Disquiet, to je kousavá avantgarda s protestním ostřím

CHRISTOF KURZMANN / Foto Sabina Dogić
CHRISTOF KURZMANN / Foto Sabina Dogić

Unikátní spojení improvizace, experimentu i protestu, jímž skupina navazuje na hnutí Rock in Opposition. Disquiet založil rakouský skladatel Christoph Kurzmann, který se vedle free jazzu věnuje nové hudbě i electropopu, klíčovým momentem jeho dráhy bylo setkání s britským kytaristou Fredem Frithem. Zpěvačkou skupiny je Sofia Jernberg, Afričanka z Etiopie, která vyrůstala ve Švédsku. Roku 2008 získala jazzovou cenu Švédské královské akademie a rozvíjí možnosti „hlasu jako hudebního nástroje“. Čtveřice, kterou dotváří kontrabas a bicí, se stala objevem festivalu Konfrontationen roku 2018, její koncert byl zároveň kousavým protestem proti populistickým politikům v době uprchlické krize.

Disquiet nabízí ostře provokativní hudbu, kterou lze brát jako šokovou terapii. Tak například: po kakofonicky vyzývavém úvodu následuje citace hitu Abby, důkladně skrytá pod freejazzovou kamufláží. Dynamika v rozpětí od prahu slyšitelnosti až dunivému rytmu a výkřikům. Tempo a intenzita se střídají ve vlnách. V hudbě cítíme palčivý protest, ostrý politický náboj bez válečných písní. Festival Konfrontationen, kde se Disquiet prosadili a natočili live album, proběhl jen pár kilometrů od maďarských hranic, v době kdy napříč evropskými zeměmi probíhala krize kolem syrských uprchlíků, zneužívaná maďarským premiérem Viktorem Orbánem a dalšími populisty. 

Christoph Kurzmann přispívá ke zvuku kvartetu elektronikou, laptopem, klarinetem i hlasem. Bubeník Martin Brandlmayr se pohybuje v experimentálním poli mezi improvizací a skladbou, mezinárodní věhlas získal v avantgardním triu Radian. Basista Joe Williamson hrál muzikanty jako Tony Buck, Ken Vandermark, Eugene Chadbourne a dalšími. 

Zpěvačka Sofia Jernberg byla sólistkou renomovaného švédského komorního ansámblu Norrbotten NEO, orientovaného na novou hudbu, s nímž například natočila kompozici Pierrot Lunaire od Arnolda Schönberga, dále spolupracovala s umělci jako Peter Evans či Heiner Goebbels. I když vyrůstala ve Švédsku jako adoptivní dítě, na své etiopské kořeny navázala například spoluprací s průkopníkem ethiojazzu Hailu Mergiou. 

Disquiet 
Christoph Kurzmann / Martin Brandlmayr / Joe Williamson / Sofia Jernberg 
(Rakousko, Etiopie, Švédsko)

 Neděle 25. září / 20:00 / Punctum

Info: https://rachot.cz/disquiet/
Fb událost: https://www.facebook.com/events/1196818551058530

Vstupenky: standing / stání od 200,- CZK

Vstupenky: https://goout.net/cs/disquiet/szjaykt/

Comments

comments

Vyhledat