Festival vertikálních filmů zná vítěze

 

Pátý ročník mezinárodního festivalu vertikálních filmů Vertifilms 2021 vyvrcholil ve středu 15. prosince 2021 v Praze. V konkurenci více než 100 filmů z celého světa si hlavní cenu TALL IDEA PRAGUE odnesl mladý český tvůrce Michal Starý. Jeho film Ramon byl na festivalu uveden ve světové premiéře. 

O cenách letos rozhodovala tříčlenná porota. Zasedla v ní herečka Liz Whitmere z Kanady, dále bývalá manažerka partnerství společnosti YouTube Hollie Lin z Taiwanu, která spolupracovala s tisíci tvůrců videoobsahu po celém světě, a Blayze Collins-Perucchetti, bývalá akviziční manažerka Red Bull Media House v Londýně. 

„Vítězný snímek je nádherný příběh o tom, co znamená vzít život do svých rukou, za něco se rvát. Ramon přesně takový příběh je,“ říká za porotu Liz Whitmere, herečka, kterou čeští diváci znají ze seriálu HBO – Příběh služebnice.

„Úroveň filmů mě každý rok udivuje. Jsou to krásné příběhy, skvěle technicky natočené. Zatím nám do soutěže nepřišlo žádné rodinné video ani tanec pro TikTok. To hovoří o úrovni našeho festivalu,“ dodává ředitel festivalu Kryštof Šafer. 

V soutěži se dále umístil český snímek Bagman režiséra Jana Kellnera, který získal Speciální uznání za výjimečný příběh. 

Cenu diváků vyhrál film Toyah amerického režiséra Marcela de Stefana, jenž pojednává o opuštěném městě v USA. 

Festival se koná od roku 2016, kdy se poprvé uskutečnil v Klášteře svaté Anežky České v Praze na Josefově. Porotu vedl americký producent Hvězdných válek Rick McCallum a diváky ohromilo dvanáctimetrové plátno zavěšené na místě oltáře v klášterní lodi. 

V roce 2020 festival poprvé kvůli koronaviru přešel do online prostředí. Za rok od uvedení zaznamenal festival bezmála 200 000 zhlédnutí festivalových filmů. 

Festival také pořádá konferenci The Pocket Conference, v rámci které diváci mohou sledovat přednášky a prezentace týkající se vertikálního formátu. V letošním roce je hlavním řečníkem francouzský kameraman filmu Zpráva o záchraně mrtvého Václava Kadrnky, který byl točen ve výškovém formátu. Dalšími vystupujícími jsou například tvůrci obsahu Martin Creep nebo influencerka Diviška, kteří hovoří o trendech ve videoobsahu na sociálních sítích a jeho budoucnosti.

 

Obsah The Pocket Conference bude dostupný do dalšího ročníku Vertifilms, který se bude konat na podzim roku 2022. Navštívit ji můžete na www.vertifilms.com/pocket-conference.

 

Festivalové snímky budou k vidění na webu www.vertifilms.com do konce roku 2021

 

Comments

comments

Vyhledat