Muzejní Kino střední Evropa nabídne Umění ve stavu ohrožení

Clanking, Dispute, Hammering And Gurgling
Clanking, Dispute, Hammering And Gurgling

PROJEKCE: Kino střední Evropa / v rámci výstavy Domov a svět

TRVÁNÍ: do 23 10 2022

MÍSTO: Muzeum moderního umění – Galerie
KURÁTOŘI: Barbora Kundračíková, Jakub Frank

PŘEKLAD: AZ Translations, Lucie Melicharová

ZVLÁŠTNÍ HOSTÉ: Mykola Ridnyi, Mirosław Bałka, Habima Fuchs, Wilhelm Sasnal, Mark Ther, Sarah Dobai a další

GRAFICKÝ DESIGN: Petr Šmalec

Na problematické či bolestné momenty středoevropských dějin a formování osobní i sdílené identity se soustředí Kino střední Evropa – projekce, kterou zahajuje Muzeum umění Olomouc ve čtvrtek 2. 6. 2022 jako součást výstavy Domov a svět.

Ve filmech a videoprojektech se autoři obracejí k otázkám kulturního odcizení (Wilhem Sasnal), vyhnanectví (Mark Ther) či sociální deprivaci (Sarah Dobai). Tematizují také vlastní hledání domova – v produkci Muzea umění Olomouc vzniká nové dílo Habimy Fuchs reflektující prvotní mýtus evropské civilizace, vyhnání z ráje. Návštěvníci budou mít také možnost získat další vhled do imaginativního a tvůrčího světa Mirosława Bałky, hlavního hosta výstavy Domov a svět.

Projekce reaguje i na aktuální situaci na Ukrajině. Úvodní edice „Umění ve stavu ohrožení“ patří současným ukrajinským autorům. „Je to určitě nejpalčivější část programu nejen proto, že reaguje na aktuální situaci – přímo tematizuje středoevropskou historickou zkušenost.“ říká kurátorka Barbora Kundračíková.

Ruská invaze začala 24. února 2022, ale ukrajinská společnost žije v ohrožení posledních osm let, od anexe Krymu a hybridní války v oblasti Donbasu. „Edice I představuje výběr videoprací a filmových esejů ukrajinských umělců a filmařů, které v tomto období vznikly. Zamýšlejí se nad řadou témat: dopadem propagandy a válečné destrukce, bytí v traumatizujícím prostředí, humanitární a ekologickou katastrofou. Zatímco některé z nich zobrazují probíhající události, jiné přehodnocují historické narativy, případně nastiňují dystopické perspektivy,“ vysvětluje autor výběru, Mykola Ridnyi. Projekce navazuje na projekt Film of Emergency připravený ve spolupráci s Národní galerií v Sofii. Další uvedení plánuje Kunstraum München.

 

Comments

comments

Vyhledat