Alter 2022 – Od Nové vlny se starým obsahem k dnešnímu experimentu

Aida Mujačič, Kateřina Vožická, Vlastislav Matoušek a Pavel Straka / Foto Aida Mujačič
Aida Mujačič, Kateřina Vožická, Vlastislav Matoušek a Pavel Straka / Foto Aida Mujačič

Koncem října 2022 bude spolek 108 Hz pořádat již v pořadí šestý ročník festivalu, tentokrát pod názvem Alter 2022, jehož ambicí je prezentovat a popularizovat vzájemné interakce a inspirace mezi domácí alternativní hudební scénou a soudobou experimentální artificiální hudbou, zejména studentů a absolventů našich středních a vysokých uměleckých škol (konzervatoře, HAMU, JAMU, FAMU etc.). 

První festivalový večer ve čtvrtek 20.10.2022 zahájí od 19:00 v dejvické Klubovně Julča

První festivalový večer ve čtvrtek 20.10.2022 zahájí od 19:00 v dejvické Klubovně Anežka Matoušková sólovým projektem Julča, v němž zúročí své zkušenosti s Avokaduo bandem a dalšími hudebními formacemi, v nichž tato posluchačka jazzového oddělení pražské HAMU působí.  

Pokračovat bude Trio RTH (Romanovská, Tichý, Hrubý) se speciálním hostem Vratislavem Brabencem. Trio RTH hraje ve složení Anna Romanovská Fliegerová housle a koto, Petr Tichý kontrabas a Michal Hrubý klarinety, saxofon a flétna. Trio se věnuje převážně volné improvizaci. Hudebníci sami i hudební nástroje, které k improvizaci využívají, mají velmi rozdílný hudební background. Anna Romanovská má klasické hudební vzdělání a silný vliv na ni jistě má soudobá hudba, v jejímž teritoriu se převážně pohybuje. Japonská třináctistrunná citera zvaná koto, na niž Anna hraje, přináší do celkového zvuku orientální nádech. Petr Tichý, jehož hudební základy položilo studium jazzového kontrabasu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na jazzovém oddělení pražské HAMU, se svým multižánrovým přístupem k hudbě přiznává i své kořeny v lidovosti, folkloru a folku. Michal Hrubý a jeho punkově folklórní hudební základ, rozšířený o nevšední hudební znalosti napříč staletími i hudebními styly, kongeniálně doplňuje celek o nezbytný prvek nečekaného. 

Vratislav Brabenec je originální undergroundový saxofonista, zahradník, spisovatel, básník, hudebník, člen Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu. Je znám především z klasické sestavy hudební skupiny The Plastic People of the Universe, jíž byl členem v letech 1972–1982 a od roku 1997 dodnes. Je rovněž autorem mnoha textů této skupiny. 

Večer zakončí Peter Graham (1952) se svými hosty Rudou Drozdem, Radimem Kolářem a Pavlem Zlámalem. Graham je hudební skladatel a improvizátor. (Pod jménem Jaroslav Šťastný učí na brněnské JAMU. V kontextu české hudby představuje spíše neakademický typ se zájmem o nekonvenční přístupy ke kompozici.) Jeho osobitý a nevyzpytatelný styl je více než hudebními vzory spojen s jeho výtvarnou tvorbou, která spojuje abstraktní myšlení s fragmenty reálného světa: ze spontánně „hnětené“ zvukové hmoty se občas vynořují úryvky známých i neznámých citátů zasazených do bizarního kontextu. Kromě klavíru rád využívá i další klávesové nástroje, cembalo, elektrické piano a Hammondovy varhany. 

V pátek 21.10.2022 proběhne druhý festivalový večer v kobce (A)void Gallery na pražské Náplavce u Jiráskova mostu. 

Od 19:00 vystoupí Gadrew Way Quartet se světovou premiérou skladby Vlastislava Matouška pro šakuhači a smyčcový kvartet. Partu pro flétnu šakuhači se ujme sám autor.

Netradiční název netradičního smyčcového kvarteta, neobvyklý přístup k interpretaci a neobvyklý hudební záběr – to je Gadrew Way Quartet, který tvoří členky předních českých orchestrů jako je např. Český národní symfonický orchestr, Talichův komorní orchestr nebo Orchestr Národního divadla a Orchestr Státní opery Praha. K sobě je přivedl společný zájem provozovat nejen klasickou hudbu, větší část pozornosti věnují zejména autorské tvorbě a tradiční hudbě různých národů, především židovské muzice, argentinskému tangu či české lidové písni. Quartet hraje stylově neohraničený repertoár, a to virtuózně, s chutí a s drivem.

Pokračovat bude alternativně-noisový rock pražské kapely Yamabushi. 

Yamabushi je projekt frontmana kapely Vlastislava Matouška, etnomusikologa, multiinstrumentalisty, absolventa a pedagoga HAMU, hráče na japonskou zenovou flétnu šakuhači a originálního skladatele. Základ kapely tvoří písně, zpěv a vlastnoručně vyrobená baskytara Vlastislava Matouška v kombinaci s undergroundovou kytarou Petra Slezáka, unikátním archaickým zvukem elektrifikované niněry Kateřiny Vožické a hardcorovými bicími Davida Slezáka. To vše doplněno o elektronické efekty, industriální hluky a těremin Jana Polanského.

Následuje Kabaret Dr. Caligariho – anonymní uskupení několika příznivců alternativní hudby, čerpající hudební inspiraci u americké kapely The Residents a bavorských dechařů Die Total Trottel. Kapela si přísně střeží svou anonymitu, muzikanti vystupují pod pseudonymy, odkazujícími k atmosféře kultovního hororového filmu z dvacátých let Kabinet doktora Caligariho, jehož děj se odehrává v psychiatrické léčebně. Kapelníkem hudebního uskupení je hráč jménem Albert Caligari a jeho svitu tvoří Master Jey, Otto Bezejmenný a Karl von Piloty.

Druhý večer festivalu uzavře svým vystoupením a projekcí král youtuberů, satirik a fanoušek presidenta Quido MC s pořadem Post Párty s Quidem.

Poslední festivalový večer se bude konat v dejvickém Zasekáváku v Jaselské ulici v dramaturgii Pavla Straky.

Část připravovaného projektu Reiner(kace) představí variace písňové tvorby avantgardisty Karla Reinera (1910-1979) v podání Aidy Mujačič, experimentální vokalistky a pianistky původem z Bosny. 

 Dále vystoupí Kryštof Pátra (preparovaná kytara) a Jakub Švejnar (bicí/perkuse/no-input mix) s neocageovským industriálním otiskem hudební tváře roku 2022.

Ultrafreejazz v nejdivočejší formě předvede Tomáš Braun (trubka), jinak známý z jazzrockového tria Ploy, kde hraje na kytaru a violoncello,  a Jan Grunt (saxofon). 

 Celý večer a tím zároveň i celý festival vyvrcholí výstřikem Strakova pojízdného cirkusu – vášnivě krvavého hudebně drogového šílenství volného bandu impresária a pianisty Pavla Straky, který uvede další hudebně improvizační blok spolu s básníkem Josefem Strakou, jehož poezie inspiruje sdružení k vášnivému nejen hudebnímu orgasmu.

Program festivalu:

Čtvrtek 20.10.2022 od 19:00 Klubovna, Generála Píky 26, Praha 6 – Dejvice 
Julča 
Trio RTH (Romanovská, Tichý, Hrubý) + Vratislav Brabenec 
Peter Graham, Ruda Drozd, Radim Kolář a Pavel Zlámal 

Pátek 21.10.2022 od 19:00 (A)void Café, Náplavka u Jiráskova mostu – kobka, Praha 1, Nové Město Gadrew Way Quartet + Vlastislav Matoušek
Yamabushi
Kabaret Dr. Caligariho
Post párty s Quidem 

Sobota 22.10.2022 od 18:00 Zasekávák, Jaselská 20, Praha 6
Reiner(kace) – Aida Mujačic
Kryštof Pátra + Jakub Švejnar 
Jan Grunt + Tomáš Braun 
Strakův pojízdný cirkus + Josef Straka 

Comments

comments

Vyhledat