Běženci mohou o využívat okamžitou a bezplatnou psychickou podporu na telefonu 212 812 540

Příchozí z Ukrajiny mají nově možnost získat psychickou péči, kterou mnozí z nich po traumatických a stresových událostech od začátku vypuknutí války potřebují, aby se dokázali vyrovnat s nevítanými změnami ve svých životech a adaptovat se na život v novém prostředí. 

Asistenční centra přijímají stovky lidí denně a nemají možnost poskytnout podporu a postarat se o psychickou hygienu všech, kdo k nim dorazí. „Víte, já tam často vidím úplně ztracené lidi, kteří by potřebovali, aby jim vůbec někdo řekl, že jim lze psychicky pomoci, ale ani se k nim nedostanu,“ říká Žeňa, psycholožka z Kongresového centra.

Nabídka relativně dostupných online terapií není řešením pro každého; mnozí nemají možnost si online schůzku dohodnout a připojit se na ni. O osobním docházení na psychoterapii se dá uvažovat až v momentě, kdy má běženec zajištěné stabilní ubytování na jednom místě.

Nejdostupnější formou pomoci se nyní pro běžence stává bezplatná telefonní anonymní terapeutická pomoc v ukrajinštině či ruštině, kterou jako jediná v ČR momentálně nabízí Terapeutická linka Sluchátko, z.ú. na telefonním čísle 212 812 540. 

„Nabízíme každé úterý a čtvrtek od 9:00 do 18:00 psychickou pomoc volajícím i v ukrajinštině a ruštině. Nyní hledáme nové finanční partnery a snažíme se vyjednat s našimi současnými donory navýšení finanční podpory na cizojazyčný provoz linky tak, abychom jej mohli rozšířit na čtyři až sedm dní v týdnu,“ říká Petr Fabián, ředitel Terapeutické linky Sluchátko.

“Provoz linky rozšiřujeme i díky psychologům a terapeutům, které nacházíme mezi běženci. Již nyní jsme v kontaktu přibližně s osmi z těch, kteří jsou připraveni začít na lince pracovat v momentě, kdy budou mít povolení k pobytu,“ doplňuje Marie Malinová, provozní vedoucí Sluchátka.

Přispět na honoráře ukrajinským terapeutům poskytujícím bezplatnou psychickou podporu svým krajanům je možné na portále darujme.cz prostřednictvím sbírky Psychoterapie po telefonu zdarma pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Svým darem přispíváte dvakrát – pomáháte zároveň vytvořit pracovní místo pro Ukrajince i zachovat služby ve stávajícím rozsahu pro českou klientelu linky.

Terapeutická linka Sluchátko, z.ú. 

nabízí na telefonním čísle 212 812 540 šest až padesátiminutových rozhovorů s terapeutem každému, kdo se cítí zasažen děním na Ukrajině. Provoz linky v ukrajinštině a ruštině je

každé úterý a čtvrtek od 9:00 do 18:00, v češtině denně od pondělí do pátku 9:00-18:00 (úterý až čtvrtek do 20:00). Služba je anonymní a bezplatná, klient hradí pouze telefonní poplatek svému operátorovi.

Bližší informace o Sluchátku najdete na www.linkasluchatko.cz, FB, IG.

 

Comments

comments

Vyhledat