Areál Kačina zahajuje návštěvnickou sezónu

Areál Kačina_Národní zemědělské muzeum
Areál Kačina_Národní zemědělské muzeum

Letošní návštěvnická sezóna v Národním zemědělském muzeu Kačina začala v sobotu 26. března. Atraktivním programem se snaží navázat na loňskou rekordní návštěvnost, která překonala stotisícovou hranici. 

 

V sobotu, první den otevření, proběhla komentovaná prohlídka parku se zámeckým zahradníkem. Tématem byla mimo jiné také dymnivka dutá, vzácná rostlina lužních lesů, která je jednou z prvních jarních květin a v kačinském parku se hojně vyskytuje. Byla navíc využívána také v lékárenství jako opiát – zmiňuje ji i kačinská expozice Historická lékárna. Během komentované prohlídky ji návštěvníci budou moci spatřit naživo. „Úplně první návštěvníci, kteří k nám letos dorazí, budou mít vybranou průvodcovanou prohlídku zdarma,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea na Kačině Pavel Douša.

Mezi hlavní taháky areálu tradičně patří historická chotkovská knihovna, expozice Život pod schody – zázemí služebnictva, ale také zámecký skleník, bylinková zahrada či rozsáhlý park a jeho venkovní expozice a aktivity.

V nové sezóně mohou návštěvníci poprvé vidět restaurované kulisy zámeckého divadla, původního loutkového divadla hraběcího rodu Chotků, které bylo zapůjčeno z Národního muzea, nebo výstavu Čižba – umění jemné a líbezné. Letošní novinkou je také průvodcovaný okruh Filmová Kačina, kde se na objednávku předem návštěvníci dozví, které slavné filmy a seriály se na Kačině natáčely a kde přesně.

Pro letošní sezónu připravila Kačina zhruba třicet víkendových akcí, mezi ty nejoblíbenější patří Vinobraní, Kačinské hry či Koně na Kačině, připraven je také divadelní festival Makačíno a týden muzikálů Kačina pod hvězdami. Z interpretů, kteří na zámku odehrají koncert, lze jmenovat Michala Hrůzu, Anetu Langerovou či Helenu Vondráčkovou.

První návštěvnickou akcí letošního roku bude Kačina dokořán – Tajemství chotkovské knihovny, která proběhne v sobotu 9. dubna. Návštěvníci se seznámí s historií chotkovské knihovny, nahlédnou do jinak nepřístupných prostor chrámu vědění a prohlédnou si vzácné knihy a mapy. Knihovník Petr Mašek z Národního muzea je zasvětí do problematiky zámeckých knihoven a od restaurátora Jana Novotného se dozvědí řadu zajímavých informací o průzkumu a restaurování starých tisků. Restaurátor Radek Ryšánek zájemcům umožní nakouknout také pod povrch nábytkových předmětů, které tvoří nedílnou součást vybavení kačinské bibliotéky.

Národní zemědělské muzeum zpřístupnilo všechna svá muzea pro ukrajinské uprchlíky zdarma.

 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Sám zámek Kačina je českým empírovým klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je chotkovská knihovna, divadlo nebo lékárna. 

Více na www.nzm.cz.

 

Comments

comments

Vyhledat