Na vlastní uši: „jiná“ sluchátka Bose Ultra Open Earbuds

Revoluční stylová sluchátka Bose Ultra Open Earbuds měla světovou premiéru v polovině února, k nám se dostala o něco později. A konečně jsme si je půjčili a tak pro vás máme i náš TEST!

Co to je

Sluchátka, která se nosí jinak, než je v kraji zvykem: tyhle 6gramové zázraky jsou uchyceny na vnější straně ušního boltce pomocí klipu s magnetem. Výrobce, americká firma Bose, má s hifi technikou desítky let zkušeností, jedná se o drahou a kvalitní věc. Otevřené pecky, v podstatě nová kategorie sluchátek.

Někteří recenzenti tvrdí, že jsou sluchátka krásná jako náušnice, podle nás trochu vypadají jako zdravotní pomůcka z kosmického věku, ale ošklivá, to nejsou.

Co to dělá

Hraje do uší zvnějšku: sluchátka prostě máte před uchem, ne v uchu. Bose se pokouší o malé audio, které se nerve do uší, už dlouho, před 4 lety zkoušel prorazit s audio slunečními brýlemi Bose Frames, které měly v nožičkách malé reproduktorečky, ale už je nevyrábí. Další slepou uličkou byl hrající nákrčník (2018).

Audio zařízení, která vpustí svět dovnitř, jsou zdá se docela trend, Sony na to jde tak, že vám sice uši ucpe, ale uprostřed sluchátek LinksBuds je dírka, kterou se dostane dovnitř zvuk z okolí.

Naše dojmy

Drží! Přes to, že je na uších skoro necítíte a působí subtilně a diskrétně, se ani nehnou – a nekolidují s brýlemi. Na rozdíl od 80s náušnic klipsového typu ale ucho tak neštípou a vydržíte je mít připnutá celkem dlouho – někdo říká, že o nich neví, ale záleží na povaze.

I díky tomu, že kvůli konstrukci nepotlačují okolní zvuk, můžete s nimi třeba vesele běhat. Jsou odolná proti potu (IPX4).

Zvuk se přitom skoro nešíří ven, takže neobtěžujete okolí.

Hrají věrně! Zvuk je až překvapivě plný, a to docela i včetně nižších frekvencí.  „Drahý“ zvuk pro zkušenější posluchače (pokud milujete bass music, může to být pro vás ještě pořád málo, za tyhle peníze dostanete z klasických sluchátek mnohem tučnější bas).

Výborně znějí zasněné kytarové kapely a také piano, to je až povznášející. I hip hop je z nich fajn, rappeři jsou z nějakého důvodu velice přesvědčiví, lidský hlas tu vůbec vyznívá mimořádně čistě – někdy snad až moc, když si povšimnete řečových vad oblíbených pěvců. Velký dojem dělají i některé folkové nahrávky a americana. Trochu méně vynikne ambient, a podřadnější kytarová hudba zní ještě podřadněji. Starší rockové kapely jako Led Zeppelin znějí přímočaře, i když už zastarale. House music působí sladce a mile, taneční hudba je vůbec skrz Bose Ultra Open Earbuds fajn, i když zde opravdu záleží na kvalitě původní nahrávky: to, co znělo na horším zařízení OK, je díky přesnému podání zvuku teď nějak už za čárou.

Hrají potichu! Neblahý trend, kdy zařízení vědí lépe než uživatel, co je pro něj dobré, se projevuje i zde. V tichu je hlasitost dostatečná, ale na rušné ulici bude vaše hudba jen kdesi na pozadí – vaše muzika se prostě míchá s okolím, a když je okolí hlučné, hudbu přeřvě. Jen do malé míry se to dá upravit jiným umístěním na ucho. Na cesty hlučným vlakem nebo do letadla se hodí jiné typy.

Na co jsou fajn, jsou situace, kdy si nechcete každou chvíli sluchátka nandavat a vyndavat. Tím, že neomezují vaše slyšení venkovního zvuku, se kvalifikují k celodennímu užívání. Takové popocházení po městě, kdy musíte tamhle podat balíček, tuhle něco vyzvednout a heleeeee tamhle koupím jahody, jsou super, případně se hodí i do kanceláře, kde nejste sami.

Ideálním stavem se asi jeví mít troje sluchátka:  Jedna velká přes uši, které odstíní okolí (a můžete si do nich v noci pouštět hudbu doma a nerušit sousedy). Pak tahle, a ideálně ještě nějaké pecky, které dokážou hrát nahlas a masitě i v hluku. Nákladný koníček, pokud chcete dobrý zvuk.

Hrají dlouho! Výrobce uvádí 7,5 hodiny, což je slušná cifra, a pouzdro je celkem rychle dobije, a to zhruba dvouapůlkrát. Samotná výdrž sluchátek byla menší než výrobcem udávaný čas, ale doputovala k nám po intentivním používání redaktory jiných médií, takže jsme nečekali stejnou hodnotu jako u fungl nových.

Co to stojí

V prodejnách iSTYLE a na e-shopu iStyle.cz i u dalších prodejců elektroniky je dostanete za 8990 Kč.

 

Klady a zápory

+

Jsou lehká a diskrétní.

Zvuk je věrný.

Vydrží dlouho nabitá.

Nemusíte je rvát dovnitř uší.

Šedý odstín je nyní v módě v elektronice i jinde (oficiálně jsou “ v kouřově bílé barvě“), nás tedy nenadchnul. Černá je OK.

Hrají poněkud potichu.

Cena, ta však má opodstatnění. Ztratit by je jeden ale nechtěl.

 

Resumé

Odvážná, drahá novinka, která stojí za vyzkoušení. Jestli je za ty peníze koupit, zjistíte až na vlastní poslech.

Comments

comments

Vyhledat