David Byrne na Metronome Festivalu: Radost!

foto Jiří Janda
foto Jiří Janda

David Byrne byl na třetím ročníku Metronome Festivalu, který se konal na Výstavišti 22.-23.6., skvělý. Obdobně jako John Cale o den dříve dokázal, že i bělovlasí pánové dokáží předvést show plnou radosti a života.

Byrne, doprovozený početnou kapelou (všichni měli své nástroje upevněni na sobě, aby mohli tančit, a byli nasvíceni zespoda), sahal do všech období své kariéry. Došlo jak na hity Talking Heads, na jeho hostovačky u mladší generace (Lazy, Toe Jam), tak na jeho nové album American Utopia – jeho pilotní singl Everybody’s Coming to My House skvěle potvrdil, že Byrneův esprit s věkem neslábne. Stejně jako rozverná a přesto ukázněná píseň I Dance Like This (“I dance like this, because it feels so damn good / If I could dance betterwell you know that I would.”).

 

Došlo i na užitečnou vzpomínku: intelektuál Byrne připomněl, že velkou inspirací pro jeho celoživotní dílo (včetně show na Metronome Festivalu) byl slavný český scénograf Josef Svoboda, a s didaktickou důsledností jsme byli upozorněni, ať se případně s jeho pracemi seznámíme.

Byrneův koncert byl radostným zážitkem, ať se na to díváme jakkoli. A i když Chemical Brothers, kteří jsou o mnoho mladší, poté předvedli opulentní show plnou efektů, byl, co se týče hloubky, ale i celkové živosti, tenhle pán přesvědčivější.

 

Kolega Daniel přináší podrobnější report z obou dnů.

 

Comments

comments

Vyhledat