Kapela Panenské plameny má venku nové album Herostratus

Herostratus
Herostratus

Panenské plameny – Herostratus

Trvalo to, ale jak praví klasik, na dobré věci se vyplatí počkat. Po necelých čtyřech letech se plamenná kopřivnická skvadra rozhodla navázat na debutové album Poníčky, se kterým na jaře 2018 nenápadně podemlela břehy stojatých vod domácí alternativní scény. Tři renegáti, jejichž předešlé hudební projekty jako Milano či Murky Ajar sežvýkala kola osudu. Nyní se vrací silnější než kdykoliv před tím. Zmoudřeli, vyzráli a přidali na důrazu.

Deska Herostratus představuje kapelu coby všehoschopnou sbírku individualit, která maká jako jeden muž. S léty srostli, navzájem se naučili vnímat autorské kvality i tolerovat chlapské vrtochy. Na první dobrou dokážou okouzlit říznými riffy i (post)punkovou energií, stejně dobře však ovládají i budování hlukových labyrintů, kde se zádumčivá atmosféra dokáže briskně proměnit v přílivovou vlnu melodické katarze.

Poznávacím znamením „Plameňáků“ zůstává svéhlavá kytarová chemie dvojice Michal Kudělka / Vladimír Schwarz. Rytmickou sekci s noblesou obhospodařuje Michal „Maňa“ Maliniak. Novinkou je angažmá baskytaristy Lukáše Sedláčka (Drutty, Hippobelly), jehož zásluhou zvuk kapely výrazně zmohutněl, aniž by ztratil na kráse. Hudba Panenských plamenů tak zůstává manifestem ryzí umělecké svobody, která je za všech okolností pod kontrolou samotných tvůrců, prosta jakýchkoliv kompromisů i spekulací. Jak říká frontman Michal Kudělka v rozhovoru pro časopis Full Moon: „Člověk si to ve finále prostě musí vymyslet tak, aby ho to bavilo hrát a pak jdou všechny pochybnosti stranou.“ A Vladimír Schwarz k tomu dodává: „U nás vše probíhá tak, že pro songy, na kterých jsme se shodli hledáme správný zvukový kabátek a jakmile jsme spokojeni, je vše jak má být.

Produkci měl původně dostat na starost slovutný Steve Albini, ale pandemie tomu chtěla jinak. Volba tak padla na Amáka, který ve svém pražském studiu Golden Hive potvrdil, proč  u nás patří mezi nejuznávanejší a nejvyhledávanější producenty současnosti. Skladbu Amour Physique navíc osobně ozvláštnil thereminem a k samotnému nahrávání poznamenal: „Líbí se mi jak budujou atmosféru a nálady pomocí zajímavých kytarových linek a pak i textů. Dost mě to s nima bavilo.

Album vychází na vinylu ve spolupráci labelu Piper records a Korobushka records, kazeta pak ve spolupráci Dialog Crew a Korobushka records. Vinyl disponuje klasickým černým provedením, které doplňuje limitovaná edice padesáti kusů late cuthového EP. Na grafice odvedl kus poctivé práce absolvent pražské Akademie výtvarných umění Matěj Hrbek, který na setkání s kapelou vzpomíná následovně: „Kluci si vybrali jednu starší kresbu mrtvého jelena, která se objevila na plakátech akce v Gródku, kde hráli. Věděli, co přesně chtějí, já jsem to jen posvětil pastelkami. Na klobouku muchomůrek jsou čtyři větší lupeny – bradavky, kde chtěli dát svoje ksichty, ale to jsem jim vymluvil.

Vydání alba samozřejmě doprovodí turné, čítající více než deset zastávek. Probíhat bude od února. V březnu pak spatří světlo světa videoklip k písni Had v režii Michala Kudělky.

 

Připravované turné k nové desce Herostratus pak bude vypadat takhle:

 

26.2 Pardubice ( Divadlo 29)

27.2 Brno (Kabinet Múz)

11.3 Mělník (Starý Mydlárna)

12.3 Praha (Underdogs’)

25.3 Orlová (Futra)

26.3 Olomouc (SF Mini Ramp)

01.4 Plzeň (Anděl)

02.4 České Budějovice (Světadílna)

15.4 Přerov

16.4 Znojmo (Gogo klub)

28.4 Kopřivnice (Galerie Galaxie)

29.4 Ostrava (Klub Brno)

30.4 Kroměříž (Zkušebna)

13.5 Kutná Hora (Evangelická fara)

14.5 Vernéřovice (Soulkostel)

10.6 Rožnov p. Radhoštěm (Vrátnice)

26.8 Vzdor Fest Hostašovice

 

Comments

comments

Vyhledat