Je tu modré pondělí, nejdepresivnější den v roce

Photo by <a href=Norbert Tóth on Unsplash ">
Photo by Norbert Tóth on Unsplash

Modré pondělí, blue monday, je pseudovědecký, nicméně docela zábavný koncept. Původně hlavně marketingový tah. O co je?

Prapůvod leží v americké literatuře 30. let 19. století, kdy tento výraz označoval prostě jakékoli skličující pondělí po víkendu stráveném pitím, později, kolem 60. let předminulého století, se tak někdy označoval také den, kdy se pralo tzv. velké prádlo – při praní bílých textilií se někdy používala modrá barva pro optické zjasnění.

Blue Monday jako konkrétní den si vymyslela cestovka Sky Travel před osmnácti lety: V roce 2005 vydala přelomovou tiskovou zprávu o tom, že se povedlo „spočítat“, který den v roce je nejvíce depresivní. Zaštítila se jménem (skutečného) psychologa Dr. Cliffa Arnalla z univerzity v Cardiffum, kde zkoumá různé poruchy a pocity závisklé na počasí. Seriózně se tvářící rovnice mimochodem platí pouze na severní polokouli, protože kromě času uběhlého od vánoc zahrnuje i „počasí“. Tento pohyblivý nesvátek letos připadá na 16. ledna a i když je to strašná blbost, proč bychom ho neoslavili.

Pustíme si skladbu Blue Monday od New Order – velký synth popový hit z 80. let – a pokusíme se nebýt protivní už od rána.

 

Comments

comments

Vyhledat