#kulturunezastavis ani v metru – fotogalerie!

Koncert Terezie Kovalová / Foto Lukáš Bíba
Koncert Terezie Kovalová / Foto Lukáš Bíba

„V prostředním vagónu soupravy jedoucí do Motola nebo Depa Hostivař uvidíte po celý den různá kulturní vystoupení. Přejeme příjemný zážitek.“ Takové hlášení mohli slyšet cestující pražského metra linky A po celý čtvrtek 2. března, když do stanice vjížděla souprava, ve které iniciativa #kulturunezastavis ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy připravila speciální happening. Jeho cílem bylo přinést kulturu do netradičního prostoru a kontextu a upozornit na to, že i v době zdražování a ekonomické krize hraje kultura nepostradatelnou roli.

Do happeningu se zapojilo přes 50 umělců napříč žánry. Cestující mohli vidět nový cirkus, balet, současný tanec, stand-up, performance, autorská čtení a slam poetry. Vagón metra se proměnil také v divadelní a koncertní sál či pojízdnou galerii nebo se cestující zúčastnili diskuze na téma proměn kultury vlivem současných krizí. Celkově od 7.56 do 22.35 proběhlo 25 vystoupení přímo na míru vagónu metra s předem nic netušícími cestujícími. Celkově souprava ujela asi 440 km a svezla tisíce cestujících. Za neobvyklý kulturní zážitek v metru nebylo nutné platit vstupné, stačilo mít označenou jízdenku nebo lítačku.

Do happeningu se zapojili tito umělci a soubory: Vosto5, Cirk La Putyka, Terezie Kovalová, Lukáš „Musa“ Musil, Tigran Hovakimyan s Jiřím Jakimou, Slava Burlac s Dariou Lazucovou, Olga Krykun, Anatol Svahilec s Matějem Pohorským a Potopou Baša, Kryštof Bartoš s Jindřiškou Dudziakovou, Ondřej Buddeus s Alžbětou Stančákovou, Zuzana Šklíbová s Matějem Šímou, Sárou Vosobovou a Nikolasem Ferencem, Michal Mihok, Eliáš Jeřábek s Filipem Kottkem, Kryštof Záveský, Adam Páník, My kluci, co spolu chodíme, Cécile Da Costa, Šárka Říhová s Lenkou Nahodilovou, Katrin Cvinerovou a Bárou Halčákovou, Martin Sedlák, Jiří Kohout, Rosťa Novák, Pavlína Saudková, Vít Neznal a Janek Lesák.

„Máme obrovskou radost z toho, s jakými reakcemi se happening setkal. Bylo skvělé sledovat, jak se cestující jednotlivými výstupy baví, zapojují se, tleskají a občas třeba přejíždějí stanice jenom proto, aby viděli celé představení. Ukazuje to, že kultura má obrovskou sílu,“ hodnotí akci Vít Neznal, který stojí za iniciativou #kulturunezastavis, jež přináší kulturu na neobvyklá místa. Oživovala například ulice, dvorky a domovy pro seniory v době koronavirové pandemie nebo pořádala divadelní představení během války v uprchlických centrech a dětských domovech na Ukrajině.

Comments

comments

Vyhledat