Mystic SK8 Cup se blíží, přečtěte si rozhovor s designérem jeho vizuálů

foto pořadatel akce
foto pořadatel akce
Martin Fischer je designér, jehož práci můžete vídat už spoustu let v souvislosti s Mystic Skate Cupem. Kromě toho dělá spoustu další grafiky (koukněte se na jeho stránky)  ale protože se Mystic SK8 Cup koná už za pár dní, bude následující rozhovor hlavně o něm.
Jaký je tvůj vztah ke skateboardingu a jak jsi se dostal k Mystic Sk8 Cupu?

Vyrostl jsem na Stalinu, kde jsem skejtoval celý 90. léta, zárověň jsem studoval grafiku a pak založil creative shop, který jednoho dne v roce 2002 navštívil Tomáš Rejman a od té doby spolupracujeme, to je 17 let.

Co všechno tvá práce v rámci Mystic Sk8 Cupu obnáší? 

Od produkce po marketing, komunikaci s partnery, grafický návrh a zpracování všech tiskových a elektronických reklamních materiálů, potisk triček, grafiku živého přenosu, branding skateparku, nápojové lístky, texty radio spotu, navigaci v areálu a spoustu dalších výstupů, je toho hodně. Každý rok navrhuji novou originální grafiku od loga závodů po design hudební stage tak, aby se motivy nikdy neopakovaly.

Jak dlouho to trvá, než se od první myšlenky dostaneš k finálnímu vizuálu daného ročníku? 
Za těch sedmnáct let jsem měl ročníky, kdy návrh trval strašně dlouho a několikrát jsem motiv předělával, a někdy to bylo jednoduché a rychlé.
Pár let nám s Tomášem trvalo, než sme se sladili, poslednh roky už mám úplně volnou ruku a Tomáš u finálního návrhu posune pár detailů a jsme spokojení.
Jakou grafickou techniku / grafické postupy používáš?  
Nejdřív kreslím malý návrhy do skicáku a pak vezmu štětec a tuš a namaluju motiv velkej, občas pracuju se siluetou skateboardingu, kterou namaluju podle fotky. Ilustrace pak skenuju, převedu do vektorů a doplním o typografii, kterou někdy taky píšu štětcem na papír a pak vektoruju. Většinou začnu logem a plakátem, za kterého pak používám různé prvky pro různá zadání.
Kolik ročníků jsi již ztvárnil a jaký vizuál považuješ za nejpovedenější? 
Navrhnul jsem tvář 17 ročníkům, včetně toho v roce 2009, kdy se MSC nakonec nekonal. Pořád mám nejraději vizuál k ročníku 2010 http://www.martin-fischer.cz/portfolio/Mystic_Sk8_cup_2010,
ale letošní a loňská grafika mne je myslim taky odladěná. http://www.mysticsk8cup.cz/2018/cz/minule-rocniky.html
Budou letos opět v prodeji speciální edice signovaných tisků? 

Mám sítotiskové studio v Továrně v Holešovicích, vytiskl jsem motivy z několika minulých ročníku a i letos mám edici 20ti tisků, motiv vychází z oficiální grafiky Mystic Sk8 Cupu 2018, ale je to volněji zpracované tak aby plakát mohl viset doma na zdi, bez komerčních sdělení. Pokud máte zájem napište mi na popartorder@gmail.com a poster může být váš, cena 2000 Kč, 4 barvy, formát 100x70cm, podepsaný a s certifikátem pravosti vedeným na Blockchain.

 
Kdo ze zahraničních grafiků ze skateové komunity patří k tvým oblíbeným? 

Stále je to Ed Templeton, jeho pro model od New Deal jsem si vybral v roce 91 mezi všema Powel Peraltama v shopu na Hradčanský a od té doby ho nepřestávám obdivovat.

Comments

comments

Vyhledat