LETNÍ KINA V PRAZE ZAŽÍVAJÍ BOOM. POJĎTE NA FILMY V NĚMČINĚ

Foto Jan Slavik
Foto Jan Slavik

Das Sommerkino oživuje každé léto v Praze a Brně. přehlídka německy mluvených filmů promítaných bez vstupného navíc navazuje na podzimní festival Das Filmfest. Přinášíme interview s Tomášem Fridrichem z Goethe-Institutu, který má spolu s kolegy z Rakouského kulturního fóra a Švýcarského velvyslanectví obě akce na starosti.

Tomáš Fridrich, foto Jirka Hloušek

 

Jak dlouho funguje Das Sommerkino a proč to vlastně děláte?

Běží čtvrtou sezonu a děláme ho díky pořádání festivalu Das Filmfest, kde se promítají německé, švýcarské a rakouské snímky. To je jednorázová věc konaná v říjnu. Když jsem na festivalu začal pracovat, všimnul jsem si, že v Praze nastává boom letních kin a tak jsme se rozhodli festival rozšířit o letní edici a přiblížit německojazyčné snímky, které se v běžné distribuci moc nenacházejí. Chceme je umožnit divákům vidět v létě a vybíráme spíš odlehčenější snímky vhodné pro letní kina, ne úplně ty největší festivalové “tvrďárny”. Nechceme, aby diváci odcházeli zničení.

 

Je snazší získat filmy na Das Sommerkino než na festival?

Je, když už jsme s konkrétní distribuční firmou byli v kontaktu a film jsme viděli a přeložili pro festival, je to snazší. Plus na festivalu je omezený počet uvedení, film dáváme jen jednou či dvakrát.

 

S čím jste se potýkali při rozjezdu?

Nejvíce s nalezením správných míst. My dodáme jen filmy, o produkci se starají naši partneři, a chvíli trvá, než se vše zaběhne. Ale už se to usadilo a třeba Containall je skvělý partner a v Brně se nám skvěle pracuje s letním kinem Brno střed. Pokud hraje počasí, naštěstí se moc nestává, že by se promítání nekonalo.

Proč jste během léta na několika místech?

Právě proto, že letních kin je v Praze víc, chceme “obejít” různá místa, diváci tak poznají nová místa a lidi, kteří chodí do Klubovny nebo Containallu, zase poznají Das Filmfest.

A co další Das Filmfest?

Bude se konat opět v říjnu, začínáme 17.10., zatím vyjednáváme práva k filmům a dolaďujeme tematické sekce. Rozšířili jsme program o dva dny, filmy poběží od středy do úterý. Chceme nabídnout víc projekcí jednoho filmu, ne rozšiřovat program, udělali jsme zkušenost, že přílišné množství filmů už je pro diváky nepřehledné, takže zůstaneme zhruba na 35 filmech.

 

PROGRAM

Praha – Containall:

http://www.dassommerkino.cz

30.07. Mlha v srpnu

01.08. Před ranními červánky – přesunuto do Containallu! 21:00

Praha – Klubovna

08.08. Boží pořádek

15.08. Odnikud

22.08. Stát vs. Fritz Bauer  

29.08. Divoká myš

Brno:

https://www.goethe.de/ins/cz/cs/ver.cfm?event_id=21277098&fuseaction=events.detail&

05.07. Nejlepší ze všech světů

26.07. Pozdravy z Fukušimy

30.07. B-Movie

02.08. Divoká myš

09.08. Freistatt

16.08. Vila Tugendhat

23.08. Odnikud

30.08. Dárek bohů

 

 

Comments

comments

Vyhledat