsme začali točit dokumentární sérii Trans*, jsme věděli, že se pouštíme na tenký led. Žádný takový dokument nebo ucelený soubor informací ale doposud neexistoval. A právě pro pochopení a přijetí je něco takového nezbytného. Naším původním záměrem tedy bylo vytvořit projekt, který nabídne divákům možnost nahlédnout do života trans lidí v Čechách, a to důstojně a citlivě. Že půjde proti trendům populistů, kteří se je snaží, podle mého názoru, odlidštit a démonizovat. Dle ohlasů od diváků, ale i od samotných aktérů se to povedlo, za což jsme neuvěřitelně rádi,“ uvedl jeden z tvůrců, režisér Filip Štoček.

 

Překvapením večera bylo zjištění samotných tvůrců a aktérů, že jejich práce nyní slouží hned na několika školách k edukaci nejen pro celé třídy žáků, ale i pro jednotlivce, kteří se domnívají, že tuto problematiku zažívají na vlastní kůži.

 

„Překvapilo nás, jak kladné ohlasy nejen z trans komunity, ale i mimo ni, náš dokument vyvolal. Na premiéře jsme se mimo jiné dozvěděli i to, že jej vyhledávají studenti psychologie, kteří měli doposud přístup pouze ke strohým a často zastaralým definicím ve skriptech. Někteří učitelé základních škol náš dokument dokonce používají k tomu, aby svým žákům tuto problematiku přiblížili již v ranném věku. A bylo i několik případů, kdy sérii využili výchovní poradci přímo pro pomoc jednotlivým žákům, kteří zažívali podobné životní situace jako naši aktéři,“ dodává dramaturgyně série Kateřina Hladíková.

 

„Dokumentární série bude nyní na platformě stream.cz reprízována a doufáme, že si najde nové diváky, kterým pomůže pochopit, že transgender lidé jsou jako my. Že si zaslouží přijetí, lásku a respekt. A třeba některým pomůže i v tom, aby přijali buď sebe, anebo někoho ve svém okolí, kdo si něčím takovým prochází či prošel,“ uzavírá další z tvůrců, kameraman Štěpán Svoboda.

 

 

Trailer TRANS* uvidíte zde: https://www.stream.cz/trans/intimni-zpoved-lidi-kteri-se-vymykaji-standartnim-pohlavnim-rolim-sledujte-uz-od-6-rijna-64098022

Pokud chcete zjistit více o organizaci TRANSPARENT, klikněte sem: https://jsmetransparent.cz/

 

Série přináší 6 epizod. 5 portrétů a zmapování transgender situace v jiných zemích.

JEDNOTLIVÉ EPIZODY DOKUMENTÁRNÍ SÉRIE TRANS*

Viktor: Nechápal jsem, proč bych si měl nechat něco uříznout, nebo přišít

Viktorovi se obraz trans lidí v médiích nelíbil. Nechtěl se stát „tím člověkem“. Přestože s pomocí psychologa ve 35 letech odhalil to, co sám před sebou dlouho skrýval: že se jako žena trápí.

https://www.stream.cz/trans/viktor-nechapal-jsem-proc-bych-si-mel-nechat-neco-uriznout-nebo-prisit-64098097

 

Denie: Lidem nepomůže o nás jen slyšet, musí nás i zažít

Nemám představu o spoustě věcech, které trans zažívají, hlavní je se naučit k sobě slušně chovat a mít respekt jeden k druhému.

https://www.stream.cz/trans/denie-lidem-nepomuze-o-nas-jen-slyset-musi-nas-i-zazit-64098102

 

Karel: Myslel jsem, že se dvacítky nedožiju

Karel svoje pocity a obavy držel pevně uzamčené a dovolil si projevit mužskou identitu jen v rámci hry. Stolní, nebo počítačové. Oboje sloužilo jako odpočinek od reality. Ta se ale vehementně hlásila o pozornost.

https://www.stream.cz/trans/karel-myslel-jsem-ze-se-dvacitky-nedoziju-64099957

 

Andrea: Každý večer jsem se modlila, abych se ráno probudila jako žena

Andrea pochází z věřící rodiny, o to těžší pro ni bylo přiznat si fakt, že se cítí jako žena. Nastoupila dokonce do armády, aby podpořila muže v sobě. Dnes žije jako matka pěti dětí.

https://www.stream.cz/trans/andrea-kazdy-vecer-jsem-se-modlila-abych-se-rano-probudila-jako-zena-64099967

 

Fipah: Nejsem muž ani žena

Nejsou jen dvě varianty identity, modrá a růžová, chlapeček a holčička. Fipah se necítí jako ani jedno z toho. Je prostě agender, člověk bez genderu.

https://www.stream.cz/trans/fipah-nejsem-muz-ani-zena-64100032

 

Jaké mají trans lidé problémy v jiných státech?

Každá evropská země má svá specifika i co se týká začleňování trans komunity do většinové společnosti.

https://www.stream.cz/trans/jak-se-zije-trans-lidem-v-evrope-64100047

 

Comments

comments

Vyhledat