Program Respect Festivalu 2022

Respect Festival, 25. ročník – zóna tolerance plná hudby, rytmů, barev a chutí z celého světa. Respect Festival je nejpestřejší směsicí namíchanou ze známých, osvědčených hvězd i z nových, neméně kvalitních objevů. Tvůrcem letošního vizuálu festivalu je výtvarník Petr Nikl.

 

Zahajovací koncert Respect Festivalu proběhne ve vršovickém Vzletu a bude patřit Ensemble Nist-Nah, indonéskému gamelanu kořeněného západní avantgardou. Azerjazz  představí Isfar Sarabski se svým triem. Sarabski je fenomenální ázérbajdžánský pianista, jehož virtuozitu kritika srovnává s Tigranem Hamasyanem nebo japonskou klavíristkou Hiromi. V italském kulturním institutu vystoupí Tenores di Neoneli, sardinské pastýřské zpěvy, tzv. canto a tenore, jeden z nejpozoruhodnějšíh příkladů středomořské polyfonie, která vznikla napodobením zvuků přírody. V klubu Punctum vystoupí David Rothenberg, profesor filozofie a hudby, zabývající se mezidruhovou komunikací, který nahrává s hmyzem, ptáky i savci. Na kontě má také oceňované nahrávky s Marilyn Crispell nebo Ivou Bittovou.

 

Mezi hlavní hvězdy open airu 18.–19. června na Rohanském ostrově patří královna africké hudby, malijská zpěvačka Oumou Sangaré. Letos konečně přivítáme i afro-futuristický experimentální dub Fofoulah z Londýna. Mauro Durante, který loni vystopil na Respect Festivalu s Justinem Adamsem, přijede se svou skupinou Canzoniere Grecanico Salentino (CGS), jejichž jihoitalský trans inspiroval i skladatele Ludovica Enaudiho. Současný pouštní blues přivezou Tamikrest z Mali, Nigeru, Alžírska a Francie. Také se představí Atine, ženský kvintet z Íránu, Francie a Palestiny, jejichž tvorba vychází z klasické íránské poezie. Nakibembe Xylophone Troupe z Ugandy přijedou s obřím xylofonem embaire, na který hraje souběžně osm hudebníků. Will Guthrie & Ghassen Chiba představí zpěvy a rytmy Tuniska a Alžírska a dalších zdrojů od severní Afriky až po Indii, v kombinaci se západní avantgardou. Benin International Musical, magická fúze z rodiště rituálů voodoo, která je směsicí autentických kořenů afrobeatu i současných vlivů jako je hip-hop, electro i rock. Strhující expresivní kontrast etiopského soulu s jemnými ornamenty kytary a kontrabasu přiveze Etenesh Wassie se svým triem.

 

Doprovodné festivalové koncerty:

 

Po 2. 5. Ensemble Nist-Nah (Austrálie, UK, Francie) Vzlet

 

St 12. 5. Italský kulturní institut, Tenores di Neoneli (Itálie) místo bude upřesněno

 

Ne 22. 5. Isfar Sarabski Trio (Ázerbajdžán) Koncertní sál Pražské konzervatoře

 

Čt 25. 5. David Rothenberg (USA) místo bude upřesněno

 

Respect Festival, open air, 18.–19. 6., Rohanský ostrov

 

Sobota 18. 6. 

Oumou Sangaré (Mali)

Benin International Musical (Benin)

Fofoulah (UK, Senegal, Gambie)

Atine (Írán, Palestina, Francie)

Will Guthrie & Ghassen Chiba (Austrálie, Tunisko)

 

Neděle 19. 6. 

Etenesh Wassie (Etiopie, Francie)

Tamikrest (Niger, Mali, Alžírsko, Francie)

Nakibembe Xylophone Troupe (Uganda)

Canzoniere Grecanico Salentino (Itálie)

Více informací na https://rachot.cz/respect-festiv

Comments

comments

Vyhledat